Επικαιρότητα

"Καθαιρέθηκε" από την Προεδρία του ΚΑΠΗ

Πολιτική 18/09/2018 10:14
"Καθαιρέθηκε" από την Προεδρία του ΚΑΠΗ

Σε έντονο φορτισμένο κλίμα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να "καθαιρέσει" από την Προεδρία της Επιτροπής των ΚΑΠΗ, τον Γιάννη Χαρίτο. Μία εξέλιξη που έρχεται να "επισημοποιήσει" την πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού με την οποία είχε παύσει τον προαναφερόμενο από τις αρμοδιότητες που είχε στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός στην τοποθέτησή του επί του θέματος και με σκοπό τη διευκρίνηση των λόγων της απομάκρυνσης του κ. Χαρίτου, ενημέρωσε το σώμα ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος ενέργησε βάση "συνδικαλιστικών ακροβασιών", κατηγορώντας τον για ρατσιστικές αναφορές και ενέργειες, οι οποίες βάλουν τις υπηρεσίες του Τμήματος της Κοινωνικής Προστασίας, αλλά πολύ περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που οφελούνται από αυτό.

"Καμία λειτουργία δομής ή υπηρεσίας του Δήμου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να διέπεται από συνδικαλιστικούς τακτικισμούς, από καπρίτσια ή συνδικαλιστικές ακροβασίες. Εδώ λοιπόν, οφείλουμε να προτάσσουμε τη λειτουργία μας μέσα σε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται Δήμος έχοντας υπόψιν τη θεσμική μας ιδιότητα ως αιρετά εκλεγμένα πρόσωπα στον Δήμο και όχι καμία άλλη συνδικαλιστική ιδιότητά μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Χαρίτος, επιστολή που είχε αποδέκτες ότι μόνο τον κ. Μαραγκό αλλά και μία σειρά άλλων προσώπων, ακόμη και Βουλευτών.

Στην επιστολή αυτή ο κ. Χαρίτος αναφερόταν - κατά την άποψή του - σε μία σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΚΑΠΗ, κάνοντας αναφορά δυστυχώς και για ευπαθείς ομάδες όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι που ήταν και το "κερασάκι στην τούρτα" και που οδήγησε τον Δήμαρχο στην άμεση απομάκρυνσή του από τη δομή.

“Για μένα ίσως είναι και το σημαντικότερο που με οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, Οι ατυχείς και απαράδεκτες αναφορές, οι οποίες έχουν να κάνουν και με την περιθωριοποίηση ατόμων με αναπηρία, αναφορές ρατσιστικού χαρακτήρα, αναφορές που προάγουν τον κοινωνικό διαχωρισμό. Μιλάμε για συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν στήριξης. Υπάρχει ρητή αναφορά στην κατακλείδα για απομάκρυνση επικίνδυνων υπηρεσιών που στεγάζονται στο ΚΑΠΗ και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ασφάλειας των μελών του ΚΑΠΗ. Τέτοιες δηλώσεις ακραίες που προάγουν τον κοινωνικό διαχωρισμό και τον ρατσισμό και την απομόνωση είναι δηλώσεις οι οποίες κατατάσσουν αυτόν που τις πραγματοποιεί εκτός διοίκησης και λειτουργίας των δομών", δήλωσε ο Δήμαρχος, συγχαίροντας παράλληλα την υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτος κατηγόρησε μεταξύ άλλων το Δήμαρχο ότι δεν είχε το θάρρος και το θράσος να τον ενημερώσει ότι τον απομακρύνει από το ΚΑΠΗ, σημειώνοντας ότι δε σεβάστηκε την προσφορά του στην παράταξη, καθώς επί όλα αυτά τα χρόνια - όπως είπε - στήριξε χωρίς να αντιδρά σε όλα αυτά που έβλεπε.

Αποστάσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας κράτησαν αποστάσεις επί του θέματος, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι περισσότερο ενδοπαραταξιακό. Παρούσα ψήφισε η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη.