Επικαιρότητα

Συνεδρίαση της "ΝΕΩΡΙΟΝ" για τη μεταβίβαση του ναυπηγείου Ελευσίας

Επιχειρηματικότητα 21/02/2020 10:58
Συνεδρίαση της "ΝΕΩΡΙΟΝ" για τη μεταβίβαση του ναυπηγείου Ελευσίας

Με θέμα την εξυγίανση-μεταβίβαση του ναυπηγείου της Ελευσίνας, συνεδριάζουν στις 12 Μαρτίου οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "Νεώριον Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών", προκειμένου να ληφθεί η σημαντική αυτή απόφαση που αναμένεται να δώσει λύση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας, αλλά και στους εργαζόμενούς του μέσω της επενδυτικής πρότασης της ONEX.

Για το θέμα του ναυπηγείου Ελευσίνας, αλλά και του Νεωρίου αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στο 11ο ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς ναυτιλία. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ανέφερε.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων στην ομιλία του για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με επίκεντρο το "Νεώριο" της Σύρου, είπε τα εξής:

"Η επένδυση της ΟΝΕΧ στη Σύρο πηγαίνει ήδη πάει πάρα πολύ καλά και πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα, πιστεύω, και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες εφοπλιστές να επιλέξουν ένα ναυπηγείο εδώ στην Αττική για ανακαινίσουν και να επισκευάσουν τα πλοία τους σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και πολύ καλή και ποιοτική εργασία.

Προσπαθούμε, λοιπόν, να σας δώσουμε την ευκαιρία να έρθετε και να χρησιμοποιήσετε τα ναυπηγεία μας τώρα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, με την ελληνική κοινωνία και τα σωματεία να είναι πιο λογικά.

Πρέπει να σας πω ότι στη Σύρο ζήσαμε μία φανταστική εμπειρία να ακούμε τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου να λέει κάτι το οποίο δεν το πίστευαν τα αυτιά μας: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας Έλληνες εφοπλιστές που φέρνουν τα πλοία τους στα ναυπηγεία μας και μας δίνουν δουλειά». Αυτό ήταν κάτι που μερικά χρόνια πριν υπήρχε μόνο στα όνειρά μας, όλοι είχαν κακή εμπειρία στον τομέα αυτό, είμαι σίγουρος, μερικές δεκαετίες πριν. Η κρίση όμως τους έκανε όλους να είναι πιο λογικοί.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα έχουμε πολύ καλά νέα όσον αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία εδώ στην Ελλάδα και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό.

Σε γενικές γραμμές γνωρίζετε ότι όχι μόνο αυτή η Κυβέρνηση αλλά παραδοσιακά οι ελληνικές κυβερνήσεις, ευτυχώς, δεν έχουν πραγματικά προβλήματα και διαφορές για την υλοποίηση των πολιτικών τους σε ένα και μόνο τομέα, αυτόν της ναυτιλίας. Και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ναυτιλία πηγαίνει πολύ καλά στην Ελλάδα και φυσικά, πλέον όλων των άλλων, επειδή δεν έχετε και πολλά να κάνετε με την Πολιτεία και την Κυβέρνηση".