Επικαιρότητα

"Το Ειδικό Νηπιαγωγείο είναι το "κλωτσοσκούφι" της Σύρου"

Κοινωνία 16/10/2019 12:08
"Το Ειδικό Νηπιαγωγείο είναι το "κλωτσοσκούφι" της Σύρου"

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, απέστειλε ο Σύλλογος "Δικαίωμα" με θέμα την εξεύρεση λύσης για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου, ένα θέμα το οποίο ταλανίζει το τελευταίο διάστημα την κοινωνία του νησιού.

Στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου, η οποία έγινε γνωστή μέσω των κοινωνικών δικτύων, αναφέρονται τα εξής:

"Κύριε Δήμαρχε

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες

Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, ο σύλλογος “ΔΙΚΑΙΩΜΑ” έχει περίπου 200 μέλη μαζί δε με τα μέλη των οικογενειών τους φτάνουν τα 1.000 άτομα, αλλά οι φίλοι μας και υποστηρικτές της κοινωνικής αλληλεγγύης για τα ΑμεΑ, αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του νησιού μας.

Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε καταγγελίες του συλλόγου των δασκάλων, αλλά και ενημερωθήκαμε από γονείς, για ένα σημαντικό πρόβλημα στο νησί μας.

Το ειδικό νηπιαγωγείο είναι το κλωτσοσκούφι της Σύρου
Την περσινή χρονιά το ειδικό νηπιαγωγείο δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης μαθητών. Όμως τη φετινή υπάρχουν τρεις μαθητές νήπια, (τα δύο με κινητικό πρόβλημα). Όπως είναι φυσικό το ειδικό νηπιαγωγείο πρέπει να λειτουργήσει. Για αυτό το λόγο προσελήφθη ειδική νηπιαγωγός και ζητήθηκε από το δήμο να παραχωρηθεί αίθουσα εντός του συγκροτήματος όπου φιλοξενήθηκαν τα νήπια και τις προηγούμενες χρονιές. Ο δήμος ανταποκρίθηκε και παραχώρησε κάποιο χώρο. Όμως δυστυχώς συνέβησαν αρκετά γεγονότα ,καθόλου κολακευτικά για την οργάνωση και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουμε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

1 Η αίθουσα που παραχωρήθηκε είναι ένα μικρό χωλ, έχει και σκαλιά. Εδώ πρέπει να μείνουμε λίγο, διότι η ύπαρξη σκαλοπατιών λειτουργεί απαγορευτικά στην προσέγγιση των δύο από τα τρία νήπια. Όπως αντιλαμβάνεστε οι γονείς δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς με τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο χώρο.Επιπλέον η επιτροπή δεν πρόκειται να δώσει άδεια λειτουργίας αν δει σκαλάκια (εκ του νόμου ).

2 Έγινε πρόταση για τοποθέτηση προκάτ κατασκευής στον χώρο της αυλής του ειδικού δημοτικού .Όμως τα προκάτ χρησιμοποιούνται μόνο για σεισμό και ακόμη με μια τέτοια λύση θα μικρύνει περισσότερο την ήδη μικρή αυλή.Ας αφήσουμε το δυσεπίλυτο ζήτημα της τουαλέτας . Η λύση λοιπόν απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

3 Μετά από όλα αυτά οι γονείς βρίσκονται σε πολύ μεγάλο δίλημμα, διότι ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να τα προστατεύουν από κίνδυνο. Η δομή εκ του νόμου είναι πάντα ανοιχτή κανείς δεν την κλείνει .΄Ομως είναι δυνατόν να ανασταλεί η λειτουργία της αν συμμετέχουν κάτω από τρεις μαθητές, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε την πρωτοβουλία συμπολιτών μας σε θέσεις ευθύνης, που την κράτησαν ανοιχτή τη δομή και με έναν μαθητή.

4 Ακόμη όμως και στην περίπτωση που παραχωρείτο η παλιά αίθουσα ,είναι τόσο μικρή που δεν χωρά 3 μαθητές με καροτσάκια.
Τι προέκυψε από έρευνα του συλλόγου μας

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
Από έρευνα του συλλόγου και μετά από επικοινωνία με αξιόπιστες πηγές, εντοπίσαμε τις παρακάτω εφικτές λύσεις.

α) Στο 3ο Δημοτικό σχολείο υπάρχουν δύο (2) αίθουσες που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα ειδικό νηπιαγωγείο.

β) Κατά πληροφορίες μας, από την επόμενη χρονιά θα απελευθερωθεί ο χώρος του δημοτικού σχολείου Βάρης, έτσι θα υπάρχει χώρος για ολοκληρωμένο συγκρότημα ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού στη συγκεκριμένη περιοχή.στην Βάρη ,οπότε είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί ολόκληρη η δομή του ειδικού νηπιαγωγείου αλλά και του δημοτικού.
Βασικό συμπέρασμα είναι το εξής:

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα του φόρτου εργασίας στο δήμο δεδομένου ότι έχουμε μία καινούργια δημοτική αρχή, ζητάμε όμως να σκύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο δήμαρχος στο πρόβλημα και να βρεθεί μία μόνιμη λύση, δηλαδή μία αίθουσα εντός σχολικού συγκροτήματος, για να μην αποκοπούν τα παιδιά από το σχολικό περιβάλλον, ακόμη η αίθουσα αυτή να είναι ασφαλής,προσβάσιμη, να πληροί τις προδιαγραφές για νήπια και τέλος να είναι μόνιμη.

Ακόμη ζητάμε η δομή που προβλέπει ένα ειδικό νηπιαγωγείο στη Σύρο να μείνει μόνιμη και ανεξάρτητα των εγγραφών παιδιών, διότι παιδιά ΑμεΑ, αντίθετα με το κανονικό σχολείο, κατά το νόμο, εγγράφονται όλη τη χρονιά.

Το πρόβλημα με τη φροντίδα των ΑμεΑ είναι ότι αφορά όλους μας , δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας, αλλά και δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας για όλη την κοινωνία
Σας ευχαριστούμε
Από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ΔΙΚΑΙΩΜΑ".