Επικαιρότητα

«Η επόμενη μέρα για την Σύρο μέσα από Ορίζοντες, Ανοικτούς και Ελπιδοφόρους»

Πολιτική 14/05/2019 10:33
«Η επόμενη μέρα για την Σύρο μέσα από Ορίζοντες, Ανοικτούς και Ελπιδοφόρους»

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη των νέων αιρετών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, το syrostoday.gr συνεχίζει τις προεκλογικές συνεντεύξεις στον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας τον νυν Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και εκ νέου υποψήφιο με τον συνδυασμό "Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο", Νίκο Φωτεινιά.

 

- Κ. Φωτεινιά ξεκινήσατε τη διαδρομή σας στην αυτοδιοίκηση, στις εκλογές του 2014. Ως ένας νέος αιρετός, τί αποκομίσατε μέσα από την 5ετή συμμετοχή σας στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στις Επιτροπές του Δήμου;

"Εκείνο που αποκόμισα είναι η μεγάλη εμπειρία και το γεγονός ότι έκανα πολλές και ουσιαστικές διαπιστώσεις, που ήταν το εφαλτήριο και το κριτήριο για να συμμετάσχω εκ νέου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σαν δημοτικός σύμβουλος. Αυτό που πίστευα όταν αποφάσισα να συμμετάσχω για πρώτη φορά και το επιβεβαίωσα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι το ότι ένας αιρετός δεν πρέπει να εφησυχάζει με την εκλογή του, αλλά να αφυπνίζεται και να δραστηριοποιείται μετά απ’ αυτήν. Αυτό και έκανα. Πολλή δουλειά, συνεχής ενημέρωση, ουσιαστική και γόνιμη κριτική, δημιουργικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις και κυρίως συνεχής και άμεση επαφή με την καθημερινότητα και τα προβλήματα όλων των δημοτών, οι οποίοι, ο καθένας από τον τομέα του, δίνουν την μάχη για την βελτίωση της ζωής τους και την ανάπτυξη του τόπου.

Μόνον έτσι ένας αιρετός μπορεί να τους κοιτάζει στα μάτια και είναι σίγουρος ότι δικαίωσε την εκλογή του, ότι αγωνίστηκε και έκανε τα πάντα για να εκπληρώσει τις προσδοκίες τους. Και αυτό είμαι σίγουρος ότι και το προσπάθησα και το επέτυχα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ένας αιρετός δεν είναι ισόβιος και ότι κρίνεται κάθε ώρα και κάθε στιγμή για την όλη παρουσία και το έργο του, προσπάθησα και επέτυχα να κάνω πραγματικότητα μια βασική αρχή μου: ότι πρέπει να τιμάς αυτούς που σε εμπιστεύθηκαν και σε τίμησαν με την ψήφο τους και πως πρέπει να αποδείξεις σε όλους, ότι αξίζει κι εκείνοι να σε εμπιστευθούν. Αυτή είναι η πραγματική και ουσιαστική παρακαταθήκη από την πενταετή παρουσία μου στα κοινά και αυτή θα υλοποιήσω και στην επερχόμενη θητεία, αν οι συμπολίτες μου πιστέψουν σε εμένα και το εκφράσουν με την εκλογή μου"

 

- Εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου. Γιατί με το συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο», με επικεφαλής τον Νίκο Λειβαδάρα;

"Όπως έχω δηλώσει ξανά, η απόφαση μου να συμμετέχω εκ νέου στα αυτοδιοικητικά της Σύρου μας, με επικεφαλής τον Νίκο Λειβαδάρα, εξαρτήθηκε από την προσωπικότητα, το ήθος, την ειλικρίνεια και τις μεγάλες διοικητικές και οργανωτικές δυνατότητες του. Κυρίως όμως γιατί πιστεύω, ότι είναι αυτός που μου εξασφαλίζει ότι μπορώ να λειτουργήσω σύμφωνα με την αντίληψη μου για τα κοινά και ότι θα να συνεχίσω το έργο που έχω επιτελέσει μέχρι τώρα, με τις ίδιες αρχές και αξίες".

 

- Κ. Φωτεινιά είχατε ενεργή δράση τόσο με τις τοποθετήσεις σας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά πολύ περισσότερο στην Οικονομική Επιτροπή, στην οποία μαζί με τον κ. Γιαλόγλου, εκπροσωπείτε την μείζονα μειοψηφία. Ποια θεωρείτε ότι είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης;

"Η ενεργής δράση μου και οι παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις Επιτροπές του Δήμου που συμμετείχα, τόσο στην Οικονομική, όσον και σ’ αυτήν Ποιότητας Ζωής, Κοινωνικών Θεμάτων κλπ.,ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ενημέρωσης μου και της καθημερινής επαφής μου με την κοινωνία της Σύρου. Οι παρεμβάσεις και οι αντίστοιχες τοποθετήσεις μου για την Οικονομική κατάσταση του Δήμου, έχουν καταγραφεί από τον τοπικό τύπο και έχουν ενημερωθεί οι Συριανοί, είχαν δε σαν στόχο την εφαρμογή της νομιμότητας και την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας σε κάθε θέμα, χωρίς σκληρωτικές αγκυλώσεις, που θα ανέκοπταν την ανάπτυξη του τόπου.

Οι παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μου στα κοινωνικά θέματα, ήταν απόρροια της καθημερινής επαφής μου με τους συνδημότες μου, αφουγκραζόμουνα τις ανάγκες τους και άκουγα τα παράπονα τους, τα οποία επεσήμαινα και ζητούσα την άμεση και ουσιαστική επίλυση τους. Και σ’ αυτό αισθάνομαι υπερήφανος, γιατί με τις παρεμβάσεις της παράταξης μου και τις δικές μου προσωπικά, αποτράπηκε πολλές φορές η έκθεση του Δήμου σε οικονομικές εμπλοκές, που θα είχαν σαν συνέπεια την μείωση της ρευστότητας και κατ’ επέκτασιν της συμπόρευσης του Δήμου στην ανάπτυξη του τόπου – κάτι που η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις δυνατότητες που της δόθηκαν, δεν πέτυχε. Π

άντα όμως οι παρεμβάσεις μου ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ενημέρωσης μου και της επεξεργασίας των δεδομένων, ουσιαστικές και τεκμηριωμένες, χωρίς καμία πρόθεση εντυπωσιασμού, αλλά με μοναδικό κριτήριο την πρόοδο της Σύρου και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημοτών μας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους και δίνοντας τους το έρεισμα και την δύναμη να αγωνιστούν για την πρόοδο της Σύρου και την ανάδειξη της δικής τους δημιουργικότητας, πεπεισμένοι ότι έχουν στο πλευρό τους άξιους και αποτελεσματικούς συμπαραστάτες".

 

- Ποια κατά τη δική σας άποψη είναι τα «μελανά» σημεία της 5ετούς πορείας της δημοτικής αρχής;

"Ότι δεν κατάφερε, όχι μόνον να δημιουργήσει, αλλά δεν προσπάθησε καν να αρχίσει να δημιουργεί την Σύρο που αξίζουμε. Η εσωστρέφεια της Δημοτικής Αρχής, η επίδειξη εξουσίας, τα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, η απαξίωση των μηνυμάτων που δεν δεχόταν να ακούσει και η πλήρης απουσία της από την καθημερινότητα των δημοτών, είναι ό,τι έχει να επιδείξει".

 

- Τι νέο πρεσβεύει ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχετε;

"Την επόμενη μέρα για την Σύρο μέσα από Ορίζοντες Ανοικτούς και Ελπιδοφόρους. Τόσον ο επικεφαλής μας, όσον και όλα τα μέλη του συνδυασμού μας, ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητα και τις δεξιότητες του, αποτελούν εγγύηση για μια νέα Δημοτική Αρχή, που θα είναι δίπλα στην κοινωνία της Σύρου και θα εργαστεί σε όλους τους τομείς για να οδηγήσει την Σύρο, στην πρωτοπορία και στην αναγνώριση που αρμόζει στην μεγάλη οικονομική και πολιτιστική κληρονομιά της".

 

- Τι μήνυμα στέλνετε προς το εκλογικό σώμα;

"Να επιλέξει την νέα Δημοτική Αρχή με το κριτήριο ότι θα πρέπει να αποτελείται από άτομα ικανά και άξια να συμπορευτούν μαζί με όλες τις δυνάμεις του τόπου, ώστε όλοι μαζί, με αντικειμενικότητα και ισονομία, να συντελέσουν στην ανάπτυξη της Σύρου, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες και μπορεί να γίνει Πρωτεύουσα ενότητας και δημιουργίας".