Επικαιρότητα

Άμεση λύση προς όφελος των εργαζομένων του Νεωρίου ζητούν οι βουλευτές Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος

Πολιτική 20/02/2017 20:28
Άμεση λύση προς όφελος των εργαζομένων του Νεωρίου ζητούν οι βουλευτές Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος

Τα φλέγοντα θέματα των Ναυπηγείων Νεωρίου έθεσαν οι βουλευτές Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, για τα θέματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου.

Ο Αντώνης Συρίγος ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστώ που εκλήθησαν οι συμπολίτες μου εδώ, οι εργαζόμενοι, και είπαν τις απόψεις τους οι οποίες νομίζω κατατέθησαν με ενάργεια, έχουμε συζητήσει μαζί τους. Νομίζω ότι εκεί επικεντρώνεται όλη η ουσία και όχι στο τι περαιτέρω μπορεί να εξειδικεύσω εγώ ή όχι.

Επιτρέψτε μου απλά να σας πω ότι, όσον αφορά το γενικό σκέλος της συζητήσεως, δεν νοείται ανάπτυξη οικονομική χωρίς αμυντική βιομηχανία, δηλαδή είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο, το ένα βοηθάει το άλλο, και πιστεύω ότι οι σχεδιασμοί πρέπει να τείνουν κατά κεί, να αξιοποιηθεί δηλαδή και η τεχνογνωσία και η δυνατότητα και ταυτόχρονα και η οικονομία.

Τελειώνω λέγοντας ότι η περίπτωση της Σύρου είναι ιδιαίτερη και ας μη με παρεξηγήσουν οι άλλοι παριστάμενοι. Έζησα δύο κρίσεις, όπως τις έζησαν και τα παιδιά αυτά, του ΄78 και του ΄92. Δεν θα ήθελα ειλικρινά, όπως και όλοι οι συριανοί, να ξαναζήσουν κάτι τέτοιο.

Συνεπώς, αυτό που ζητάνε, και συμπαριστάμεθα και εμείς, είναι δουλειά και απαντήσεις και να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ο αναπληρωτής υπουργός και το υπουργείο, οφείλω να πω γιατί πρέπει να είμαι και αδέκαστος σε αυτά που λέω, ότι έχουν συνεργαστεί, έχουν βοηθήσει σε πάρα πολλά πράγματα. Ωστόσο, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και επομένως αυτό το οποίο ζητώ είναι ακριβώς να αρθεί με οποιονδήποτε τρόπο η αβεβαιότητα, η οποία υπάρχει στους ανθρώπους αυτούς, λόγω των γνωστών προβλημάτων που εξέθεσαν και οι ίδιοι.

Επομένως συνοψίζω πάλι. Δουλειά, απαντήσεις και άρση της αβεβαιότητας για να προχωρήσουμε, να ξέρουμε ότι βασίζονται και ότι κάπου πατάνε. Ότι μπορούμε εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να το κάνουμε και υπάρχει συνεργασία και πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα δεν θα έχει αντίρρηση κανένα πολιτικό κόμμα προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Το ξεκαθαρίζω».

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν από εμάς αντιδικίες, αλλά λύσεις στα προβλήματα. Όμως, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να πω ότι για δεκαετίες ολόκληρες η χώρα είχε ανυπαρξία ναυπηγικής πολιτική. Όλα πήγαιναν με τον «αυτόματο πιλότο» και όταν η διεθνής αγορά έφτασε σε σημείο που να είναι ανταγωνιστικότερη από τη δική μας, τότε τα δικά μας ναυπηγεία μαράζωσαν. Οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη και πολύ φοβάμαι ότι έχουν γίνει πλούσιοι με λεφτά στο εξωτερικό και απλήρωτους εργαζόμενους στην Ελλάδα, οδήγησαν και τα τρία ναυπηγεία, αλλά και συνολικά τη ναυπηγοεπισκευή, στη σημερινή τραγική κατάσταση. Άρα, ας μην μας λέει τώρα ο κ. Γεωργιάδης ποιο είναι το σχέδιό μας, όταν σχέδιο δεν είχαν και οι ίδιοι επί δεκαετίες.

Δεύτερο ζήτημα: Θεωρώ ότι η προοπτική της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αυτό δεν το λέω επειδή είναι βολουνταρισμός, το λέω γιατί υπάρχει και μια πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία την οποία είχε αναθέσει το υφυπουργείο βιομηχανίας επί υφυπουργίας Θεοδώρας Τζάκρη, και η οποία έδωσε θετικά αποτελέσματα και προοπτικές για όλα τα ναυπηγεία της χώρας.

