Επικαιρότητα

Το Συριανό Καρναβάλι εκ των έσω

Πολιτισμός 21/02/2017 09:32
Το Συριανό Καρναβάλι εκ των έσω

Η ΘωμαΪς Μενδρινού, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ερμούπολης-Σύρου, μας μίλησε για το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» και εμείς μπήκαμε για τα καλά στο κλίμα μέσα από τα μάτια του επικεφαλής του σχετικού τμήματος..

Καταρχήν, ας πούμε λίγα λόγια για τον λόγο που το καρναβάλι μας έχει φέρει το όνομα του Γεώργιου Σουρή. Ο Σουρής ήταν Συριανός σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, πολύ δημοφιλής στο κοινό της εποχής του. Χαρακτηριζόταν από την εξαιρετική ευκολία στη στιχουργία, την ιδιοφυία του στην εύρεση του κωμικού, το αδιάπτωτο κέφι και την καλοπροαίρετη σατιρική διάθεση.

Φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 4/2 και θα ολοκληρωθούν στις 4/3 ενώ συνεχίζουμε να διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την συμμετοχή όλου του κόσμου, Συριανών και επισκεπτών, στο κέφι και στο ξεφάντωμα του Συριανού Καρναβαλιού.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκδηλώσεις εξαπλώνονται στα όμορφα χωριά του νησιού με παρελάσεις καρναβαλιστών αλλά και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου – από όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το Συριανό Καρναβάλι – με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των «Ζεϊμπεκίων».

Τα Ζεϊμπέκια είναι ένας πολεμικός χορός μεταξύ ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης ( αρχιχανούμισας ), της γυναίκα του πρώτου καπετάνιου. H παράδοση λέει ότι το έθιμο αυτό το έφεραν πρόσφυγες Έλληνες από την Μικρά Ασία και τελούνταν την τελευταία Κυριακή των αποκριών, στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη.

Επίσης, φέτος γίνεται κάτι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και το νησί αυτές τις μέρες. Το Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει στη φυσική του έδρα για την πραγματοποίηση εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων για παιδιά και Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στις εκδηλώσεις μας.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε το «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού» που ολοκληρώνεται το Σάββατο 18/2. Και αν δεν το προλάβετε, ας το έχετε υπόψιν σας για την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δράσης στο οποίο μπλέκονται διασκεδαστικά η εξερεύνηση, οι εκπλήξεις, οι κωμικές καταστάσης και φυσικά η διασκέδαση με φόντο την ιστορία της Σύρου. Περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως επίλυση γρίφων, αποστολές περιήγησης μέσα από κρυμμένα στοιχεία και συμμετοχή σε ευφάνταστες δοκιμασίες που αναστατώνουν το νησί και μεταφέρουν σε κάθε άκρο του το καρναβαλικό πνεύμα.

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το καρναβάλι μας και ξανά από την αρχή το νησί μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη για όλους σας.