Επικαιρότητα

"Οι δημότες της Σύρου αναγνωρίζουν το έργο μας"

Πολιτική 20/05/2019 13:06
"Οι δημότες της Σύρου αναγνωρίζουν το έργο μας"

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου, για την ανάδειξη των νέων αιρετών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, το syrostoday.gr συνεχίζει τις προεκλογικές συνεντεύξεις στον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της περιφερειακής ενότητας Άνω Σύρου του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε», Μάριο Βουτσίνο.

- Απομένουν έξι ημέρες πριν από την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Κατά πόσο αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την επόμενη μέρα της Σύρου;

“Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτό το λέω, διότι, κατά γενική ομολογία, ενόψει των επερχόμενων τριπλών εκλογών, το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου επικεντρώνεται, κυρίως, στις δημοτικές εκλογές.

Έτσι, λοιπόν, οι προσεχείς δημοτικές εκλογές της Σύρου, έχουν ιδιαίτερη σημασία και κρισιμότητα, καθώς αυτές διεξάγονται σε μια εποχή κατά την οποία, το νησί μας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, βαδίζει με σταθερό βηματισμό και η πορεία του είναι ανοδική. Η επόμενη ημέρα για την Σύρο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 και για όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί από τότε έως σήμερα, η συνδρομή της σημερινής δημοτικής αρχής υπήρξε καθοριστική και αποφασιστική.

Επομένως, οι δημότες καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν το νησί τους να συνεχίσει να πορεύεται σε έναν δρόμο σιγουριάς και δημιουργικότητας ή αν θα αναλάβουν το ρίσκο μιας αλλαγής με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα για το αύριο και με πιθανότερο σενάριο την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή στην εποχή της απαξίωσης".

 

- K. Βουτσίνο διατελείτε Αντιδήμαρχος σε έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο. Πάρα πολλές φορές δεχθήκατε έντονη κριτική για το έργο σας και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και από το Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

“Οποιοσδήποτε ασκεί διοίκηση μπαίνει στο μικροσκόπιο της κριτικής, κάτι το οποίο συνέβη και για τη δική μας δημοτική αρχή σε συνολικό επίπεδο. Κι όταν αυτή η κριτική είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική, ασφαλώς είναι και καλοδεχούμενη. Αυτό που δεν υιοθετούμε είναι η λασπολογία, η συκοφαντία και οι μηδενιστικές λογικές, φαινόμενα τα οποία έκαναν κι αυτά την εμφάνισή τους.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και αντιπολιτευόμενων συνδυασμών, ήταν λίγες οι φορές που δέχθηκα κριτική για θέματα του τομέα άσκησης των αρμοδιοτήτων που μου ανατέθηκαν, κάτι το οποίο σημαίνει, ότι ακόμη και τα στελέχη της μειοψηφίας, αναγνωρίζουν ότι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, παρείχε σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού και ανταπεξήλθε στο ρόλο, στις ανάγκες και στις προσδοκίες του κόσμου.

Με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, ασχέτως αν συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε σε ορισμένα ζητήματα κατά τη διάρκεια της θητείας, υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος στο πλαίσιο αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων και προσπαθήσαμε από κοινού να βρούμε λύσεις. Άλλωστε, διοίκηση και εργαζόμενοι στον Δήμο δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Αντίθετα, οι στοίχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί με γνώμονα την ορθή λειτουργία του Δήμου, την εξυπηρέτηση των δημοτών και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους".

 

- Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια στον τομέα που υπηρετήσατε;

"Η διαχείριση και εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του δημότη είναι μια υπόθεση διαρκής. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Δήμος τέθηκε στην υπηρεσία του απλού πολίτη και αντεπεξήλθε επαρκώς σε ζητήματα που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων, την καθαριότητα, τη συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε αυτές να επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού και ο δημότης να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση, διατηρήσαμε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας,  νομιμοποιήσαμε και βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου, προχωρήσαμε στην προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου με σημαντικότερη αυτή του νέου υπερσύγχρονου σαρώθρου το οποίο θα βρίσκεται στους δρόμους της Σύρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενισχύσαμε το τουριστικό προϊόν του νησιού οργανώνοντας και κάνοντας ελκυστικότερη την εικόνα των παραλιών, διοργανώσαμε εθελοντικές και περιβαλλοντικές δράσεις, στηρίξαμε την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού νεκροταφείου και του δημοτικού σφαγείου.

Γενικότερα, οι υπηρεσίες του Δήμου συνέβαλαν ώστε η συνολική εικόνα του νησιού μας να είναι καθαρή και ευπρεπισμένη γι αυτό θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όσους συνεργάστηκαν γι αυτό τον σκοπό, στους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους, στους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους απλούς εργαζόμενους και σε όλους τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους δημότες".

 

- Ποιο είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε» για το περιβάλλον και την προστασία του;

"Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Σύρου και η προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο του νησιού αποτελούν βασικούς πυλώνες του προγράμματος του συνδυασμού μας.

Κυρίαρχος στόχος, ενόψει της νέας δημοτικής θητείας, είναι η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της χώρας και περιλαμβάνει μια σειρά από έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ Σύρου, έργο το οποίο διαθέτει πλήρη ωριμότητα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 6,5 εκ. ευρώ και η υλοποίησή του θα συμβάλει στη διαχείριση των απορριμμάτων, υπολειμμάτων και ανακυκλώσιμων με σύγχρονες μεθόδους τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία".

 

- Γιατί οι δημότες της Σύρου να επιλέξουν το συνδυασμό στον οποίο συμμετάσχετε;

"Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θα επιλέξει το συνδυασμό μας διότι ανταπεξήλθε στις προσδοκίες τους, παρουσιάζοντας έναν  πλούσιο απολογισμό έργου σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για ένα έργο που βοήθησε το νησί μας να αλλάξει όψη προς το καλύτερο και να δημιουργήσει το υπόβαθρό για ένα πολύ πιο αισιόδοξο μέλλον.

Διαθέτουμε, μακράν, τον κορυφαίο επικεφαλής όλων των παρατάξεων, τον Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος έδειξε στην πράξη τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα και την προσωπικότητα ενός προικισμένου και χαρισματικού δημάρχου. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει ένας δήμαρχος στη σύγχρονη εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μεγάλων προκλήσεων.

Επιπλέον, ο συνδυασμός μας αποτελείται από ένα μείγμα ανθρώπων καταξιωμένων κοινωνικά και επαγγελματικά που είναι έτοιμοι να προφέρουν το καλύτερο στον τόπο τους.

Βρισκόμαστε στη δύση της προεκλογικής περιόδου. Καθημερινά αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διαπιστώνοντας όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι δημότες της Σύρου αναγνωρίζουν το έργο μας  και είναι έτοιμοι να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την «Σύρο που Αξίζουμε» δίνοντας, μάλιστα, ισχυρή εντολή και τελική νίκη από την πρώτη Κυριακή και από τις 26 Μαΐου".