Επικαιρότητα

"Το μέλλον είναι κοινό και μπορούμε όλοι μαζί να το κάνουμε υπέροχο”

Πολιτική 21/05/2019 10:09
"Το μέλλον είναι κοινό και μπορούμε όλοι μαζί να το κάνουμε υπέροχο”

Αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου, για την ανάδειξη των νέων αιρετών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, το syrostoday.gr συνεχίζει τις προεκλογικές συνεντεύξεις στον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε», Βαγγέλη Περρή.

 

- Κ. Περρή είστε ένα πολύ γνωστό πρόσωπο μέσα από τη δημοσιογραφική σας πορεία, καθώς και από τις τηλεοπτικές σας εκπομπές. Παρ’ όλα αυτά στις εκλογές του Μαΐου κάνετε την πρώτη σας εμφάνιση στα κοινά. Γιατί με τον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε»; Ποιος ήταν ο λόγος που αποδεχθήκατε την πρόταση του Γιώργου Μαραγκού;

“Τον Γιώργο Μαραγκό δεν τον γνώριζα προσωπικά πριν ψηφιστεί από τους Συριανούς ως Δήμαρχος. Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, συναντηθήκαμε για να ανταλλάξουμε ιδέες σχετικά με την προβολή του νησιού μας. Ήταν πολύ ανοιχτός και παρέμεινε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Συντονιστήκαμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που σκοπό είχαν την προώθηση της Σύρας και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης τους εκτίμησα την ικανότητα του ως Δημάρχου πλέον, να προσφέρει άμεσες λύσεις, χωρίς να πελαγοδρομεί σε ανούσιες συζητήσεις.

Το τέλος της πρώτης θητείας συνέπεσε με την δική μου επιλογή να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με το νησί μας, οπότε υπέβαλα συγκεκριμένες προτάσεις, τις συζητήσαμε, καταστρώσαμε σχέδιο δράσης και μετά από αυτά η συμμετοχή μου στην διεκδίκηση της δεύτερης σπίτι θητείας ήταν εντελώς φυσιολογική”.

 

- Πως αξιολογείτε την πορεία της Δημοτικής Αρχής αυτά τα τέσσερα χρόνια;

"Η προεκλογική περίοδος συνήθως δεν προσφέρεται για ψύχραιμες αναλύσεις. Δημιουργούνται δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Το ένα τα βλέπει όλα ρόδινα, παραδεισένια, το άλλο μηδενίζει τα πάντα και υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Θα προσπαθήσω να απέχω και από τα δύο.

Η εκκίνηση της δημαρχίας Μαραγκού νομίζω ότι είχε τη φρεσκάδα του καινούργιου, αλλά ενίοτε προσέκρουε πάνω στην αναπόφευκτη απειρία των ανθρώπων του νέου συνδυασμού. Όπως είχε πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος "η απειρία είναι μειονέκτημα, αλλά κάθε μέρα που περνάει γίνεται μικρότερο" και με χαρά είδα ότι σύντομα οι μηχανές πήραν μπροστά και απέδωσαν ουσιαστικό έργο όπου μάλιστα σε κάποιους τομείς, όπως ο πολιτισμός, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Τώρα πιστεύω ότι βρίσκονται στην καλύτερη, την πιο δημιουργική φάση τους. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά, επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προκοπή του νησιού μας, δεν βοηθάει ο μηδενισμός. Δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση, δείχνει τεμπελιά και εν τέλει δεν ταιριάζει στην "ψυχολογία Συριανού υποψηφίου", όπως ίσως να έλεγε ο Ροίδης.

Είμαι βέβαια σίγουρος ότι ακόμη και αυτοί που γράφουν τις -δυστυχώς- απαραίτητες προεκλογικές καταγγελίες, στις οποίες η Σύρα περιγράφεται σαν το εμπόλεμο Αφγανιστάν, γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα τους διαψεύδει”.

 

- Κ. Περρή φέρατε στο προσκήνιο τη Σύρο τη δεκαετία του ’90 και την κάνατε γνωστή σε όλη την Ελλάδα μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ποια πιστεύετε ότι είναι εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το νησί να ανέβει άλλο ένα σκαλοπάτι στον τουρισμό;

“Όταν προσπαθήσαμε με το τότε κραταιό Mega να καθιερώσουμε μία εκπομπή στην Σύρο, υπήρχαν δύο ευτυχείς συγκυρίες. Η πρώτη ήταν η επιθυμία της Ρούλας Κορομηλά. Είχε φιλοξενηθεί στο νησί μας, είχε αντιληφθεί την δύναμη της εικόνας του και έβαλε πλάτη για να ξεπεραστούν κυρίως τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία ήταν πολλά διότι η συγκεκριμένη παραγωγή παραμένει η ακριβότερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η δεύτερη ήταν η κοινή δράση των φορέων της Σύρας. Αν δεν υπήρχαν οι επιχειρηματίες της εστίασης, της φιλοξενίας, τα τουριστικά πρακτορεία, τα συνεργεία των δήμων, του Νεωρίου και δεκάδες άλλοι πρόθυμοι Συριανοί, η εντυπωσιακή εικόνα του νησιού μας δεν είχε φτάσει στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων, με τα γνωστά αποτελέσματα στον τουρισμό μας.

Νομίζω ότι αυτή η κοινή δράση αποτελεί τη βασική προϋπόθεση που αν επανέλθει, θα τοποθετήσει τη Σύρα στέρεα ως ξεχωριστό τουριστικό προϊόν. Δίνω έμφαση στον όρο "ξεχωριστό", ο οποίος όμως δεν πρέπει να είναι η λέξη πίσω από την οποία κρύβεται η αδράνεια. Απαιτείται δυναμική, διεκδικητική στάση και τα επόμενα βήματα περιγράφονται με σαφήνεια στο πρόγραμμα της "Σύρου που αξίζουμε", ενώ κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν και στην σχετική συγκέντρωση-συζήτηση που διοργανώσαμε πρόσφατα".

 

- Από ποια θέση πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βοηθήσετε;
“Η επιθυμία μου είναι να φτάσει η εικόνα του νησιού μας παντού. Να γίνουν κοινό κτήμα η ομορφιά, η μοναδικότητα του. Ο σπάνιος συνδυασμός ζώντος πολιτισμού, λαϊκής αρχιτεκτονικής και νεοκλασικού πλούτου, αλλά και ποιοτικών διακοπών, πρέπει να σταματήσουν να απασχολούν τις μεταξύ μας συζητήσεις και να ανοιχτούν στον κόσμο. Σε αυτό το άνοιγμα θα ήθελα να συνεισφέρω και ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία”.

 

- Ποιο είναι εκείνο το μήνυμα που απευθύνετε προς τους Συριανούς;
“Θέλω να τους πω ότι μόνο αν είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί θα πάμε μπροστά. Τα υπόλοιπα μας τραβάνε πίσω. Δεν είναι καιρός για προσωπικές τακτικές και μικροπρεπείς αντιπαραθέσεις. Το μέλλον είναι κοινό και μπορούμε όλοι μαζί να το κάνουμε υπέροχο”.