Επικαιρότητα

“Μία Δημοτική Αρχή εκτός τόπου και χρόνου”

Πολιτική 16/07/2018 10:34
“Μία Δημοτική Αρχή εκτός τόπου και χρόνου”

"Εντύπωση προκαλεί η φετινή, αντίθετα με άλλες χρονιές, σιγή ιχθύος εκ μέρους της δημοτικής αρχής περί της τουριστικής κίνησης στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Είναι βέβαια σε όλους γνωστό, ότι οι δείκτες επισκεψιμότητας, τους οποίους χρησιμοποιούσε η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι και οι πλέον αξιόπιστοι, τόσο για των αριθμό των τουριστών όσο και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Είναι φανερή σε όλους μας η τουριστική καθίζηση της Σύρου και η μετατροπή της προεκλογικής αναπτυξιακής ναυαρχίδας του κ. Μαραγκού σε δευτερεύουσας σημασίας παράγοντα ανάπτυξης, τόσο για τον ίδιο όσο και για την παράταξη του.

Όλα όσα βέβαια συμβαίνουν σήμερα, δεν είναι καθόλου παράξενα για όσους τα προηγούμενα χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στην “εν ευθυμία τελούσα” δημοτική αρχή. Εισπράτταμε την ειρωνεία, τις απαράδεκτες κατηγορίες περί εχθρών του τόπου και τα τόσα άλλα τραγελαφικά επιχειρήματα. 'Οταν όμως λείπει η σοβαρότητα, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα.

Το τελευταίο καιρό μας επισκέφθηκε η Υπουργός Τουρισμού, την οποία μάλιστα είχαμε καλέσει να παρακολουθήσει το τουρνουά του μπάσκετ αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να την πάει να επισκεφθεί την μαρίνα – φάντασμα (ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού), τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου (ίσως η μόνη Χώρα στις Κυκλάδες που δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένη) ή την Απάνω Μεριά, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κοιτίδα αγροτουρισμού ικανή να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό.

Το ίδιο συνέβη και με την Υπουργό Πολιτισμού, από την οποία εμείς απλώς ζητήσαμε οικονομική ενίσχυση των φεστιβάλ, και δεν έγινε καμία αναφορά για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Χαλανδριανής, της Νεοκλασσικής Ερμούπολης και την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου.

Να μην αναφερθούμε βέβαια στους περιβόητους λεονταρισμούς περί “ανεπιθύμητων” υπουργών για δρομολογήσεις πλοίων σε γραμμές με ελάχιστη προοπτική, ενώ την ίδια στιγμή κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά για την διεκδίκηση καθημερινών πρωινών προσεγγίσεων από γειτονικά μας νησιά (Μύκονος, Πάρος), τα διεθνή αεροδρόμια των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πύλες εισόδου ξένων επισκεπτών προς την Σύρο.

Για το δικό μας βέβαια αεροδρόμιο ούτε λόγος. Επί 4 χρόνια προσπαθούν κάποιοι να μεταθέσουν κοντά στις εκλογές του 2019 τις εργασίες επέκτασης του αεροδιαδρόμου κατά 140 μέτρα, με σκοπό να το βαφτίσουν “αναπτυξιακό επίτευγμα”, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ήταν προεγκεκριμένο έργο πριν το 2014 και η φάση που θα υλοποιηθεί, δεν θα προσθέσει απολύτως τίποτα στις σημερινές δυνατότητες του αεροδρομίου από πλευράς προσέγγισης μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Στον τομέα της κρουαζιέρας βιώσαμε την απόλυτη πανωλεθρία. Από την ίδρυση Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Κρουαζιέρας και τους περίφημους φακέλους προώθησης ανά την υφήλιο, φτάσαμε στις συναντήσεις-βιτρίνας ενώ την ίδια στιγμή τα κρουαζιερόπλοια αποχωρούσαν από την Σύρο για άλλους προορισμούς(πχ Μήλος).

Βαφτίσαμε αυτές τις απώλειες ως “γεωπολιτικές εξελίξεις” και ταυτόχρονα βγάζαμε φωτογραφίες πανηγυρίζοντας για την απαράδεκτη εικόνα, ενός κρουαζιερόπλοιου μεσαίου μεγέθους, το οποίο δεν μπορούσε να αποβιβάσει τους επισκέπτες στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων του μεγαλύτερου και ασφαλέστερου λιμανιού των Κυκλάδων λόγω μικρού βάθους. Επί 4 χρόνια κανείς δε σκέφτηκε να πραγματοποιήσει μια εκβάθυνση για να λυθεί ένα πρόβλημα, γνωστό από την εποχή των βυθομετρήσεων, τις οποίες πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Ας μην αναφερθούμε βέβαια στην απαξιωμένη Τουριστική Επιτροπή, της οποίας οι συνεδριάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2018 μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και στα χρήματα που δαπανήθηκαν φέτος για τουριστική προβολή στο εξωτερικό από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων των 25.000 κατοίκων , τα οποία συναγωνίζονται επάξια αυτά που δαπάνησαν νησιά της άγονης γραμμής.

Όσο δε, για την αποτελεσματικότητα των χιλιάδων ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στα περίφημα, “web marketing, brand name, προωθητικά video κλπ ” καλύτερα ας μην αναφερθούμε, μιας και η επιτυχία τους υπάρχει μόνο στην φαντασία του κ. Μαραγκού.

Πιθανότατα θα ζήσουμε και φέτος τις απείρου κάλλους σκηνές με τις φωτογραφήσεις των αποχωρούντων την επομένη του Δεκαπενταύγουστου με το ένα και μοναδικό πλοίο, οριοθετώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος και της φετινής τουριστικής περιόδου, όταν στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων θα υπάρξει έντονη τουριστική κίνηση μέχρι και τον Οκτώβρη.

Είναι αδιανόητο, όταν την τελευταία πενταετία η επισκεψιμότητα της Ελλάδος ανέβηκε από τα 17εκ τουρίστες στα 32εκ τουρίστες, η πρωτεύουσα του πλέον τουριστικού νομού της χώρας, να μην μπορεί να εισπράξει ένα ποσοστό από αυτή την αύξηση.

Την ίδια στιγμή ακούμε δικαιολογίες περί έλλειψης υποδομών, τουριστικής νοοτροπίας κλπ τα οποία χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή για να αποποιηθεί των ευθυνών της. Μια δημοτική αρχή η οποία τελικά αποδεικνύεται όχι απλώς ανεπαρκής να διαχειριστεί το τουριστικό προϊόν της Σύρου, αλλά και ασόβαρη.

Με φανφάρες και “κουτοπονηριές” κανένας τόπος δεν αναπτύχθηκε. Μόνο με σοβαρή, οργανωμένη προσπάθεια από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες μπορούμε να αναπτύξουμε τον τόπο μας. Η Σύρος έζησε κατά το παρελθόν στιγμές μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής άνθησης και δεν επιτρέπεται να ζει σήμερα με τα οράματα του “κατά φαντασία νεοπλουτισμού”.

Από τώρα πρέπει όλοι να σκύψουμε σοβαρά πάνω από τα προβλήματα. και να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε με αποτελεσματικότητα, στο άμεσο μέλλον.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες και για το καλοκαίρι του 2019, διότι είναι δεδομένο ότι από την σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Είναι πλέον προφανές σε όλους, ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν μπορεί να ενεργήσει, αλλά ούτε καν να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω της.

Μια δημοτική αρχή εκτός τόπου και χρόνου".