Επικαιρότητα

Επενδυτικές προοπτικές με επίκεντρο τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Πολιτική 19/03/2019 12:43
Επενδυτικές προοπτικές με επίκεντρο τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Συνάντηση εργασίας με τον Οικονομικό Ακόλουθο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Chip Laitinen, είχε στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Ειδικός επί Οικονομικών Θεμάτων της Πρεσβείας κ. Κώστας Κωνσταντόπουλος, συζητήθηκαν - σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η επαναλειτουργία του ναυπηγείου του Νεωρίου από την εταιρεία ONEX και οι επενδυτικές προοπτικές στην περιοχή μας, με επίκεντρο τους τομείς του Τουρισμού και της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεονταρίτης τόνισε τις συνεχείς ανοδικές επιδόσεις που καταγράφει η τουριστική βιομηχανία του Νοτίου Αιγαίου και ζήτησε από τον κ. Laitinen να συμβάλει στη διενέργεια επαφών με τουριστικούς παράγοντες των ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών στον τομέα αυτό.

Όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων έκανε εκτενή αναφορά στη μελέτη που διενεργήθηκε με χρηματοδότηση της Ε.Ε., τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αφορούσε στην μελλοντική αξιοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου από τα πλοία της ακτοπλοΐας, εις αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων. Όπως εξήγησε ο κ. Λεονταρίτης, η χρήση του LNG θα έδινε τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής του Ναυπηγείου του Νεωρίου στις εργασίες για την μετατροπή πλοίων με κινητήρα diesel σε LNG.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επανέλαβε ότι η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται συνεχώς για τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και κυρίως για την διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών, οι οποίες θα καταστήσουν το Νότιο Αιγαίο ως πόλο έλξης για σοβαρές επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών. Επισήμανε, ακόμη, το σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε επίπεδο Υποδομών, αλλά και στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού σε όλο το Νότιο Αιγαίο, με αποκλειστικό γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Στη συνέχεια, ο κ. Λεονταρίτης ξενάγησε τους κ.κ. Laitinen και Κωνσταντόπουλο στους παραδοσιακούς ταρσανάδες της Σύρου, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το παραδοσιακό επάγγελμα του καραβομαραγκού, αλλά και να ενημερωθούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου #savekaikia που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, με σκοπό τη διάσωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαριών και την αλλαγή χρήσης τους ως τουριστικά σκάφη.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων της Αμερικανικής Πρεσβείας ολοκληρώθηκε στο Θέατρο Απόλλων, όπου ο κ. Λεονταρίτης τους «μύησε» στην σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα των Κυκλάδων.