Επικαιρότητα

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

Κοινωνία 21/01/2019 18:41
Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

Σε λαμπρή τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Θωμαής Μενδρινού και πολλών εκπροσώπων του ακαδημαϊκού, πολιτικού, καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η ανακοίνωση του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης», με κύριο θέμα της φετινής διοργάνωσης «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας».

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο πρόκειται να διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σύρο, από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου, και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συνέργεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Αξίζει να τονιστεί ότι φέτος οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Συριανού εναερίτη της ΔΕΗ, Γιάννη Βαμβακάρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος και λίγο μετά τη λήξη του Θερινού Πανεπιστημίου, όπου φοιτούσε κατά την προηγούμενη χρονιά.

 

Κεντρικοί ομιλητές της παρουσίασης ήταν οι κ.κ. Fernanda Lemos De Lima (Παν/μιο Rio De Janeiro), Nicolas Prevelakis (Παν/μιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη) και Γιάννης Μαμάης (εκδόσεις Gutenberg), ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Ανοίγοντας τον κύκλο των χαιρετισμών, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αναφέρθηκε ένθερμα τόσο στο Πρόγραμμα, το όποιο χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά γεγονότα, όσο και στη Σύρο, εκφράζοντας μάλιστα τη συγκίνησή του που το Θερινό Πανεπιστήμιο «έριξε την άγκυρά του» στο νησί μας, το οποίο αποτελεί αμάγαλμα φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος τόνισε την υψηλή ποιότητα του Προγράμματος, με την ενδιαφέρουσα και πλούσια θεματολογία, τις επιστημονικές προσεγγίσεις, καθώς και την πλαισίωση από κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, ενώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Μερόπη Τζούφη, επικεντρώθηκε στη θεματική για τη «γλώσσα του άλλου», θίγοντας ζητήματα όπως ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Από τις κεντρικές ομιλίες, η πλέον συγκινητική ήταν η ομιλία – στα ελληνικά – της καθηγήτριας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Παν/μιο Rio De Janeiro, κας Fernanda Lemos De Lima, η οποία υπογράμμισε ότι στηρίζει ένθερμα και δυναμικά αυτή την κοινή προσπάθεια ανάδειξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού.

Σε μια σύντομη ανάλυση της «ηθικής της ετερότητας» προέβη στην ομιλία του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και στην λογική της ενσυναίσθησης στην προσπάθεια κατανόησης του «άλλου», ενώ μια ιδιαίτερη προσέγγιση της «ηθικής της ετερότητας» από την σκοπιά του θεάτρου και της τέχνης, πραγματοποίησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της «Κοινής Γνώμης» κα Τέτα Βαρλάμη, η οποία ήταν εκείνη που έφερε το Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο (οι τρεις πρώτες διοργανώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Άνδρο) και έχει αναλάβει τη διεύθυνση του πολιτιστικού προγράμματος, τόνισε στην ομιλία της τον συσχετισμό των πολλών διαφορετικών πτυχών του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Σύρου με το φετινό θέμα του Προγράμματος «η γλώσσα του άλλου».

Μετά το πέρας των κεντρικών ομιλιών, ακολούθησε εσπερίδα αναγνώρισης της προσφοράς των έμψυχων συντελεστών αυτής της ακαδημαϊκής δράσης, όπου τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ για τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του ιδίου προσωπικά στη διεξαγωγή τόσο του περυσινού όσο και του φετινού Θερινού Πανεπιστημίου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού για τη σημαντική αρωγή του Δήμου σε αυτή τη μεγάλη ακαδημαϊκή διοργάνωση, καθώς και η Συριανή δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Τέλος, μοιράστηκαν σε όλους τους προσκεκλημένους φυλλάδια του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου παρουσιάζονται τα δεκαπέντε (15) Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του 2019.