Επικαιρότητα

Ανεβαίνοντας από την κόλαση στον παράδεισο

Πολιτισμός 06/08/2020 18:08
Ανεβαίνοντας από την κόλαση στον παράδεισο

Μια μοναδική βραδιά που παρόμοιο της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ διοργανώνεται και θα παρουσιαστεί στην Ερμούπολη την Κυριακή 9 Αυγούστου στο ιστορικό και πανέμορφο πέτρινο ανοικτό θεατράκι στα Λαζαρέτα το αφιερωμένο στην Μεγάλη Ελληνίδα Ανδριώτισσα λόγια και εκ των πρώτων γυναικών που ίδρυσαν το κίνημα του φεμινισμού … «Ευανθία Καΐρη» στην μοναδικής ομορφιάς και καταπληκτικής θέας ιστορική περιοχή των Λαζαρέτων.

Όταν οι πύλες του θεάτρου θα ανοίξουν έχοντας υποδεχθεί τους τυχερούς εκείνους που θα παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα, συνδυασμό ιστορίας διηγήσεων ζωντανής μουσικής με φυσικά όργανα εποχής, μαρτυρίων και αναμνήσεων το ρολόι στην Ερμούπολη στην Σύρο θα γραφεί ώρα 20:30

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος Σύρος-Πολιτισμός 2020 του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και έχει τίτλο:

"ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

Μια ιδέα του Παναγιώτη Κουλουμπή βασισμένη στην διαχρονική εικόνα της διάσημης σκάλας του Λοιμοκαθαρτηρίου από τα πρώτα χρόνια της κτίσεως του οικοδομήματος ως σήμερα. Μια εικόνα που δείχνει την φθορά του χρόνου αλλά και την αίσθηση κυριολεκτικά της ανάβασης από την γήινη κόλαση στον νοερό ονειρεμένο παράδεισο που έλπιζαν οι άνθρωποι που έζησαν στο κολαστήριο αυτό.

Μιλήσαμε με τους δυο συντελεστές που διοργανώνουν από κοινού το μοναδικό αυτό event. Τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέτων και τον Πρόεδρο του Παρασκευά Ζαχαρίου και τον Δημοσιογράφο - Ιστοριογράφο Παναγιώτη Κουλουμπή ιδρυτή της Ομάδας Φιλών της Ιστορίας της Σύρου.

Και οι δυο πολυπράγμονες και υπερδραστήριοι, που τους αρέσουν οι νέες και πρωτότυπες ιδέες και το έχουν αποδείξει πολλές φορές συνεργαζόμενοι μαζί σαν φίλοι αλλά και σαν λάτρεις της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου τους.


Παναγιώτης Κουλουμπής

Παρασκευάς Ζαχαρίου

 

Τι θα έχουν την εύκαιρα να δουν και να ακούσουν όσοι έρθουν στο event σας και τι το ξεχωριστό έχει αυτό που θα τους κάνει να σκεφτούν ότι αξίζει τον κόπο να παραστούν εν όψη όλων αυτών των απαγορεύσεων κινδύνων κτλ λόγο της εποχής της πανδημίας του κορονοιού;

Όσοι Συριανοί και φυσικά και εκείνοι οι επισκέπτες της Σύρου λόγω καλοκαιριού έρθουν το βράδυ της Κυριακής 9 Αυγούστου, πρώτα από όλα θα ευχαριστηθούν μια διαφορετική εκδήλωση από αυτές που δεν συνηθίζονται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εκδηλώσεις μας έχουν κάτι το διαφορετικό. Δεν είναι συνηθισμένες και δεν μοιάζουν με κάποια άλλη προηγούμενη.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο Λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου. Ένα μοναδικό στον κόσμο μνημείο από τα τελευταία του είδους του που υπάρχουν ακόμα αυτούσια και ατόφια στον κόσμο.

Με ένα πρωτότυπο διαδραστικό τρόπο θα ακούσουν την ιστορία του, θα την δουν και θα την ζήσουν. Με την μουσική τις εικόνες και την διήγηση θα τους συγκλονίσει, θα τους συγκινήσει αλλά και θα τους διασκεδάσει με ένα τρόπο διδακτικό και διαφορετικό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σύρου πραγματοποιείται μια ανάλογη παρουσίαση αφιέρωμα σε ένα από τα σημαντικότερα ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Θέλαμε και νομίζουμε ότι επιτύχαμε να προσφέρουμε μια αξέχαστη βραδιά όπου η Ιστορία θα συναντήσει την Τεχνολογία, την ΖΩΝΤΑΝΗ (LIVE) Μουσική και την πρωτότυπη παρουσίαση μέσω της διήγησης και της προβολής σπανίων ντοκουμέντων.

 

 

Πόσο καιρό σας πήρε η προετοιμασία αυτού του τόσο ξεχωριστού event;

Ετοιμάζαμε αυτήν την εκδήλωση από πέρσι. Την δουλεύαμε και την σχεδιάζαμε για αυτό το καλοκαίρι του 2020 όποτε βρισκόμαστε μαζί εκείνους τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες που περάσαμε.

Δεν ξέραμε αν θα καταφέρναμε να την πραγματοποιήσουμε. Σχεδόν είχαμε απογοητευτεί με όλες αυτές τις καταστάσεις του κορωνοιού. Αλλά ξαφνικά λες και ο Θεός μας βοήθησε επιτράπηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (έστω και κάτω από το υγειονομικό καθεστώς που γίνονται) και μόλις πήραμε το ΟΚ από τη πολιτεία και το αρμόδιο πολιτιστικό τμήμα του Δήμου βάλαμε μπροστά τις μηχανές. Μαζέψαμε την ομάδα από την μια του Συλλόγου , από την άλλη της Ομάδας Φιλών Της Ιστορίας της Σύρου, ανεβάσαμε στροφές, πατήσαμε γκάζι και αφού σχεδόν ήταν έτοιμο το σενάριο … νάμαστε εδώ να το προσφέρουμε εκπληρωμένο όπως το θέλαμε στον κόσμο.

Ονειρευόμαστε να προσφέρουμε στους συντοπίτες αλλά και σε όσους έχουν την ευκαιρία από τους επισκέπτες στο νησί μας που θα έρθουν στην εκδήλωση μας ένα θέαμα που θα τους μείνει αξέχαστο. Αλλά και να είναι κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ούτε έχουν ξανακούσει ποτέ με τον τρόπο που θα το δουν, θα το ακούσουν και θα το ζήσουν στην κυριολεξία.

Οι διηγήσεις θα συνδυαστούν με βίντεο, πρότυπη μουσική LIVE όπου μέσα από αυτόν τον συνδυασμό θα κυλάει η μοναδική πολλές φορές ανατριχιαστική ιστορία και ζωή των ανθρώπων που με οποιονδήποτε τρόπο είτε ως ασθενείς, είτε ως φυλακισμένοι υπήρξαν τρόφιμοι μέσα στο κολαστήριο του Λοιμοκαθαρτηρίου.

Κάτι το οποίο θα θέλαμε να γνωρίσουν όσοι έρθουν το βράδυ της Κυριακής στο θεατράκι της Ευανθίας Καΐρη είναι ότι η Μουσική θα είναι εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική και σε παρουσίαση αλλά και «ηχητικά» από κάθε άλλο που θα έχουν δει και ακούσει ως σήμερα.

Θα είναι ένας συνδυασμός ζωντανής εκτέλεσης με φυσικά όργανα και φυσικά πρόσωπα ιδιαιτέρα γνωστά για την μουσική τους άξια στην Σύρο αλλά και εκτός Σύρου, ενώ τα βίντεο με τα σπάνια ντοκουμέντα θα περιέχουν δική τους μουσική την οποία έχει επεξεργαστεί και ενσωματώσει μέσα στις προβολές μια ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών και εξειδικευμένων νεαρών μελών Ομάδας Φιλών της ιστορίας της Σύρου.

