Επικαιρότητα

Με λαμπρότητα ο Εορτασμός για την Παναγία την Φανερωμένη

Θρησκεία 25/09/2016 18:42
Με λαμπρότητα ο Εορτασμός για την Παναγία την Φανερωμένη

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, που δεν τους πτόησε το βοριαδάκι και προσέτρεξαν «εις τους πόδας» της Ουράνιας Μητέρας, ολοκληρώθηκε το οκταήμερο προσευχής προς τιμήν της Παναγίας της Φανερωμένης το απόγευμα του Σαββάτου της 24ης Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογη ήταν και η συμμετοχή στις 3 Λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν το πρωί με τους ευλαβείς πιστούς να κατακλύζουν το Ναό σε καθεμία από αυτές, δείγμα της αγάπης και λατρείας των Συριανών προς την Παναγία με τον τίτλο της «Φανερωμένης».

Όπως είπε ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου ο οποίος προΐστατο της απογευματινής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας «είναι η μοναδική εορτή που αφιερώνουμε οκτώ ημέρες προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι σχεδόν ερχόμαστε εδώ, στο λόφο της, για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της. Ερχόμαστε εδώ για να αισθανθούμε και να νιώσουμε στις καρδιές μας τη ζεστασιά της προστασίας κάτω από το μανδύα της, που σκεπάζει εμάς που προστρέχουμε κοντά της».

Και πράγματι οι Συριανοί αλλά και επισκέπτες προσέτρεξαν και φέτος στη γλυκιά Μητέρα για να την τιμήσουν και να ζητήσουν τη Χάρη της αλλά και να νιώσουν την προστασία που προσφέρει κάτω από το μανδύα της.

Επεξηγώντας τα ιερά αναγνώματα ο Επίσκοπος σημείωσε ότι «σήμερα ακούσαμε στο Ευαγγέλιο ότι η Παναγία ήταν μαζί με τον Ιωάννη στα πόδια του Σταυρού στο Γολγοθά, όταν ο Ιησούς με το σταυρικό του θάνατο μας έδωσε τη λύτρωση, τη σωτηρία. Δηλαδή, ο Σωτήρας επάνω στο Σταυρό, έχει κοντά του τη Μητέρα του, την Παναγία, την πρώτη λυτρωμένη που συμμετέχει στη Λύτρωσή μας, ώστε εμείς οι άνθρωποι να ζούμε ελεύθεροι από την αμαρτία. Η Εικόνα της Φανερωμένης που ευλαβούμαστε,αν και είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που μας παρουσίασε το Ευαγγέλιο, έχει το ίδιο θέμα : Παρουσιάζει την Παναγία που αγκαλιάζει και προστατεύει τους λυτρωμένους, ενώ κάτω στα πόδια της υπάρχουν σπασμένες αλυσίδες, σύμβολο της λύτρωσης και της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την αμαρτία, που επιτελέστηκε με το Σταυρικό θάνατο του Χριστού».

Τον Σεβασμιότατο Επίσκοπό μας πλαισίωσαν οι ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας ενώ το παρόν έδωσε ιερέας της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκπροσωπώντας τον Σεβ/τατο Μητροπολίτη κ.Δωρόθεο Β’, βουλευτής του Νομού, η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και άλλων αρχών.

Σπεράντζα Δουράτσου