Επικαιρότητα

Η Συριανή Κατερίνα Ρίζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κοινωνία 16/10/2019 18:51
Η Συριανή Κατερίνα Ρίζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η μαθήτρια του ΕΠΑΛ Σύρου ανάμεσα σε 103 διαγωνιζόμενους στο Νότιο Αιγαίο, πέρασε πρώτη στη "EUROSCOLA 2019".

Ο λόγος για την Κατερίνα Λαμπρινή Ρίζου, η οποία θα συμμετάσχει μαζί με άλλους μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποιο είναι το Πρόγραμμα EUROSCOLA

Μέσα από το πρόγραμμα Euroscola, που θεσπίστηκε το 1989, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής συνεργασίας. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το σχολείο τους και την περιοχή από την οποία προέρχονται, αναπτύσσοντας πολιτιστικό διάλογο με έντονο ενδιαφέρον.

Στην Ημερίδα, που θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2019, θα λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου (ΓΕΛ, Λυκειακών Τάξεων, ΕΠΑΛ), που αναλαμβάνοντας ρόλο ευρωβουλευτή για μία ημέρα, θα ευαισθητοποιηθούν για τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τρόποι για την ενίσχυση της δημοκρατικής φυσιογνωμίας της Ε.Ε.

Για την επιλογή των μαθητών από το Νότιο Αιγαίο διενεργήθηκε σχολικός διαγωνισμός συγγραφής γραπτού δοκιμίου με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το ΕΚ συν-αποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάιο του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»