Ανακοινώσεις

Σαμάνικο Διήμερο Σεμινάριο, Σάββατο 8/10 και Κυριακή 9/10

Πολιτισμός 06/10/2016 15:41
Σαμάνικο Διήμερο Σεμινάριο, Σάββατο 8/10 και Κυριακή 9/10

Εισαγωγή στο Σαμανισμό και στη Συστημική Αναπαράσταση.

Πως μας μιλάνε οι ψυχές...!

Διήμερο Σεμινάριο, 8 & 9 Οκτωβρίου 2016

Σάββατο 8/10 στις 18:00 - 22:00

Κυριακή 9/10 στις 10:00 - 14:00

Με τον Ζeppo Verardi – Member of the Circle of the foundation for Shamanic Studies

Μέσω του Πολυχώρου, έχουμε την ευκαιρία και στο νησί μας, να γνωριστούμε με και με άλλες θεραπείες του νου και της ψυχής!
Αρκεί να θέλουμε να κοιτάξουμε και λίγο μέσα μας! Το ''έξω '' με το ''μέσα'' είναι αλληλένδετα, κι έτσι, αν τολμούμε να ζούμε σε ισορροπία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, είναι γιατί συνειδητά κοιτάμε τέτοιου τύπου αντιθετικά στοιχεία, όπως το μέσα με το έξω, το εδώ με το εκεί, το φως με το σκοτάδι.
Άλλες ψυχές αναζητούν γαλήνη, ενώ άλλες τον πόλεμο... Ας ακούσουμε κάποτε τι μας ζητάει και η δική μας!

''Πώς μας μιλάνε οι ψυχές!''

Ένα διήμερο σεμινάριο, αυτό το Σάββατο 8/10, 18:30 - 22:30

και την Κυριακή 9/10 το πρωί, 10:00 - 14:00.

Το Σεμινάριο συνδυάζει Σαμάνικες τεχνικές και τη μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης (Β.Helinger)

Συμμετοχή: 50€

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 7 Οκτωβρίου.

Τι είναι ο Σαμανισμός ;

Είναι μία θεραπευτική πρακτική που έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιόντας το ''ταξίδι''.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει?

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Michael Harner, σας επιτρέπει την πρόσβαση στο πνευματικό μονοπάτι. Οι αρχές του Σαμανισμού δεν περικλείονται σε καμία συγκεκριμένη πολιτιστική ομάδα, θρησκεία ή αντίληψη.

Τι μαθαίνω?
Η μαθητεία στις Σαμανιστικές βάσεις, περιλαμβάνει την μάθηση στην ανάπτυξη της συνειδητότητας μέσω του κλασικού Σαμανισμού (χωρίς την χρήση παραισθησιογόνων ουσιών), όπως τη συνοδεία κρουστών, τραγουδιού, χρήση άλλων παραδοσιακών οργάνων κ.τ.λ.
Χρειάζεται να έχω κάτι μαζί μου?
Όχι προς το παρόν.

Τι είναι οι συστημικές αναπαραστάσεις ;

Με τη βοήθεια τών συστημικών αναπαραστάσεων (Β. Hellinger, 1990) μπορούμε να «αναπαράγουμε» οικογενειακά συστήματα των οποίων τα μέλη δεν είναι παρόντα. Μέλη της ομάδας εκπροσωπούν τα μέλη της οικογένειας. Η διάταξη των «εκπροσώπων» στο χώρο μας δίνει πληροφορίες για τη σχέση των μελών του συστήματος. Τα συναισθήματα των εκπροσώπων αποτελούν ενδείξεις για το κλίμα και τις τυχόν εμπλοκές που επικρατούν. Σε μια συστημική αναπαράσταση συνδεόμαστε με δυνάμεις που ξεπερνούν τις ατομικές μας δυνατότητες και τη λογική μας. Εάν τις εμπιστευθούμε, θα προκύψουν απρόσμενες λύσεις.

Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε άτομα με καλή υγεία, που δεν χρησιμοποιούν συνταγολογημένα φάρμακα. Άτομα που δέχονται ψυχιατρική υποστήριξη θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.

Τα μαθήματα δίνονται στα Αγγλικά, Ιταλικά, Ελληνικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Λίγα λόγια για τον Σαμανισμό

Ο σαμανισμός μπορεί να ανιχνευτεί σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε κοινωνία σε όλη την ιστορία. Μπορεί ακόμη να βρεθεί ως μια πρακτική που περιλαμβάνεται σε κάθε θρησκεία, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων θρησκειών του κόσμου.
Η λέξη «σαμάν» κατάγεται από τις φυλές Tungus της Σιβηρίας. Σύμφωνα με την κοινότερη αντίληψη, σαμάνος είναι το κάθε πρόσωπο, που λειτουργεί ως ένας μάγος-γιατρός, προφήτης, ή ένας σοφός θεραπευτής.