Βεβαίως, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει διεύρυνση του περιεχομένου της ναυπηγοεπισκευής και αυτή η διεύρυνση μπορεί να είναι προς πάρα πολλές κατευθύνσεις, και προς διαφορετικούς τύπους πλοίων, επισκευές και κατασκευές, και προς αξιοποίηση των νέων ενεργειακών πηγών, όπως το LNG κ.τ.λ., αλλά και διεύρυνση σε άλλα πεδία, όπως τροχαίο υλικό ή ακόμα και κατασκευή ανεμογεννητριών σε ναυπηγεία της χώρας.

Επίσης, θέλω να θυμίσω- και αυτό έχει να κάνει με μια πολιτική γενικότερη για την ακτοπλοΐα που οφείλουμε να δούμε προοπτικά και στρατηγικά- ότι αν υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να υπάρξει ένας φορέας τέτοιος ακτοπλοϊκός, δύναται κατά την Ε.Ε. να επισκευάζει και να κατασκευάζει πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία. Άρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όσο για το Νεώριο, αυτό διαθέτει μια τεράστια τεχνογνωσία. Αυτή την τεχνογνωσία έχουν παραδεχθεί οι ίδιοι οι εφοπλιστές. Είχαμε κάνει συνάντηση παλαιότερα με το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, όπου είναι κατεξοχήν το όργανο που εκφράζει τους εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν επισημάνει και οι ίδιοι ότι το Νεώριο έχει τεράστια τεχνογνωσία και γι” αυτό ακριβώς παρά την κρίση το Νεώριο έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα. Όλα αυτά τα χρόνια αν πάτε στην Σύρο, θα δείτε πολλές φορές να περιμένουν ένα και δύο πλοία να μπουν στις δεξαμενές. Το ζήτημα είναι τα έσοδα, όπως και γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι μια ιστορία που πολύ εκφραστικά ανέλυσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, και για την οποία είναι περιττό να επανέλθω.

Επομένως υπάρχει προοπτική. Όμως, πρέπει γρήγορα αυτή την προοπτική να την διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να βάλει μπροστά τη Γενική Γραμματεία Ναυπηγοεπισκευής που ξεκίνησε επί Θεοδώρας Τζάκρη, έτσι ώστε να γίνει αυτή η γραμματεία φορέας επεξεργασίας, σχεδιασμού, προγραμματισμού για τη ναυπηγοεπισκευή στην χώρα.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν πράγματι επενδυτές υποψήφιοι. Αυτό έχει γίνει γνωστό. Στη Σύρο μάλιστα υπήρξαν και συγκεκριμένα δείγματα επιστασίας-αυτεπιστασίας από την πλευρά των ενδιαφερομένων. Δεν ξέρουμε πού κατέληξε αυτή η ιστορία.

Και ένα ερώτημα: Η υπόθεση των επενδυτών, και όχι μόνο για το Νεώριο, συνδέεται με το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου τίθεται θέμα διαγραφής χρεών και συμφωνίας πιστωτών, τραπεζών κ.ά; Άραγε συνδέεται όλο αυτό το ζήτημα, ενδεχομένως, με τις βιώσιμες στρατηγικά επιχειρήσεις;

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι όλοι οι Βουλευτές των Κυκλάδων έχουμε σταθεί από την πρώτη στιγμή αρωγοί των προσπαθειών των εργαζομένων και θα είμαστε πλάι τους για την αναζωογόνηση και την εξυγίανση του Ναυπηγείου, που αποτελεί έναν πόλο της οικονομικής ανάπτυξης της Σύρου ολόκληρης και όχι μόνο, αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που αποτελούν μια πολύτιμη ψηφίδα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και των Κυκλάδων».

Ο Νίκος Συρμαλένιος απηύθυνε μια ερώτηση στον Στέργιο Πιτσιόρλα, Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε σχέση με την Alpha Bank, τουλάχιστον από πλευράς ιδιοκτησίας Νεωρίου, ξέρουμε ότι οι οφειλές προς τις τράπεζες είναι μικρές σε σχέση με το συνολικό πακέτο των οφειλών που έχει η ιδιοκτησία προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δημόσιο κ.ά.

Άρα, σε ό,τι αφορά το Νεώριο, αυτή η διευθέτηση με την Alpha Bank θα ανοίξει το δρόμο ή υπάρχει και κάτι άλλο; Υπάρχει στρατηγικός επενδυτής; Σας το αναφέρω αυτό, γιατί το ακούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και γι” αυτό θα ήθελα μια απάντηση και γι” αυτό το θέμα».