Επικαιρότητα

«Σαφώς είναι βελτιωμένη η κατάσταση»

Πολιτική 22/07/2014 12:52
«Σαφώς είναι βελτιωμένη η κατάσταση»

Τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου για το θέμα των παιδικών χαρών, με αφορμή την πρόσφαση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δίνει ο Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρεται στις ενέργειες που κάνει η Τεχνική Υπηρεσία για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα παραλάβει μια κατάσταση που είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα διαπιστώσει και η ίδια ότι χωρίς πόρους, η αποκατάσταση όλων των παιδικών χαρών του νησιού είναι απλώς αδύνατη.

«Ο Δήμος θα ήθελε να ενημερώσει τους δημότες για τα ακόλουθα, όπως συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι ανταποκρίσεις ορισμένων ΜΜΕ δεν δίνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καθορίσει την 31 Δεκεμβρίου 2014 ως καταληκτική ημερομηνία για την εναρμόνιση των παιδικών χαρών της χώρας με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και πρόσβασης σε αυτές παιδιών και γονέων με αναπηρία κλπ. Μετά το πρόσφατο τραγικό ατύχημα σε ιδιωτικό λούνα παρκ της Αττικής, η προθεσμία επισπεύσθηκε στην 30η Ιουνίου 2014.

Όπως όμως σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ επισήμανε στο Υπουργείο, ουδείς Δήμος στη χώρα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε από τις δύο ημερομηνίες, όταν δεν δίνεται από την κυβέρνηση ούτε ένα (1) ευρώ προς την επίτευξη του στόχου. Με εγκυκλίους και προθεσμίες αλλά χωρίς πόρους, καμία αναβάθμιση στις παιδικές χαρές δεν μπορεί να επιτευχθεί και αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουν άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, οι δήμοι της χώρας.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος μας έχει πετύχει τα ακόλουθα: (α) έχει κατασκευάσει την πρώτη σύγχρονη παιδική χαρά στη Μεταμόρφωση, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, την οποία χαίρονται καθημερινά δεκάδες παιδιά. Η παιδική αυτή χαρά είναι και η πρώτη στο νησί που έλαβε πιστοποιητικό καταλληλότητας με βάση τις νέες προδιαγραφές (β) έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ δύο ακόμα παιδικές χαρές με ανάλογες προδιαγραφές. Για την πρώτη, στα Πευκάκια, εγκρίθηκε στις 18 Ιουλίου από το Δημοτικό Συμβούλιο η επικαιροποίηση της μελέτης και θα κατασκευαστεί και παραδοθεί σε χρήση εντός του 2015. Η δεύτερη είναι προγραμματισμένη να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο, για το οποίο εκκρεμεί ως γνωστό η ολοκλήρωση της παραχώρησής του. Εφόσον η παραχώρηση δεν έχει συντελεστεί οριστικά ως το φθινόπωρο του 2014 (χωρίς όπως έχει πολλάκις εξηγηθεί να ευθύνεται ο Δήμος για αυτό) τότε η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να την αντικαταστήσει με άλλη παιδική χαρά (πχ. στο αθλητικό κέντρο) προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι (γ) έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 έργο 40,000 € για την μερική αναβάθμιση δύο ακόμα παιδικών χαρών, στο πάρκο έναντι 2ου Δημοτικού και στη Δόξα. Η Τεχνική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη και το έργο θα εκτελεστεί επίσης εντός του 2015, (δ) το Τμήμα Μικρών Έργων έχει παραλάβει ήδη από την αρμόδια Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τα πρακτικά ελέγχου όλων των παιδικών χαρών του νησιού, με αναφορά σε σημεία επικινδυνότητας τα οποία και σταδιακά αποκαθιστά (συχνά υποχρεωμένο να αφαιρέσει κάποια παλιότερα παιχνίδια). Ακριβώς αυτή ήταν και η  εντολή που δόθηκε στο Τμήμα Μικρών Έργων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επισημαίνεται εξάλλου, ότι το ίδιο τμήμα διαρκώς από την ίδρυσή του (2012) προβαίνει σε ελέγχους, μικροεργασίες και βελτιώσεις στις παιδικές χαρές του νησιού, όπως αυτές καταγράφονται στα σχετικά ημερολόγια (ε) υιοθετήθηκε η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για ανάθεση σε εξειδικευμένο φορέα της πιστοποίησης ή μη των παλιότερων παιχνιδιών (στη περίπτωση που δεν πιστοποιούνται θα απομακρυνθούν) και (στ) και ίσως σημαντικότερο, η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει στο νέο πολεοδομικό σχέδιο που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία πολλών κοινόχρηστων χώρων που θα αποτελέσουν πηγή ανάσας για τις γειτονιές και την αναψυχή των μικρών παιδιών τα επόμενα χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (με τη μειοψηφία ενός μόλις Συμβούλου) να μην κλείσουν παιδικές χαρές, δεδομένου ότι αφενός τα επικίνδυνα σημεία αποκαθίστανται και καθαιρούνται, αφετέρου (όπως επισημάνθηκε) τα παιδιά δεν είναι πιο ασφαλή στους δρόμους.

Συνεπώς η νέα Δημοτική Αρχή θα παραλάβει μια κατάσταση που είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά θα διαπιστώσει και η ίδια ότι χωρίς πόρους, η αποκατάσταση όλων των παιδικών χαρών του νησιού είναι απλώς αδύνατη. Εξάλλου, στην περίπτωση που κατορθώσει να βρει χρηματοδότηση για αναβάθμιση παιδικών χαρών επιπλέον εκείνων που ήδη έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδότηση και δρομολογηθεί (όπως περιγράφονται παραπάνω) τότε ασφαλώς θα έχει τη συμπαράσταση και την επιδοκιμασία όλων μας.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε ότι υπάρχουν υπαίθριοι χώροι όπου έχουν τοποθετηθεί 2-3 συνήθως παιχνίδια, χώροι οι οποίοι δεν τηρούν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον τις προδιαγραφές παιδικής χαράς (καθώς πχ. δεν διαθέτουν περίφραξη ή ελαστικό δάπεδο και ούτε προβλέπεται από τη φύση τους να αποκτήσουν), όπως είναι -για παράδειγμα- το αλσύλιο έναντι του νοσοκομείου. Για αυτούς τους χώρους ειπώθηκε ότι καλό είναι να ενημερώνονται οι γονείς με μια μικρή επιγραφή ότι δεν συνιστούν «ασφαλή παιδική χαρά» και απαιτείται η προσοχή τους. Κρίθηκε επίσης ότι δεν αποτελεί λύση το ξήλωμα των παιχνιδιών σε αυτούς τους χώρους (εφόσον είναι σύγχρονα και ασφαλή) αλλά αντίθετα η διατήρηση τους με ταυτόχρονη φροντίδα από το Δήμο. Εφόσον η νέα δημοτική αρχή έχει διαφορετική αντίληψη, προφανώς θα προβεί στις ενέργειες που νομίζει.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι παιδικές χαρές λειτουργούν και σε χώρους ανοιχτούς μεν και προσβάσιμους από το κοινό, πλην όμως όχι δημοτικούς (πχ. χώρους που ανήκουν στην εκκλησία), για τους οποίους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίσουν, με τη συνεργασία όπου ζητηθεί του Δήμου, να υπάρξει εναρμόνιση με τις προδιαγραφές».