Επικαιρότητα

Τίμησαν τον Νίκο Σκευοφύλακα

Κοινωνία 30/09/2014 13:57
Τίμησαν τον Νίκο Σκευοφύλακα

Μία άκρως συγκινητική εκδήλωση προς τιμή του Λιμενάρχη Σύρου, Νίκου Σκευοφύλακα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΝΟΣ Σύρου.

Η εκδήλωση αυτή, έγινε ενόψει της αποχώρησής του περί τα τέλη Οκτωβρίου, από το Λιμεναρχείο Σύρου, αφού σύμφωνα με την πρόσφατη διαταγή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου μετατίθεται στο Υ.Ν.Α./Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή/Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου μετά από μικρό χρονικό διάστημα σχετικής εκπαίδευσης, θα αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος B’, ο καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Ανδρέας Γιαλόγλου, μέλη της δημοτικής αρχής, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων της Σύρου.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο έργο του κ. Σκευοφύλακα, έργο που επιτέλεσε με τον καλύτερο τρόπο, ενώ παράλληλα του ευχήθηκαν καλή σταδιοδρομία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Να σημειωθεί ότι χρέη Λιμενάρχη Σύρου θα αναλάβει ο Πλοίαρχος Λ.Σ, Ιάκωβος Γκύζης.

 

 

Θερμές ευχαριστίες του Νίκου Σκευοφύλακα

Ο κ. Σκευοφύλακας στην σύντομη τοποθέτησή του ευχαρίστησε όλους τους φορείς του νησιού για την αγαστή συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, υποσχόμενος ότι θα παραμείνει στο πλευρό του νησιού.

«Με αφορμή πρόσφατη διαταγή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου πρόκειται να μετατεθώ από το Λ/Χ ΣΥΡΟΥ στο Υ.Ν.Α./Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή/Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου μετά από μικρό χρονικό διάστημα σχετικής εκπαίδευσης, θα αναλάβω καθήκοντα Διευθυντή. Τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Νιώθω συγκίνηση και ιδιαίτερη υπερηφάνεια που αποχαιρετώ το Λιμεναρχείο Σύρου, ένα Λιμεναρχείο με μεγάλη ιστορία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην τοπική κοινωνία σε μία κοινωνία που έχει μεγάλη Ναυτική Παράδοση. Προσωπικά για μένα η νέα  τοποθέτησή μου είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για την μετέπειτα πορεία μου στο Λιμενικό Σώμα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τόσο την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όσο και την Στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και με τοποθέτησαν στην συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω την Διοίκηση του Λιμεναρχείου Σύρου στον άριστο φίλο μου από τα παλιά και ιδανικό συνεργάτη μου, Πλοίαρχο Λ.Σ ΓΚΥΖΗ Ιάκωβο και του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη νέα του θέση και να υπάρχουν ανάλογες επιτυχίες όπως αυτές που έλαβαν χώρα κατά την δική μου περίοδο. Επιτυχίες που είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας του αξιόλογου προσωπικού του Λιμεναρχείου Σύρου, ενός προσωπικού που έχει περισσή όρεξη, επαγγελματικότητα και άριστη υπηρεσιακή εμπειρία. Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά όλο το προσωπικό του Λ/Χ Σύρου για την αμέριστη βοήθεια που μου πρόσφεραν κατά την ενάσκηση των Υπηρεσιακών μου καθηκόντων. Επέδειξαν πράγματι υψηλό φρόνημα, το οποίο συνετέλεσε αυξητικά ούτως ώστε ολοένα να εδραιώνεται το κύρος της Υπηρεσίας. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι πάντα θα είμαι δίπλα τους και πρόθυμος να τους βοηθήσω σε ότι αφορά την Υπηρεσιακή τους αποστολή σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο, την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και τον Έλληνα Ναυτικό. Τέλος τους καλώ όλους να συνεχίζουν με την ίδια θέρμη, ωριμότητα , επαγγελματικότητα και εργατικότητα δίπλα στο νέο τους Λιμενάρχη, Πλοίαρχο Λ.Σ ΓΚΥΖΗ Ιάκωβο, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο και η πορεία της Υπηρεσίας που αφήνω σήμερα.

Το ταξίδι που ακολούθησε το Υπηρεσιακό πλοίο με καπετάνιο εμένα και στις δύο χρονικές περιόδους της θητείας μου, ως Λιμενάρχης, ήταν γεμάτο συγκινήσεις, αγωνίες, ωραίες στιγμές μα πάνω από όλα είχε ένα άριστο πλήρωμα, δηλαδή το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που τελούσε υπό τις διαταγές μου, που κατάφερνε πάντα να ξεπερνά τις φουρτούνες και να πλέουμε σε γαλήνιες θάλασσες. Το ταξίδι αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί με τον νέο καπετάνιο, αλλά με το ίδιο άξιο πλήρωμα στην ίδια πορεία με κατάληξη πάντα το ίδιο λιμάνι. Σε αυτό το νέο ταξίδι θα βοηθήσουν τα μέγιστα τα πλωτά του Λιμεναρχείου Σύρου, το Ν/Γ-511, το ΠΛΣ-421, το ΠΛΣ-137 και το ΠΛΣ-336, τα οποία αποτελούσαν πρωταρχικό μου σκοπό και όραμα, από την πρώτη φορά που ανέλαβα τα σχετικά καθήκοντα του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής Σύρου, να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επισκευάστηκαν ολοκληρωτικά με την σημαντικότατη οικονομική συνδρομή χορηγών, ύστερα από σχετικές παραινέσεις.

Για το λόγο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω όλους για την σημαντική τους χειρονομία, η οποία έχει συντελέσει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη προσφορά του Λιμεναρχείου Σύρου στο κοινωνικό σύνολο. Και επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ σε περίπτωση που ξεχάσω κάποιον σε συνδυασμό, ότι έχω ευχαριστήσει τον κάθε ένα (μικρό ή μεγάλο χορηγό) ξεχωριστά, γι’ αυτό τον λόγο τους ευχαριστώ όλους μαζί και εκείνοι το γνωρίζουν, επειδή μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάποιοι επιθυμούσαν να βοηθήσουν κρατώντας την ανωνυμία τους με μοναδικό γνώμονα την προσφορά τους στο Λιμενικό Σώμα και στην ένδοξη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Επιπρόσθετα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Υπηρεσίας μου, αναμένεται η ολοκλήρωση των ενεργειών αντικατάστασης του υπάρχοντος αυτοκινήτου με έτερο νέας τεχνολογίας από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στα πλαίσια ενίσχυσης των Περιφερειακών Αρχών καθώς επίσης αναμένεται η παραλαβή από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ενός καινούργιου οχήματος μεγάλου κυβισμού (τζιπ) που σύντομα θα βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Σύρου προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες της Υπηρεσίας.

Θεωρώ επίσης υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε και ιδιαιτέρως τον Υποναύαρχο Λ.Σ. (ε.α) ΑΠΟΣΤΟΛΗ Γεώργιο και τον Αρχιπλοίαρχο  Λ.Σ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ Χαράλαμπο για την άψογη και ειλικρινή συνεργασία μας, την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και ιδιαιτέρως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δωρόθεο τον Β΄, την Καθολική Επισκοπή Σύρου, την τοπική κοινωνία , την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, τις Δικαστικές Δημόσιες, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, τον Διοικητή της Ναυτικής Ακαδημίας Πλοιάρχων Σύρου, τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, ιδιαιτέρως τους Αλιευτικούς Συλλόγους, τους Ναυτικούς Πράκτορες, το Σωματείο Συνταξιούχων Ναυτικών, τους Φορτοεκφορτωτές, τους Λιμενεργάτες, την Διοίκηση- τους εργαζόμενους και το Εργοστασιακό Σωματείο των Ναυπηγείων Νεώριου Σύρου  τους ιδιοκτήτες του Ταρσανά Σύρου, τους διάφορους τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων που ήταν πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν στις επισκευές των πλωτών και χερσαίων μέσων του Λιμεναρχείου Σύρου, καθώς και όλους τους πλοιάρχους όλων των πλοίων που διέρχονται από το λιμάνι της Σύρου, για την άψογη, ειλικρινή και αγαστή συνεργασία που είχαμε όλη αυτήν την περίοδο. 

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω με την ίδια θέρμη όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, διότι πάντα είχαν ολοκληρωμένη άποψη και κρίση σε ότι είχε σχέση με την λειτουργία του Λιμεναρχείου Σύρου.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η θέλησή μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τη σύζυγό μου Λουΐζα και τις κόρες μου Άννα και Φούλα-Σοφία, για τη αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους σ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα υπηρεσιακής μου πορείας.

 Αγαπητοί συνεργάτες του Λιμεναρχείου Σύρου, των Πλωτών ΠΛΣ 421, Ν/Γ 511, ΠΛΣ 336, ΠΛΣ 137 και των Λιμενικών Σταθμών Κύθνου και Σερίφου, οι οποίοι πρόσφατα μετατάχθηκαν στην δικαιοδοσία της Λιμενικής Αρχής Σύρου, στα πλαίσια της εφαρμογής του Λιμενικού Καλλικράτη, πολιτικό προσωπικό του Λ/Χ Σύρου και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, με συγκίνηση σας αποχαιρετώ λέγοντας ότι θα θυμάμαι πάντα αυτό το ωραίο πέρασμα από το συγκεκριμένο Λιμεναρχείο.  Ίσως κάποια ημέρα με κάποιους από εσάς να υπηρετήσουμε πάλι μαζί. Και να μην ξεχάσετε, ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα κατέχει σημαντικό μέρος στην καρδιά μου και θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας προκειμένου σας συνδράμω, εφόσον αυτό είναι εφικτό από την δική μου Υπηρεσιακή θέση.

Καταλήγοντας εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία, κάθε οικογενειακή ευτυχία και προσωπική ευημερία».

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία προΐσταται ανώτερος ή ανώτατος Αξιωματικός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., υπάγεται απευθείας στο Γραφείο Υπουργού. Είναι ειδική αυτοτελής Υπηρεσία  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου/Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και έχει ως αποστολή, τη διερεύνηση εξιχνίαση και δίωξη συγκεκριμένων εγκλημάτων διαφθοράς. Εποπτεύεται από τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, το ανακριτικό της έργο τελεί υπό την εποπτεία  του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών είτε του αρμόδιου Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου ενώ παράλληλα η διοικητική εποπτεία του προσωπικού της ανήκει στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος -  Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Υπηρεσία συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες, οργανισμούς και φορείς του εσωτερικού, χωρών της Ε.Ε. και άλλων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις αντίστοιχα. Τέλος η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (πρώην Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων) Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2001 και διέπεται στη λειτουργία της από ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Δείτε στο web tv στιγμιότυπα από την εκδήλωση.