Όλα αυτά θα λάβουν χώρα και θα διαδραματιστούν σε ένα από τους ωραιότερους χώρους και σημεία της Ερμούπολης με καταπληκτική θέα, απίστευτη δροσιά για το καλοκαίρι. Τελείως ευάερη και καθαρή ατμόσφαιρα που σημάνει ακίνδυνη (και εφ' όσον τηρούνται όλα τα μέσα προστασίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας).

Η περιοχή, τα Λαζαρέτα, εκτός από μια από τις ιστορικότητες και τις πρώτες συνοικίες της Σύρου είναι και πανέμορφη. Η πιο όμορφη στην Ερμούπολη.

Ο χώρος της εκδήλωσης είναι από μόνος του ένας από τους πιο ιστορικούς, σπουδαίους και σημαντικούς της Σύρου

Το μικρό πέτρινο θεατράκι της Ευανθίας Καΐρη είναι εντελώς ευάερο και δροσερό. Με πανέμορφη θέα και πεντακάθαρη ατμόσφαιρα όπου μπορεί κανείς να απόλαυσει την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο σε μια μοναδική για την Σύρο περιοχή όπου φαίνονται ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ κυριολεκτικά στο πιάτο στους θεατές.

Το «Λαζαρετο» το Κτήριο της Eastern Telegraph Company της πρώτης εταιρίας Τηλεγραφίας στην Ελλάδα, Τα εργοστάσια που μεσουρανούσαν την ένδοξη εποχή όπου η Ερμούπολη είχε χαρακτηριστεί ως «Μάντσεστερ της Μεσογείου», το ιστορικό Αμερικανικό Ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο.

Υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα καθώς και συγκοινωνία περίπου ως τα όρια της εκδήλωσης.

Όλα αυτά θα τα απολαύσουν με περίσσεια χαρά και καλή διάθεση όσοι έρθουν στην εκδήλωση μας

Θα υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις… Αλλά δεν θα τα πούμε όλα δηλώνουν με νόημα οι κκ Κουλουμπής και Ζαχαρίου. Θέλουμε να διατηρήσουμε το στοιχείο της έκπληξης σε όσους έρθουν στο Θεατράκι της Ευανθίας Καΐρη στα Λαζαρέτα.

 

Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την πρωτότυπη και πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ σας.

Ένταξει. Ας πούμε λίγα λόγια για την συνεργασία μας μεταξύ μας. Μια συνεργασία που στηρίζεται στην αμοιβαία καταιόνηση την συνεργασία τον σεβασμό, την θέληση και τον σκοπό να προσφέρουμε ότι καλύτερο σε ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Και προπαντός αυτό να το διαιωνίσουμε με κάθε τρόπο και μέσον στις επόμενες γενιές.

Ως δυο Συριανοί συντοπίτες - συμπολίτες, μας συνδέει η κοινή αγάπη στην Ιστορία μας, ο Σεβασμός στις ιερά και τα όσια της πατρίδας και του τόπου μας, και η κοινή άποψη πως πρέπει να προσφέρουμε και να γνωστοποιήσουμε αυτές τις αξίες στις επόμενες γενιές.

Υπηρετούμε τον Πολιτισμό χρησιμοποιώντας τις ιδέες μας, την εμπειρία μας και τις πολλές σπουδαίες και σημαντικές γνωριμίες μας προσφέροντας και παράγοντας Έργα όχι για την προσωπική μας προβολή αλλά για να διαδώσουμε και να κάνουμε γνωστή την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την λαογραφική παράδοση του Νησιού μας.

Έτσι με αυτό το σκεπτικό έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές μεταξύ μας ως ομάδα σε διάφορες εκδηλώσεις.

 

Το 2019 πραγματοποιήσαμε μια αξέχαστη βραδιά αφιερωμένη στην Ιστορία με την παρουσία της Ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού ενώ μαζί έχουμε πραγματοποιήσει αναβιώσεις παλιών Εθίμων όπως του Εθίμου της Πρωτομαγιάς, την ξεχασμένη Μαγιάτικη γιορτή των Λουλουδιών στα Λαζαρέτα της Σύρου. Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας την αναβίωση του παλιού ψαράδικου εθίμου της παραδοσιακής Συριανής “φάκλας” αλλά και το άλλο παλιό έθιμο, της Γαριδομακαρονάδας.

Και ετοιμάζουμε πολλές ακόμα ανάλογες εκδηλώσεις ιστορικά αφιερώματα και αναβιώσεις παλιών ξεχασμένων πλην όμως σημαντικών και χρήσιμων για την κοινωνία του νησιού μας και την διατήρηση των λαογραφικών μας εθίμων.

Ετοιμάζουμε μοναδικά αφιερώματα σε προσωπικότητες του νησιού που έγραψαν την δική τους ιστορία στην οικονομική, βιομηχανική ναυτιλιακή καλλιτεχνική και λογοτεχνική ιστορία της Σύρου.

Αυτό που προσπαθούμε είναι να πραγματοποιούμε πρωτότυπες εκδηλώσεις που να μην επαναλαμβάνονται και να μην μοιάζουν μεταξύ τους. Να είναι διαφορετικές από τα συνηθισμένα. Δουλεύουμε σε αυτό και συνεργαζόμαστε με ειδικευμένα άτομα όπως με φοιτητές του πανεπιστήμιου Αιγαίου, και με ειδικευόμενες ομάδες οι οργανισμούς ιστορίας λαογραφίας και παράδοσης.

Πιστεύουμε ότι η Υπενθύμιση της Ιστορίας στους συνανθρώπους, στους συμπολίτες και τους συμπατριώτες μας αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ανάλογου αξίας και σπουδαιότητας της ιατρικής, Της διδακτικής, της εκπαίδευσης, της νομικής, της φιλοσοφίας κτλ. που βασικό στόχο και σκοπό έχει την Αναγνώριση και την Διάδοση της Ιστορίας έτσι ώστε αυτή η γνώση και εμπειρία του τι έχει προηγηθεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο να συνειδητοποιήσουν την άξια του τόπου τους μέσω της πορείας του στον χρόνο.

Παράλληλα η γνώση της Ιστορίας προάγει και υποστηρίξει την ώριμη αυτοκριτική, τις σωστές αποφάσεις, την εκτίμηση για την αποφυγή αντιφάσεων και προηγουμένων λαθών για την τέλεια και αρμονική πορεία στο επικείμενο Μέλλον.

Θεωρούμε ότι: Πολιτισμός σημαίνει Ευγένεια συναισθημάτων και πράξεων Αλληλοσεβασμός, Εκτίμηση, Σεμνότητα και Ταπεινότητα, Ανιδιοτέλεια, Δεκτικότητα, Αναγνώριση, Ευγνωμοσύνη, Προοδευτικότητα και πλουραλισμός, Συντροφικότητα, Καθαρότητα και Ωριμότητα Πνεύματος, Παιδεία, Κατανόηση, Ουσιαστικότητα, Σεβασμό στην φύση και τέλος, την επιδίωξη της «κόσμιας» ποιότητας στην συνύπαρξη των πολιτών.

 

Και με την πανδημία τι γίνεται:

Πολύ ωραία ερώτηση και στο σωστό σημείο. Λοιπόν… ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ με σεβασμό και Ευγένεια. Δεν είναι πανηγύρι ούτε γλέντι. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πόσο ευγενικοί και σωστοί είμαστε απέναντι στους νομούς και στις αποφάσεις περί κοινωνικότητας και συνύπαρξης μεταξύ μας. Πόσο παλεύουμε για αυτές τις αξίες.

Περιμένουμε να έρθουν αρκετοί άνθρωποι, της ιατρικής, του καλλιτεχνικού και του λογοτεχνικού κόσμου, αυτοί πρώτοι δίνοντας το παράδειγμα στους άλλους.

Θα έρθουν οι συμπολίτες μας γιατί ξέρουμε πόσο και πόσοι αγαπούν τους αρέσουν τέτοιες εκδηλώσεις γιατί λείπουν από το νησί μας και γιατί χρειάζονται να παρακολουθούν τέτοιες εκδηλώσεις που αφορούν την ιστορία του νησιού μας.

