Επικαιρότητα

Επανεκδόθηκε μετά από 44 χρόνια

Πολιτισμός 16/07/2019 10:50
Επανεκδόθηκε μετά από 44 χρόνια

Η πρώτη έκδοσή του έγινε το 1975 από τον Σύνδεσμο Συριανών, που τότε ονομαζόταν Σύλλογος των εν Αθήναις και Πειραιεί Συριανών.

Ο λόγος για το βιβλίο η "Ιστορία της Νήσου Σύρου" του Ανδρέα Φραγκίδη που μετά από 44 χρόνια επανακυκλοφόρησε βρίσκεται και πάλι στη διάθεση του κοινού.

Το εισαγωγικό σημείωμα

Ο Ανδρέας Φραγκίδης (1865 – 1941) κατάγονταν από την Κρήτη και μετοίκησε στη Σύρο σε ηλικία ενός έτους, το 1866, όταν εγκαταστάθηκε στο νησί η οικογένειά του. Έζησε ολόκληρη τη ζωή του στη Σύρο, με μοναδική εξαίρεση τα χρόνιο που φοίτησε στην Ιστρική Σχολή Αθηνών.
Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην Ερμούπολη όπου διέμενε, όσο και στην Άνω Σύρο, εξαιτίας της πολυετούς υπηρεσίας του στο Δημοτικό Ιατρείο Άνω Σύρου, η οποία τον έφερε σε πολύ στενή επαφή με το καθολικό στοιχείο του νησιού, τόσο τους απλούς ανθρώπους όσο και τους μοναχούς και ιερείς.


Υπήρξε ευρυμαθής, με σπουδαία εγκυκλοπαιδική μόρφωση κι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας της Νήσου Σύρου, έργο ζωής για τον ίδιο, και σίγουρα το σημαντικότερο σύγγραμμά του.


Η Ιστορία του Φραγκίδη, μαζί με την ομώνυμη του Τιμολέοντος Αμπελά, αποτελούν ασφαλώς τις δυο βασικότερες πηγές για τη μελέτη της ιστορίας της Σύρου. Η διαφορά της Ιστορίας του Φραγκίδη από αυτήν του Αμπελά είναι πως ο Φραγκίδης ασχολήθηκε εκτενώς και με τη γεωγραφία του τόπου, την κλιματολογία, τη δημογραφία και τη φυσική ιστορία, ενώ εξέτασε το νησί και από «ιατρική άποψη».


Ο Ανδρέας Φραγκίδης, ολοκληρώνει τον πρόλογο του βιβλίου του με την υπογραφή του κάτω από την ημερομηνία 11η Νοεμβρίου 1895. Αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν (ακόμη και μέχρι σήμερα), πως εκείνο ήταν το έτος που εκδόθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο του, το οποίο φυσικά δεν ισχύει.

Στην παρανόηση αυτή ίσως να συνέβαλε και το γεγονός πως ο συγγραφέας το 1894, είχε εκδώσει «Εν Ερμουπόλει Σύρου, εκ του τυπογραφείου και βιβλιοπωλείου Ε. Βελλόπουλου», ένα μικρό βιβλίο 72 σελίδων σε σχήμα 8ο, με τον τίτλο «Η νήσος Σύρος υπό τοπογραφική, κλιματολογική και ιατρικήν έποψιν». Στην πραγματικότητα, ο Φραγκίδης, συνέχισε να συμπληρώνει την Ιστορία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του (σίγουρα πάντως μέχρι και το 1921, οπότε συναντούμε και την τελευταία χρονολογημένη αναφορά στις σελίδες του).

Για πρώτη φορά το βιβλίο εκδόθηκε το 1975, από τον Σύνδεσμο Συριανών, που τότε ονομαζόταν Σύλλογος των εν Αθήναις και Πειραιεί Συριανών.

Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται προς πώληση στο βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς" του Νίκου Κανακάρη.