Επικαιρότητα

Ένα σημαντικό έργο για την ΑΕΝ Σύρου

Εκπαίδευση 22/10/2016 10:27
Ένα σημαντικό έργο για την ΑΕΝ Σύρου

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας, που έχει αναδείξει τη χώρα μας σε παγκόσμιο πρωτοπόρο του συγκεκριμένου κλάδου. Η Ελλάδα, ως παραδοσιακά ναυτική χώρα, με σημαντική πλοιοκτησία και ναυτεργασία, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ναυτικό επάγγελμα και στη ναυτική εκπαίδευση.

Η παγκόσμια ναυτιλία έχει πάνω απ’ όλα την ανάγκη του εξειδικευμένου και άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου κεφαλαίου. Στο βαθμό λοιπόν που το παγκόσμιο εμπόριο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη ναυτιλία, ο χώρος θα συνεχίσει να προσφέρει μία εξαιρετικά αξιόπιστη και ελκυστική επιλογή για τους νέους, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, με την πρωταγωνιστική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία. Αναγκαίες προϋποθέσεις για αυτό αποτελούν αφενός η διατήρηση της ελληνικότητας της ναυτιλίας, όχι μόνο σε ότι αφορά τη στελέχωση των πλοίων, αλλά και τη διαρκή επένδυση στη διατήρηση και διεύρυνση της τεχνογνωσίας και ενίσχυση και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η Ελληνική Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση που παρέχεται είναι υψηλού επιπέδου. Η αφοσίωση και επιμονή για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα αποτελεί ύψιστο στόχο του Φορέα, δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα, ενώ παγκοσμίως η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους ναυτικούς, έχει αυξηθεί.

Με κίνητρο και υποχρέωση την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις Δ.Σ.Ε.Ν., ο οποίος θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας όσο και στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον της ναυτιλίας, δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε ο «πρότυπος εκπαιδευτικός εξοπλισμός» με στόχο όλες οι ομοειδείς Σχολές, να διαθέτουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ίδια εργαλεία εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση το ίδιο επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τακτικό οικονομικό συμπλήρωμα αποτελεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η επισπεύδουσα Υπηρεσία ΔΕΚΝ κατάφερε να απορροφήσει κατά την προηγούμενη περίοδο 2007-2013 σε δράσεις ναυτικής εκπαίδευσης ποσό ύψους 56 εκ. ευρώ, ενώ ήδη στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει εγκριθεί η ένταξη της Πράξης «Εξοπλισμός Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου» με Κωδικό ΟΠΣ 5002361, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».

Με την ως άνω περιγραφείσα Πράξη επιτυγχάνεται η εκπαίδευση των σπουδαστών/στριων της ΑΕΝ/Σύρου σε σύγχρονα συστήματα προσομοίωσης γέφυρας όπως προβλέπεται από την νέα S.T.C.W (τροποποίηση MANILA 2010). Στόχος επίσης είναι η κάλυψη των εργαστηριακών αναγκών, για πρακτική εκπαίδευση και εφαρμογή κανόνων σε πραγματικές συνθήκες πλου, ώστε να αποφοιτούν ανταγωνιστικοί Αξιωματικοί Ε.Ν