Θέλουμε να βεβαιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, φίλους και συμπολίτες μας πως εμείς θα συνεχίσουμε με μεράκι, με σεβασμό και νέες πρωτότυπες ιδέες να προσφέρουμε και να διοργανώνουμε τέτοιες βραδιές αφιερώματα.

Θέλουμε επίσης να τους βεβαιώσουμε πως στην εκδήλωση μας θα ακολουθηθεί πιστά και απόλυτα το πρωτόκολλο στα μέσα προστασίας κατά του covid-19. Και παρακαλούμε όσους έρθουν να μας βοηθήσουν ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά σε αυτό το πολύ σημαντικό και λεπτό θέμα της δημόσιας υγείας.

Να δώσουμε εμείς το παράδειγμα πως μπορεί να γίνεται μια πανέμορφη και επιτυχημένη πολιτιστική βραδιά χωρίς να υπάρχουν ατέλειες πάνω στο θέμα της δημόσιας υγείας.

Βεβαιώνουμε τέλος πως όσοι θα παραβρεθούν εκτός ότι θα περάσουν μια όμορφη δημιουργική βραδιά γεμάτη διδακτικά μηνύματα από την ιστορία, θα περάσουν τέλεια παρακολουθώντας ένα θέαμα από αυτά που δεν συνηθίζονται να παρακολουθούν στο νησί μας.

Γιατί μας αρέσουν οι νέες και πρωτότυπες ιδέες.

Ως επίλογο να πούμε πως στο τέλος της Βραδιάς θα εξακολουθήσει οι ένα παραδοσιακό τρατάρισμα (κέρασμα δηλαδή) με Συριανό Λουκουμάκι και χαλβαδοπιτάκι, ειδικά συσκευασμένα και απόλυτα αποστειρωμένα από την εξαιρετική και επίσης ιδιαιτέρα πρωτότυπη βιοτεχνία Λουκούμια Δεναξά - Γιάννης Αγγέλικας. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γεράσιμο Πολίτη F1 Computers για την ευγενική του χωρίς χρήματα προσφορά στις εκτυπώσεις των αφισών και των προσκλήσεων. Θέλουμε επίσης να ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και τον Δήμαρχο προσωπικά κ. Νίκο Λειβαδάρα καθώς και το Τμήμα Πολιτισμού και την αρμόδια Αντιδήμαρχο για την ευγενική την παραχώρηση του Χώρου και της Αιγίδας του αλλά προπαντός για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει αναθέτοντας μας ένα σπουδαίο κομμάτι του πολιτιστικού προγράμματος για φέτος. Ένα τεράστιο ευχαριστώ επίσης στην Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού και Πολιτισμού για την παραχώρηση της Αιγίδας της (Της Ελληνικής Αντιπροσωπίας) και απλά σας λέμε πως αυτό μόνο η αρχή κάποιων μεγάλων εκδηλώσεων και συνεργασιών που θα ακολουθούσουν στο μέλλον.

Θέλει δεν θέλει η επιδημία του κορονοϊού η Σύρος απέδειξε με την ιστορία της ότι όχι μόνο επιβίβασε από τέτοιες πανδημίες αλλά συνέχισε και μεγαλούργησε. Αυτό έχουμε σκοπό και εμείς να πράξουμε.

 

Ευχαριστούμε τέλος το SyrosToday. Για πολλούς λόγους. Συμβάλει και προωθεί την ιστορία της Σύρου με ένα θαυμάσιο και ευγενικό τρόπο. Γιατί υποστηρίζει και αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες. Είτε με δημοσιεύσεις που είναι δύσκολες, επίπονες στην επεξεργασία και την τελική παρουσίαση στο κοινό, είτε για τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνει σε αυτές τις προσπάθειες είτε με την δημοσιογραφική κάλυψη, είτε με την χορηγία επικοινωνίας. Το SyrosToday είναι το μοναδικό site που δείχνει ένα μεγάλο σεβασμό και τον αποδεικνύει για την ιστορία της Σύρου είτε με τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του επίσης δημοσιογράφου και ιστοριογράφου Δημήτρη Χαλαρή είτε με τις τωρινές του Παναγιώτη Κουλουμπή.

Σας περιμένουμε.