Εκδηλώσεις/Events

Αρχέγονο μέλλον (ύλη, λόγος, ήχος)

Πολιτισμός 20/7/2019 - 1/9/2019

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται η Έκθεση Τέχνης της Βένιας Δημητρακοπούλου «ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝ (Ύλη, Λόγος, Ήχος)», με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού, από τις 20 Ιουλίου έως την 1 Σεπτεμβρίου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Hφαιστειακή πέτρα, ορείχαλκος, πηλός, μάρμαρο, μέταλλο και φως, κινεζικό χειροποίητο χαρτί και ήχος είναι οι πρώτες ύλες, με τις οποίες η Βένια Δημητρακοπούλου πλάθει τον εικαστικό της κόσμο. Έναν κόσμο που έχει ως πρωταγωνιστές του την Ύλη, τον Λόγο και τον Ήχο και τον οποίο εξερευνά με αρχαιολογική διάθεση για να εντοπίσει τις ρίζες του. Η «ανασκαφή» της φέρνει στο φως έναν διάλογο μεταξύ ευθραυστότητας και σταθερότητας, εφήμερου και αιώνιου και τελικά τις «ρίζες» ενός Αρχέγονου Μέλλοντος.

Με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο (16 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019), στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στη Τεργέστη (12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019) η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στη Σύρο μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων, η οποία αποτελεί και μια συμπυκνωμένη παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της δουλειάς της.

Γνωστή κυρίως από τους εμβληματικούς Προμαχώνες της που κοσμούν τον αύλειο χώρο του μεγαλύτερου και πλουσιότερου μουσείου της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού, επί της οδού Πατησίων, η Βένια Δημητρακοπούλου επιλέγει να παρουσιάσει μια ακόμη πτυχή της εικαστικής της προσωπικότητας σε μια διαφορετική κλίμακα. Γι’ αυτό και εκθέτει προσωπικές σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την κρίση και τη συγκίνησαν καταγεγραμμένες στο χαρτί, ήρωες της ελληνικής αλλά και της προσωπικής της μυθολογίας στην πέτρα μαζί ήχους που δοκιμάζουν να υποκαταστήσουν την ύλη προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να «ξεφυλλίσουν» με τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής ως ενιαίο σύνολο τα ξεχωριστά κεφάλαια της εικαστικής της πορείας.

 

Εγκαίνια: Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30   

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:30-13:00 & 18:00-22:00 (Δευτέρα κλειστά)