Γνώμες

Ο.... Εξηντάρης

Γνώμες 12/07/2018 19:22
Ο.... Εξηντάρης

…. ¨Ο πενηντάρης ειν΄ ένας νέος της εποχής. Κυκλοφοράει σαν 20άρης΄΄….Κ.Ο.Κ.

Με βάση το ποιο πάνω γνωστό (στους λίγο παλιούς)..θεώρημα Ζαμπέτα και σε αντιστοιχία, ο εξηντάρης θα μπορούσε να συγκριθεί με τον σημερινό τριαντάρη.

Άρα, αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι εξηντάρηδες θα πρέπει αμέσως μόλις πατήσουν τα εξήντα, να κλείσουν τα μάτια τους και να περιμένουν να πεθάνουν, κάτι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται καλά.

Το να μην έχει δικαίωμα ένας 60άρης να λάβει μέρος σε διαγωνισμό εισαγωγής του στη σχολή ικάρων ή στην γυμναστική ακαδημία, το καταλαβαίνω απόλυτα.

Το να απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς η συμμετοχή των 60ρηδων στο γνωστό τηλεπαιχνίδι survivor, ασφαλώς και είναι αποδεκτό.

Το να θεωρείται όμως ικανός για όλα κάποιος σαρανταροπενηντάρης που ενδεχομένως στέκεται όρθιος με την βοήθεια μιας σακούλας φαρμάκων και άχρηστος για όλα κάποιος εξηντάρης που δεν έχει ανάγκη ούτε καν την απλή ασπιρίνη και τα’χει τετρακόσια, είναι τουλάχιστον άτοπο και σχεδόν ρατσιστικό.

Βέβαια, όταν αρκετοί από τους σημερινούς επικριτές των εξηντάρηδων φθάσουν με το θέλημα του Θεού στα 60 και εφ΄ όσον η υγεία τους και κυρίως η ψήφος των πολιτών τους το επιτρέψουν, να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξουν άρδην την περί αχρηστίας άποψη τους και θα συνεχίσουν να διεκδικούν την εμπιστοσύνη του κόσμου ακόμα και με το ένα πόδι στον…. λάκκο.

Θα προσέξατε τον τελευταίο καιρό, ότι μέσω των γνωστών “έγκυρων” πηγών, γίνεται μια προσπάθεια απαξίωσης των 60+ συμπολιτών μας. Ο λόγος, προφανής. Πλησιάζουν γαρ οι τοπικές εκλογές και επειδή η “καμπάνια” περί “λαμογιών” του Δεκαβάλα δεν αναμένεται αυτή τη φορά να φέρει αποτέλεσμα, δόθηκε εντολή από τα γνωστά κέντρα στα πασίγνωστα μέσα, να αλλάξουν σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο το είδος της λάσπης που θα εκτοξεύουν.

Τα “ειδικά δικαστήρια” που θα οδηγούσαν τα “λαμόγια” του Δεκαβάλα στη φυλακή, κατά τα φαινόμενα ολοκληρώθηκαν. Αυτοί που “καταχράστηκαν” δημόσιο χρήμα, βρίσκονται ήδη στον “φρέσκο”.

Αυτή τη φορά, ο εχθρός εντοπίζεται σε πρόσωπα που έχουν διατελέσει πρώην αυτοδιοικητικοί και οι οποίοι, ατυχώς για τους ίδιους, έχουν αξιωθεί να υπερβούν το 60στο έτος της ηλικίας τους.

Λες και είναι θέσφατο ότι οι άνω των 60 πολίτες “χάνουν λάδια” και ότι διατηρούν το στοιχείο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από εκείνους μικρότερων ηλικιών.

Επειδή ο μέσος Έλλην ψηφοφόρος συχνά παρασύρεται και επειδή συνήθως οδηγείται σε λάθος επιλογές, για τις οποίες συχνά μετανιώνει, καλό θα ήταν, αυτή τη φορά, να κάνει μια προσπάθεια βελτίωσης των κριτηρίων με βάσει τα οποία επιλέγει αυτούς που διαμορφώνουν με τις αποφάσεις αλλά και τις πράξεις τους το μέλλον του τόπου τους και των παιδιών τους.

Όσο για τους εξηντάρηδες, αν συνεχίσουν κάποιοι να τους “θάβουν ζωντανούς”, το μόνο που τους σώζει είναι η δημιουργία ενός πανελλήνιου κινήματος του τύπου “ισότητα των γυναικών” η “δικαιώματα των ομοφυλοφίλων” και η καθιέρωση “ετήσιας ημέρας των εξηντάρηδων”, με την διοργάνωση πορείας του τύπου “gay parade”.

Κατά τα άλλα, είναι γνωστό και πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεκτό, ότι μια ομάδα ανθρώπων που αναλαμβάνει να διοικήσει έναν τόπο, θα πρέπει να απαρτίζεται από στελέχη όλων των ηλικιών. Εμπείρων με γνώση επί των αυτοδιοικητικών θεμάτων, αλλά και απείρων, οι οποιίοι θα αποτελέσουν την “μαγιά” για την δημιουργία των “ πάντα απαραίτητων” μελλοντικών, εμπείρων στελεχών.

Η ζωή καθημερινά αποδεικνύει ότι ηγέτης ο οποίος περιστοιχίζεται από περιορισμένων ικανοτήτων στελέχη, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Μάλιστα, ελλείψει αντίθετου πειστικού λόγου, στο τέλος μεταβάλεται σε ένα είδος “σουλτάνου”, αφού τα πάντα και οι ποιο απλές ακόμα καθημερινές υποθέσεις, “περνάνε” από τον ίδιο.

Αν για κάποιους “παλιούς” υπάρχουν στοιχεία ότι η θητεία τους δεν ήταν και τόσο χρηστή. Αν αποδεικνύεται (μικρή και κλειστή κοινωνία είμαστε) ότι με τις πράξεις τους προώθησαν τα δικά τους συμφέροντα και των “κολλητών τους” και όχι τόπου τους, τιμωρήστε τους με βάση τις πράξεις τους και όχι με βάση την ημερομηνία γέννησης τους ή το ιατρικό τους ιστορικό.

Ακραίο το παράδειγμα, αλλά κάτι βγαίνει κι απ’ αυτό. Ο Βαφειαδάκης, δήμαρχος Ερμούπολης επί σειρά ετών, (το άγαλμα του σήμερα κοσμεί την είσοδο του Δημαρχιακού μεγάρου), διοικούσε την πόλη μας μέχρι την ηλικία των 94 ετών.

Εύχομαι επ’ ευκαιρία στους πρωην συναδέλφους μου εμπόρους και σε όλους τους επιχειρηματίες του νησιού μας καλή και κερδοφόρα θερινή σεζόν.

Γιάννης Καφούρος

Σύμβουλος Δημ. Κοινότητας Ερμούπολης