Γνώμες

«Το νησί μας χρειάζεται ενότητα και δράσεις»

Γνώμες 11/07/2017 11:30
«Το νησί μας χρειάζεται ενότητα και δράσεις»

Παρακολουθώντας την πορεία του νησιού και της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες από διάφορες επάλξεις και τελευταία σαν απλός πολίτης, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να αναφερθώ και να πω δύο λόγια για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.

Από χρόνια φώναζα σχεδόν μονότονα να αφήσουμε τις γκρίνιες, την φαγωμάρα, την πρόωρη και αδικαιολόγητη κριτική του αντίπαλου, να φροντίσουμε έστω σε τοπικό επίπεδο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργικά, μεθοδικά, συντονισμένα για να επιτύχουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε για να μην γίνει το νησί μας τόπος ερήμωσης.

Δυστυχώς αντί σύμπνοιας, συν-αντίληψης, συνεργασίας, συμπόρευσης εξακολουθούν να επικρατούν οι ιδεοληψίες, το κομματικό συμφέρον, η αρχομανία και ο εγωισμός. Αυτά μας φάγανε και συνεχίζουν να μας φθείρουν.

Στην παρούσα τώρα δύσκολη συγκυρία θα ήταν άδικο και πολύ πρόωρο να πούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αδρανής ή λειψή στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μαστίζουν την πόλη και το νησί μας. Όσοι βλέπουν στραβά και ανάποδα συνεχώς και αναλώνονται σε κατηγορίες εναντίον της, λιβανίζοντας παράλληλα τους εαυτούς τους δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο, στον λαό και στο μέλλον των παιδιών μας.

Το νησί μας έχει πάνω – κάτω 20 χιλιάδες ανθρώπους και η αγωνία μας για τις νέες γενιές είναι διάχυτη. Το ιστορικό Νεώριο που αποτελούσε έναν βασικό βιομηχανικό και οικονομικό πνεύμονα για τον τόπο βρίσκεται εδώ και καιρό σε κώμα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η ανεργία συνθλίβει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το μέλλον του είναι σκοτεινό και αβέβαιο και η Συριανή αγορά έχει χάσει σημαντικούς πόρους. Για το Νεώριο πρέπει να βρεθεί λύση και γι΄ αυτό την πρώτη και σοβαρή ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση, αλλά και εμείς ενωμένοι όλοι μαζί να πιέσουμε όσο μπορούμε αρκεί να υπάρχει θέληση για αγώνες, ενωτικά και με μεθοδικότητα.

Πρέπει ακόμη να παραδεχθούμε ότι η Δημοτική Αρχή, αλλά και η Περιφερειακή αγωνίζονται και έχουν καταφέρει πολλά.

Κρίσιμα, φλέγοντα και χρονίζοντα ζητήματα του τόπου μας, αλλά και σημαντικά έργα και υποδομές για το νησί μας προχωρούν πια και βαίνουν προς οριστική επίλυση χάριν της βούλησης και αποφασιστικότητας της Δημοτικής μας αρχής, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, την δραματική μείωση των επιχορηγήσεων από το Κράτος και των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

‘Έγινε σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος της Πολεοδομικής μελέτης που μας απασχολούσε 15 χρόνια,
Μετά από πολλά χρόνια απραξίας ανατέθηκε σε μελετητική εταιρεία το σχέδιο αξιοποίησης του στρατοπέδου,
Εγκρίθηκε η χωροταξική μελέτη για την κατασκευή του νέου λιμένα της Ερμούπολης, έργο που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης,
Προς υλοποίηση βρίσκεται το έργο επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και ανέγερσης νηπιαγωγείου,
Παρουσιάστηκαν μετά από πολλά χρόνια οι 3 προμελέτες για τα στέγαστρα της κεντρικής αγοράς της οδού Χίου,
Έχει δρομολογηθεί και το πολύ σημαντικό θέμα του νησιού, αυτό της επέκτασης του αεροδιαδρόμου, για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου,
Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα,
Αξιόλογο και πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός της δημιουργίας βάσης αεροδιακομιδών στην Σύρο του Ε.Κ.Α.Β σε συνεργασία Υπ. Υγείας, Περιφέρειας και Δήμου,
Ακόμη σημαντική είναι η έστω και προσωρινή κάλυψη της αεροπορικής επικοινωνίας Θεσσαλονίκης-Σύρου τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδος,


Επίσης ο Δήμος μας έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης του Χ.Υ.Τ.Υ προϋπολογισμού 6,5 εκατομ. € που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α και την μετατροπή του σε Χ.Υ.Τ.Υ,
Τέλος, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό με τακτικά και σταθερά δρομολόγια η ενδοεπικοινωνία των νησιών μας, αλλά και η πύκνωση των δρομολογίων από και προς την πρωτεύουσα του νομού.

Υπάρχουν και άλλα που έγιναν ή γίνονται και είναι αντιληπτά από τους συμπολίτες μας.

Επίσης, η Δημοτική μας Αρχή όπως και η Περιφερειακή Αρχή κάνουν σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, δίνοντας βαρύτητα σε έργα και δράσεις που άπτονται του τουρισμού.

Η Σύρος γίνεται το επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών και αθλητικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που φέρνουν αρκετούς επισκέπτες στο νησί, που εκτός των οικονομικών πόρων που εισρέουν, το νησί μας αναβαθμίζεται τουριστικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά.

Όλες οι πιο πάνω δράσεις και τα σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης είναι θετικά και προς την σωστή κατεύθυνση, για να κάνουμε βήματα αποφασιστικά για πρόοδο. Όμως δεν αρκούν, το νησί μας και η πόλη μας έχασαν πολλά και προ της κρίσης και μετά. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε για να κάνουμε επιστημονικά συνέδρια πανελλήνια και διεθνή και χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών συνεδριακό κέντρο. Επίσης πρέπει να γίνουν ακόμη πιο συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες για την προώθηση της κρουαζιέρας και για την αξιοποίηση της μαρίνας, που θα δώσουν ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό του νησιού μας και όχι μόνο. Ο Δήμος μας οφείλει και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη ενός αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στα πλεονεκτήματα του νησιού μας σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και την επιχειρηματικότητα.

Μια πολλή οδυνηρή εξέλιξη για την Σύρο είναι το γεγονός ότι ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου είχε προτείνει τη Σύρο για μια δεύτερη πανεπιστημιακή έδρα, τελικά οδεύει η έδρα αυτή προς ανατολάς και συγκεκριμένα στη Σάμο. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και άδικο για το νησί μας. Εδώ θα πρέπει οι τοπικοί βουλευτές μας και ιδιαίτερα οι της Κυβέρνησης μαζί με τους τοπικούς παράγοντες να υψώσουν επιτέλους το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν την έδρα.

Δεν πρέπει να παραδοθούμε στην απογοήτευση και στον εφησυχασμό. Ας αφήσουμε λοιπόν τις γκρίνιες, την μεμψιμοιρία και τις εύκολες κριτικές και ας ενωθούμε για το αύριο του νησιού μας, της πόλης μας και των παιδιών μας όσο υπάρχει καιρός.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΦΝΑΣ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος