Γνώμες

Όταν κοιμάται το μυαλό και γυαλίζει το μάτι…

Γνώμες 12/02/2018 13:10
Όταν κοιμάται το μυαλό και γυαλίζει το μάτι…

Δεν πάνε πολλά χρόνια που ο Δήμος Ερμούπολης είχε επιτύχει, με συντονισμένο αγώνα, υπουργικές αποφάσεις, που του εξασφάλιζαν σημαντικά οφέλη από παραχώρηση γης, του εν λειτουργία, ακόμη και σήμερα, στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη στην Ερμούπολη, με αντισταθμιστικό όφελος για τον «στρατό» την πολεοδόμηση σημαντικού τμήματός του (ΦΕΚ 82 του 2010 είναι ακόμη εν ισχύ(!) και προβλέπει το 44,74%της πολεοδομούμενης έκτασης για χρήση στο Πανεπιστήμιο, 21,12% στο ΥΠΕΘΑ,…..16,98% σε κοινόχρηστους χώρους ……και 17,15% για οδικό δίκτυο. Απομένει δε πλέον του ημίσεως των συνολικών 127 στρεμμάτων της έκτασης στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δη του ΤΕΘΑ).

Όλοι στη Σύρο, θυμόμαστε τις συζητήσεις επί συζητήσεων για την χρήση της «παραχωρηθείσας» έκτασης …Νοσοκομείο…,το σύνολο των Δημοσίων υπηρεσιών, χώρος πάρκινγκ, πανεπιστημιούπολη…κλπ.

Στα χνάρια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και η σημερινή, είχε συμπεριλάβει την αξιοποίηση του χώρου αυτού στο πρόγραμμά της, αναφέροντας χαρακτηριστικά «….η αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου, διαμέσου της δημιουργίας εγκαταστάσεων στέγασης του Πανεπιστημίου και των δημόσιων υπηρεσιών, χώρων πράσινου και στάθμευσης σε συνδυασμό με την εξεύρεση, διαμόρφωση και αξιοποίηση κατάλληλων περιφερειακών χώρων στάθμευσης που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος» και συνεχίζει…. «Είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την επίσημη παραχώρηση έκτασης του πρ. στρατοπέδου Σύρου στον Δήμο, αν και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά από αρκετά χρόνια. Η πρωτοφανής κωλυσιεργία, οφείλεται στην γραφειοκρατία και στις παράλογες απαιτήσεις της Πολιτείας, αλλά κυρίως στην καθυστερημένη αντίδραση και στην χρόνια παθητική στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Εφόσον ο παραπάνω στόχος επιτευχθεί, θα ξεκινήσει κύκλος συζητήσεων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα του Ιδρύματος για την ανέγερση μονάδας και τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του στη συγκεκριμένη θέση. Ο στόχος της δημιουργίας πανεπιστημιούπολης στην Σύρο, κάτι το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του νησιού, μπορεί να επιτευχθεί έστω και μακροπρόθεσμα.»

Άξιο δε αναφοράς είναι ότι τον Απρίλιο του 2015 το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, ομόφωνα, αποφάσισε
ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τελεσφορήσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου προς το Δήμο ώστε να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο για τις περαιτέρω ενέργειες του».

Έκτοτε, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου και των συνενόχων του, με μια στροφή 180 μοιρών, άρχισαν τα προεόρτια μιας βιοτεχνίας μελετών και δήθεν συνεκμετάλλευσης της έκτασης του στρατοπέδου με το ΤΕΘΑ, με την αναζήτηση επενδυτή για 5στερη ξενοδοχειακή μονάδα. Ακολούθησαν φιέστες, με υπογραφή συμφώνου συναντίληψης (sic), με παρόντα στη Σύρο και τον εκ των κύριων πρωταγωνιστών της «μεγάλης επενδυτικής ιδέας» ΥΠΕΘΑ κ. Καμένο και μάλιστα την σημαδιακή ημέρα που καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.

Μετά από συναντήσεις επί συναντήσεων, που μοναδικός χρηματοδότης τους ήταν ο Συριανός Λαός, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, η εκπόνηση μελέτης για επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης του Στρατοπέδου, συνολικής δαπάνης 25.000 ευρώ , χωρίς ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να έχει κάποιο ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο χώρο, όπου και θα εστιαστεί η μελέτη.
Με απευθείας ανάθεση, δόθηκε η εκπόνηση της μελέτης σε εταιρεία, που οι κακές γλώσσες και φήμες βοούν ότι ανήκει σε συμφέροντα του κύκλου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και που η ίδια ή ανάδοχος, διαφήμισε ότι έχει αναλάβει μελέτες «αξιοποίησης» για πολλά στρατόπεδα της χώρας.

