Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για τους μόνιμους διορισμούς νέων εκπαιδευτικών

Εκπαίδευση 19/01/2019 13:41

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια αδιοριστίας, γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια αναβάθμισης του Δημόσιου σχολείου και ενίσχυσης του με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το διακύβευμα του νέου νόμου για το σύστημα διορισμών είναι η διαμόρφωση μιας κοινής αφετηρίας για τον διορισμό εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία, αλλά και εκείνων που δεν έχουν προϋπηρεσία, αλλά διαθέτουν ακαδημαϊκά είτε/και κοινωνικά κριτήρια. Πρόκειται για μια εμβληματική διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση που υλοποιεί πάγια αιτήματα των εκπαιδευτικών, όπως είναι η κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και η επαναφορά του μέτρου 1 προς 1 για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση.

Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των νέων εκπαιδευτικών που στα χρόνια της κρίσης αποκλείστηκαν από το δικαίωμα τους να εργαστούν και να προσφέρουν στην εκπαίδευση. Ο παρόν νόμος συνεισφέρει στην μείωση της ανεργίας των νέων, στη μείωση του brain drain και στην δημιουργία προοπτικής για τους νέους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στους χιλιάδες αναπληρωτές οι οποίοι μέχρι σήμερα στήριξαν το δημόσιο σχολείο.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως η γνώση είναι δύναμη, και άρα τα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν είναι υποδεέστερα της προϋπηρεσίας. Η γνώση, όμως, δεν είναι αγοραίο προϊόν. Για το λόγο αυτό κρίνουμε πως όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία τίθενται προς μοριοδότηση, θα πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν στους υποψήφιους.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εξασφαλίσει την παροχή δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Ακόμη, οφείλει να θεσπίσει ένα εθνικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα επιμόρφωσης για όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που θα εξασφαλίζει την σύνδεση τους με τη σύγχρονη γνώση.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, στην θέσπιση της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης και να εξασφαλίσει, την εκμάθηση και την πιστοποίηση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας αλλά και γνώσης Η/Υ από το ίδιο το σχολείο μαζί με το απολυτήριο του Λυκείου.

Το Γραφείο Τύπου,
18/1/19

https://m.facebook.com/NeolaiaSyrizaSyrou/