Επικαιρότητα

Ένα βήμα πιο κοντά για την επένδυση του Hollywood στη Σύρο

Κοινωνία 21/03/2017 18:00
Ένα βήμα πιο κοντά για την επένδυση του Hollywood στη Σύρο

Για το έμπρακτο ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς και για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα επιφέρει στο νησί της Σύρου, μίλησε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Ο κ. Λεονταρίτης παρουσίασε τον απολογισμό των συναντήσεων που έγιναν στο Μαϊάμι, παρουσία του ιδίου, των επενδυτών και της υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά.

Όπως επεσήμανε, οι επενδυτές παρουσίασαν το σχέδιο της επένδυσης, το οποίο από πέρυσι το Νοέμβριο έχει εμπλουτιστεί. Πλέον γίνεται λόγος για μία πολύ μεγάλη επιχειρηματική κίνηση, η οποία εάν υλοποιηθεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, θα αλλάξει την τουριστική εικόνα της Σύρου, του Αιγαίου και της χώρας παγκοσμίως.

«Εύχομαι η επόμενη συνάντηση που θα έχω με τα τοπικά ΜΜΕ, να είναι η τελική και η καθοριστική. Τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις που έγιναν στο Μαϊάμι με τους επενδυτές, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, κας. Κουντουρά, είναι παραπάνω από θετικά. Η πρόταση των επενδυτών έχει εμπλουτιστεί και εάν ευοδωθεί, θα αλλάξει την τουριστική εικόνα της Σύρου και της Ελλάδας παγκοσμίως. Η πρόταση είναι εντυπωσιακή και έρχεται ως μάννα εξ ουρανού. Έγινε άλλο ένα καθοριστικό βήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έδωσε ένα μικρό στίγμα της πρότασης, τονίζοντας ότι οι επενδυτές προσβλέπουν στην παραγωγή 20-25 ταινιών το χρόνο από το νησί της Σύρου! Επιπρόσθετα γίνεται λόγος για τη δημιουργία όχι ενός, αλλά πολλών στούντιο, όπως επίσης και την ίδρυση Σχολής οπτικοακουστικών μέσων.

Φυσικά «αγκάθι» για την υλοποίηση αυτής της τεράστιας επενδυτικής πρότασης, παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο που χρειάζεται να αλλάξει για την παραγωγή των ταινιών. Όπως είχε προαναφερθεί, το νομοθετικό πλαίσιο έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχω συναντήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει με σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική πρόταση για τη χώρα ολόκληρη. Δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να αρνηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα επιφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος. Θα πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί να «τρέξουν» οι διαδικασίες, διότι μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση της ψήφισης της τροπολογίας, βάζει εμπόδια και στη λειτουργία της Σχολής οπτικοακουστικών μέσων, η οποία είχε προταθεί να συσταθεί το φετινό καλοκαίρι, κάτι που όμως που τελικά δε θα γίνει, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Μάλιστα ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε ότι οι επενδυτές, κατά την τελευταία συνάντηση στο Μαϊάμι, εξέφρασαν μία μικρή δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία όμως δε φαίνεται να ανατρέπει την επιθυμία των ίδιων να προχωρήσουν την υλοποίηση του σχεδίου στη Σύρο.

Τέλος, ο κ. Λεονταρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του syrostoday.gr, δήλωσε ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και όταν το θέμα θα είναι ώριμο, θα κληθούν οι φορείς της Σύρου, οι οποίοι θα ενημερωθούν επί της επενδυτικής πρότασης, προκειμένου να υπάρξει μία συλλογική απόφαση.

 

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την κρουαζιέρα 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, αναφέρθηκε και στο θέμα της κρουαζιέρας, καθώς κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μαϊάμι, συμμετείχε στη μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση για τον τομέα της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, τη «SEATRADE CRUISE GLOBAL 2017».

Ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό, δεν είναι καλά για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παρουσίασε μία πολύ άσχημη εικόνα στην συγκεκριμένη έκθεση, σημειώνοντας ότι πιθανότητα η κρουαζιέρα να παρουσιάσει μείωση τη φετινή περίοδο.

Όπως υπογράμμισε, από επαφές που είχε με μεγάλους ναυτιλιακούς παράγοντες του χώρου, η Ελλάδα στο σύνολό της, αλλά περισσότερα τα νησιά των Κυκλάδων, παρουσιάζουν προβλήματα στις λιμενικές υποδομές, καθώς δεν μπορούν να υποδεχθούν τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια του «μέλλοντος», κάτι που λειτουργεί όπως είναι φυσικό ως ανασταλτικός παράγοντας, καλώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί και σε αυτό το θέμα.

Δείτε στο WebTV τη συνέντευξη τύπου.