Ο σαμανισμός δεν είναι θρησκεία από μόνος του. Αντιπροσωπεύει το πιο ευρέως διαδεδομένο και αρχαίο μεθοδολογικό σύστημα θεραπείας νου και σώματος που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Αρχαιολογικά και λαογραφικά τεκμήρια υποδεικνύουν ότι οι σαμανικές μέθοδοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 20-30.000 χρόνων. Πιθανότατα να είναι και παλαιότερες. Σήμερα, η σαμανική γνώση είναι ζωντανή προπάντων μεταξύ ατόμων που μέχρι πρόσφατα ανήκαν σε πρωτόγονους πολιτισμούς. Η γνώση που διατηρούν αποκτήθηκε σε διαστήματα εκατοντάδων ανθρώπινων γενεών, σε περιστάσεις ζωής και θανάτου. Οι πρόγονοι των λαών αυτών κατέβαλαν κόπο για να μάθουν και χρησιμοποίησαν τη γνώση αυτή στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την υγεία και τη δύναμη, να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες, ακόμα και την απειλή του θανάτου.

Παλαιότερα ο σαμανισμός εξαφανιζόταν γοργά από τον πλανήτη καθώς οι φυλές και οι αρχαίοι πολιτισμοί τους καταβάλλονταν από ιεραπόστολους, αποίκους, κυβερνήσεις και εμπορικά συμφέροντα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο σαμανισμός επανήλθε στο προσκήνιο με εκπληκτική δύναμη, ακόμη και στα αστικά «φρούρια» του Δυτικού πολιτισμού, όπως τη Ν. Υόρκη και τη Βιέννη. Αυτή η αναβίωση έχει επέλθει τόσο ανεπαίσθητα που οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι που λέγεται σαμανισμός, πόσο μάλλον να γνωρίζουν περί της επιστροφής του. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη μερίδα ανθρώπων, που αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες ηπείρους, η οποία καταπιάνεται με το σαμανισμό και τον έχει κάνει μάλιστα μέρος της ατομικής καθημερινής ζωής.

Ο Σαμανισμός είναι ένα μεγάλο πνευματικό ταξίδι κατά το οποίο βρίσκονται σε άμεση επαφή και εξάρτηση ο ασθενής και ο σαμάνος - θεραπευτής.

Οι σαμάνοι εργάζονται σε συνεργασία με τα πνεύματα. Τα πνεύματα μπορεί να περιλαμβάνουν θεότητες, προγόνους, νεκρούς σαμάνους, ζώα, φυτά, έντομα, ή διάφορα άλλα είδη πνευμάτων, όπως πέτρες, σύννεφα, ή ποτάμια.

Οι σαμάνοι αναγνωρίζονται ως σπουδαίοι θεραπευτές και σοφοί διδάσκαλοι. Εξαιτίας των επαφών τους με άλλους κόσμους οι σαμάνοι έχουν πρόσβαση στη διδασκαλία και τη γνώση, που ίσως δε θα μπορούσαν να κατέχουν με άλλο τρόπο. Οι σαμάνοι μπορεί να χρησιμοποιούν φυσικούς ή πνευματικούς τρόπους για να θεραπεύσουν κάποιον, κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Η σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο των ζώων είναι πολύ βασική για το σαμανισμό. Ο σαμάνος, μέσω του πνεύματος-φύλακα του, συνδέεται με τη δύναμη του κόσμου των ζώων, των θηλαστικών, των πουλιών, των ψαριών και άλλων όντων. Ο Σαμάνος πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο φύλακα για να επιτελέσει το έργο του.
Τέλος, ο διαφωτισμός του σαμανισμού είναι να μπορούμε να φωτίζουμε αυτό που οι άλλοι θεωρούν ως σκοτάδι, κι έτσι να βλέπουμε και να ταξιδεύουμε για λογαριασμό μιας ανθρωπότητας που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην απώλεια του πνευματικού της συνδέσμου με όλους τους συγγενείς της, τα φυτά και τα ζώα της καλής αυτής γης.

Zeppo Verardi

Born in 1960 in Zofingen, Switzerland, from italian father and greek mother, from Syros.
Studies: universities of Basel, Perugia, London (st martins school of art and design, slade school of fine art).
Past activities: assistant at basel university, taught foreign languages in swiss high schools, photojournalist, graphic designer.
His focus has always been on painting and in the past 20 years therapeutic work.
He lives and works in Basel and Syros.