Επικαιρότητα

Οι σωτήριες πτήσεις του ΕΚΑΒ πάνω από τις Κυκλάδες

Υγεία 20/03/2017 12:34
Οι σωτήριες πτήσεις του ΕΚΑΒ πάνω από τις Κυκλάδες

Συμπληρώνονται 6 μήνες από τη δημιουργία της μόνιμης πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τα απολογιστικά στοιχεία, μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Οκτωβρίου, όπου έγινε και η πρώτη διακομιδή, έως και σήμερα, το υπερσύγχρονο ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας του Στρατού, έχει πραγματοποιήσει 280 αεροδιακομιδές, δηλαδή 3 μεταφορές την ημέρα, από τα νησιά των Κυκλάδων προς το νοσοκομείο της Σύρου, αλλά και προς τα νοσοκομεία της Αθήνας, προσφέροντας υψηλές παροχές φροντίδας.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η αεροδιακομιδή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου ενός αγρότη από τη Μήλο, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρότατο καρδιολογικό πρόβλημα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών υγείας, καθώς με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στη Μήλο ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής της Σύρου, καθώς και ο γιατρός ελικόπτερου, οι οποίοι έκαναν άμεση καρδιοανάταξη στον ασθενή και τον μετέφεραν σε υγειονομική μονάδα.

Η λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ, σίγουρα μπορεί να καταγραφεί ως μία επιτυχία του υπουργείου Υγείας, καθώς αποτελεί «σωτήρια» παρέμβαση στην καθημερινή αβεβαιότητα που βιώνουν οι νησιώτες.