Ακολούθησε η προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση (παρόντα 11 από 35 μέλη) και 7 περίπου μήνες μετά, όλοι μας, σε avant premiere, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στην Σύρο, γίναμε μάρτυρες της περιβόητης μελέτης (επιχειρηματικού σχεδίου πλέον) από την «Γ.Ε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΕ» η οποία χαρακτηρίστηκε από παρόντες, έγκριτους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, χωροτάκτες που ζουν και εργάζονται στη Σύρο, ως ελλιπής ,αστεία και ως μια άσκηση επί χάρτου με λαμπερό περιτύλιγμα και ουσία μηδέν.
Προφανώς το μέλλον θα αποδείξει αν συνεχιστεί αυτή η κακόγουστη φάρσα σε βάρος του Συριανού λαού, ότι η μελέτη αυτή είναι απαρχή «φάμπρικας» μελετών επί μελετών που θα επιβαρύνονται οι δημότες, με τον κ. Δήμαρχο να μπερδεύει την νυν θέση του με την όποια προηγούμενη ενασχόλησή του.

Και ο πλέον αδαής θα καταλάβαινε, ότι ένα 5στερο ξενοδοχείο δεν μπορεί να χωροθετηθεί σε μία έκταση που περιτριγυρίζεται από μια βαριά βιομηχανική μονάδα (το ναυπηγείο του Νεωρίου), από μια μονάδα τροφοδοσίας καυσίμων (SEKAVIN), από το εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.λ.π., (όλα σε απόσταση αναπνοής) και να συνορεύει με έκταση που θα παραχωρηθεί για χρήση των αναγκών του Πανεπιστημίου.
Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από αυτή την παρουσίαση είναι πολλά.

Παρέστησαν, προσκεκλημένοι του Δημάρχου, εν απαρτία μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Συρίγος, Συρμαλένιος, Μανιός) δίνοντας ως μη όφειλαν κύρος στην φιέστα, αν και όπως δήλωσαν δεν ήξεραν για τον αποκλεισμό του πανεπιστημίου (ως πανεπιστημιούπολη) και προς τιμήν τους οι κ.κ. Συρμαλένιος και Συρίγος, κατέθεσαν τους ενδοιασμούς τους. Περίεργο δε που κανείς εξ αυτών δεν αναφέρθηκε στο πραγματικό γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει παραχωρήσει πολλά στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες. Προφανώς δεν ήθελαν να μπλεχτούν στα πόδια των ΑΝΕΛ, που πασίδηλα πατρονάρουν τα αίολα επιχειρηματικά σχέδια στην περιουσία του ΤΕΘΑ (άξιον μνείας ότι μαζί με τους παρουσιαστές/μελετητές, τον δήμαρχο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τον Διοικητή του ΥΠΑΑΠΕΔ και εκπρόσωπο του ΤΕΘΑ, συνέφαγαν το βράδυ της παρουσίασης (με δαπάνες των Δημοτών) και άλλα άσχετα(;) πρόσωπα, δίνοντας προφανώς το πολιτικό στίγμα (και διαφήμιση) της όλης «προσπάθειας»).

Το όνειρο δεκαετιών ενός νησιού για πανεπιστημιούπολη στο χώρο του στρατοπέδου, το «στρίμωξε» η περιβόητη μελέτη σε λίγα στρέμματα από τα 127 της όλης έκτασης και μάλιστα με τον όρο να μην «πατάνε το πόδι τους» φοιτητές γιατί θα είναι οχλούσα δραστηριότητα για τον επενδυτή …φάντασμα.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο Λαός της Σύρου αποκοιμήθηκε από προσδοκίες που είναι αβέβαιο αν και πότε και κατά πόσο θα αποδώσουν και σε αυτόν κάτι, πέρα από αυτά που ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν σε «τζιμάνια» μελετητές.

Στην εκδήλωση ο παρών εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΠΕΔ κ. Ζησιμάτος, ισχυρίστηκε ότι το στρατόπεδο είναι περιουσία του Ελλ. Στρατού.
Αυτό που του απαντήθηκε, εν μέσω χειροκροτημάτων των παρόντων, ήταν ότι το στρατόπεδο είναι περιουσία του Συριανού Λαού!
Η δε σοβαρότητα της όποιας μελέτης ελέγχεται από το πραγματικό γεγονός, ότι από τις 20-10-2014, το ΤΕΘΑ έχει κάνει αίτηση προδήλου σφάλματος στο κτηματολόγιο χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Η εγγραφή αναφέρει ότι το στρατόπεδο είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Η δε ισχύς ακόμη των Υπουργικών Αποφάσεων του 2010 δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά.

Η συνέχεια επαφίεται πλέον στις αντιδράσεις και στις διεκδικήσεις του Συριανού Λαού αλλά και της Πανεπιστημιακής κοινότητας που οφείλουν να δουν την υπόθεση με όραμα και προοπτική και να πιέσουν άμεσα επίδοξους μεγαλομανείς, να φερθούν σύμφωνα με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και κανενός άλλου.

Πηγή: aigaio365.gr