Επικαιρότητα

"Η παρούσα Δημοτική Αρχή έκλεισε ανεπιτυχώς τον κύκλο της"

Πολιτική 19/01/2019 10:50
"Η παρούσα Δημοτική Αρχή έκλεισε ανεπιτυχώς τον κύκλο της"

"Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα δικαίωμα να πανηγυρίζει. Έχει πάρα πολλούς λόγους να απολογείται για τη σημερινή εικόνα της Σύρου. Οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση στην Δημοτική Αρχή και στην εικονική πραγματικότητα την οποία φιλοτεχνεί, με έμφαση στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά από αντιλήψεις μονοκρατορίας.

Απαιτείται:

* Η ιεράρχηση των αναγκών.

* Η αξιοποίηση της “έξυπνης”τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.

* Ο καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.

* Η ενεργοποίηση του συνόλου των επιστημονικών, επαγγελματικών δυνάμεων και η συμμετοχή των ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού,του αθλητισμού στη διαμόρφωση ενός νησιού που εμπνέει, που πρωτοστατεί, που γίνεται επιλογή νέων ανθρώπων για να ζήσουν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια επιπλέον διάσπαση της κεντρικής εξουσίας. Είναι αυτή που φέρνει κοντά τους πολίτες με τα σύγχρονα προβλήματα, τους προκαλεί το ενδιαφέρον και τους ωθεί στην ενασχόληση με τα κοινά. Αυτή η ενασχόληση με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο, βελτιώνει τον πολιτικό αναλφαβητισμό και οδηγεί σε πολιτική πληροφόρηση.

Συνήθως, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις γνώσεις τους επάνω στην Πολιτική και την Οικονομία, διότι δεν έχει η γνώση που αποκτούν κανένα πρακτικό, καθημερινό και «χειροπιαστό» πολιτικό αποτέλεσμα. Όμως μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, ολόκληρο το κοινωνικό κεφάλαιο μιας πόλης ή ενός νησιού μπορεί να συμμετέχει στην διαμόρφωση της καθημερινότητας και να απολαμβάνει ή….. να υφίσταται το αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης του.

Στην Ελλάδα , παρά τις προσπάθειες που έγιναν με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβίβαση εξουσιών στους πολίτες. Η χώρα μας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση από συγκεντρωτισμό παλαιού τύπου.

Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Πρώτον γιατί η πολιτική ανεξαρτησία που δόθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν συνοδεύτηκε από οικονομική και θεσμική ανεξαρτησία.

Έτσι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διαμορφώσει τοπική, οικονομική πολιτική, αφού δεν έχει δικούς της πόρους, ούτε μπορεί να βάλει δικούς της κανόνες σε κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα της καθημερινότητας (π.χ απορρίμματα, χωροταξία), αφού δεν έχει το δικαίωμα. Η αυτοδιοίκηση, με απλά λόγια, εξαρτάται από τον κάθε υπουργό και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεύτερον διότι οι Ο.Τ.Α (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) υπηρετήθηκαν και υπηρετούνται από τοπικούς άρχοντες με παλαιομοδίτικα πρότυπα. Η φράση: «τα παράπονα σου στο Δήμαρχο», δείχνει ακριβώς τον τρόπο τοπικής διακυβέρνησης. Ο Δήμαρχος τελικά αποφασίζει για κάθε θέμα του τόπου. Από τα πιο σύνθετα έως και τα πιο απλά (διοργάνωση καρναβαλιών, εκπτωτικές ημέρες, ενίοτε και νύχτες).

Φυσικά όλη αυτή η ανάμιξη στην κάθε τοπική κινητοποίηση ενισχύει τελικά τον συγκεντρωτισμό, αφού για κάθε τι ο καθένας απευθύνεται στο Δήμαρχο και στους Συμβούλους.

Όμως όλος αυτός ο κύκλος, μακροπρόθεσμα, είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να παραμένουν ουσιαστικά αποκομμένες από την λήψη αποφάσεων που τις αφορούν άμεσα. Και όταν δεν αποφασίζεις για τίποτα , δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη για τίποτα. Τελικά μένεις πολιτικά αναλφάβητος και σε πείθουν οι μεγαλοστομίες κάθε δημαγωγού, που υπόσχεται ότι θα τακτοποιήσει κάθε σου πρόβλημα.

Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργασιών από τους πολίτες, να ενημερώνουν, χωρίς να λαϊκίζουν, να διευκολύνουν τις κοινωνικές δράσεις, χωρίς να τις καπελώνουν, να θέτουν κανόνες και να ελέγχουν την τήρησή τους από όλους, να εμπιστεύονται την κοινωνία.

Με λίγα λόγια , οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να εκπαιδεύουν τους πολίτες στη δημοκρατία.

Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι μέσα από το είδος της διακυβέρνησης που ασκούν στον τόπο τους.

Tρανό παράδειγμα η περίπτωση της Σύρου. Η παρούσα δημοτική αρχή έκλεισε ανεπιτυχώς τον κύκλο της, τώρα απλά κάνει διαχείριση και κρατά ισορροπίες μεταξύ των μελών της.

Σε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν και να ταυτίσουν την πολιτική με την επικοινωνία, την αλήθεια με τις "χαριτωμενιές".

Σε όσους προσπαθούν να "επανεκκινήσουν" το ευχάριστο, το χαριτωμένο, με το "όλοι οι καλοί χωράνε", το φρέσκο, αλλά όχι το καινούριο, όλους όσους προσπαθούν να μας σερβίρουν ένα ξαναζεσταμένο φαγητό. Σε όλους εκείνους που επικαλούνται το νέο, αλλά όχι και το αληθινό, όχι το πραγματικά καινούριο, που προσποιούνται τους ευχάριστους και τους χαμογελαστούς και στην πραγματικότητα κουβαλάνε παλαιομοδίτικες συνταγές. Αυτή η επικοινωνιακή τους φούσκα έπεσε στο κενό. Αγνόησαν και αγνοούν, ότι η κοινωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς. Βιώνει τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτό, την έχει κάνει προσεκτική και υπεύθυνη.

Είναι πλέον προφανές σε όλους, ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν μπορεί να ενεργήσει, αλλά ούτε καν να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω της.

Η θητεία της, όπως την διαχειρίστηκε, ήταν τελικά μια μεταβατική περίοδος μετά την 24χρονη διακυβέρνηση του Γιάννη Δεκαβάλλα. Ο κ. Μαραγκός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Μπροστά μας ανοίγεται μια καινούργια περίοδος, για την οποία θα πρέπει όλοι να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου".