Επικαιρότητα

"Μείωση της απορροφητικότητας κοινοτικών προγραμμάτων σε όλες τις Περιφέρειες"

Πολιτική 17/10/2019 10:26
"Μείωση της απορροφητικότητας κοινοτικών προγραμμάτων σε όλες τις Περιφέρειες"

Μείωση της απορροφητικότητας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν τις εκλογές αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αφορούν το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ, όπως ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην παρέμβασή του τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, με ημερομηνία 8.10.2019, είναι εντυπωσιακό ότι σε όλες τις περιφέρειες υπάρχει μείωση της απορροφητικότητας σήμερα, σε σχέση με αυτό που παρουσιαζόταν τον Ιούλιο. Η πτώση κυμαίνεται από 1,5% έως 2% σε κάθε περιφέρεια και συνολικά έχουμε 24,82% έναντι 26,47%.

Ο Ν. Συμαλένιος επεσήμανε: «Είναι εντυπωσιακό αυτό το στοιχείο διότι βεβαίως ξέρουμε όλοι ότι η απορροφητικότητα είναι οπισθοβαρής και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο, εάν έχεις περίπου μέσο όρο 30% να απορροφήσεις και το υπόλοιπο 70% στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όμως στην πραγματικότητα έτσι γινόταν σε όλα τα ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ιδιαίτερα για τα τομεακά προγράμματα που μπαίνουν και μεγαλύτερα έργα, ότι από τη συμβασιοποίηση μέχρι την τελική απορρόφηση, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες γραφειοκρατίας και άλλες οι οποίες καθυστερούν τελικά την τελική εκταμίευση».

«Ένα δεύτερο είναι ότι στο Αιγαίο, επειδή προέρχομαι από νησιωτική περιφέρεια, από τις Κυκλάδες, αλλά μιλάω συνολικά για το Αιγαίο, είχαν εγκριθεί το ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ειδικότερα του Νοτίου Αιγαίου για 116 έργα με προϋπολογισμό 126 εκατομμύρια 627 χιλιάδες και λοιπά, που ουσιαστικά σημαίνει ένα δεύτερο ΠΕΠ. Δηλαδή, η Πολιτεία, η κυβέρνηση η προηγούμενη, ήρθε να αναγνωρίσει ότι τα λεφτά ήταν πολύ λίγα -84 εθνική συμμετοχή και άλλα 84, 168 συνολικά- που ουσιαστικά είναι πολύ λίγα χρήματα για τις αναπτυξιακές ανάγκες του Νοτίου Αιγαίου.

Επομένως, το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου και του Βορείου Αιγαίου αντίστοιχα, αποτελούν ένα δεύτερο ΠΕΠ που πρέπει να δούμε πώς θα το στηρίξουμε, θα το ενισχύσουμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα έργα τα οποία εντάχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Το τρίτο θέμα είναι ότι οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι δεν έχουν τις τεχνικές υπηρεσίες για να μπορέσουν να επεξεργαστούν μελέτες, και άρα, να τρέξουν και να ωριμάσουν έργα και να μπορέσουν να τα εντάξουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Όμως η ΜΟΔ δεν είναι κάτι καινούργιο το οποίο σχεδιάζετε να στηρίξει τους μικρούς Δήμους. Υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ΜΟΔ ,μια τριμερής συνεργασία υλοποίησης και στήριξης της ΜΟΔ απέναντι στα μικρά νησιά».

«Το τελευταίο θέμα αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ερωτώ εάν θα διασφαλιστούν ή διεκδικείτε να διασφαλιστούν τα κεκτημένα που κερδήθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Η αύξηση δηλαδή των κονδυλίων του προγράμματος 2021 – 2027 σε σχέση με το σημερινό πρόγραμμα. Διότι ξέρουμε ότι η Ε.Ε. και με το BREXIT και μια σειρά άλλα ζητήματα, βάζει ζητήματα μείωσης κονδυλίων σε σχέση με διάφορες χώρες και ήταν σοβαρό επίτευγμα της χώρας μας ότι κέρδισε παραπάνω χρήματα για την επόμενη προγραμματική περίοδο».