Επικαιρότητα

«Η Σύρος κέρδισε μία θέση στον γαστρονομικό τουρισμό»

Κοινωνία 24/09/2016 11:23
«Η Σύρος κέρδισε μία θέση στον γαστρονομικό τουρισμό»

Μία αποτίμηση του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σύρο, κάνει μέσω της κάμερας του syrostoday.gr, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή Φεστιβάλ, αλλά κυρίως από τα αποτελέσματα που είχε αυτό, καθώς όπως είπε, αυτό που επικράτησε ήταν ο ενθουσιασμός τόσο από τους 30 προσκεκλημένους (δημοσιογράφους, γευσιγνώστες, σεφ κλπ) που συμμετείχαν στο τριήμερο, όσο και από τους πάνω από 2.000 επισκέπτες που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Παλλάς» και παρακολούθησαν από κοντά τη ζωντανή «επίδειξη» μαγειρικής, αλλά και την πληθώρα των τοπικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας ήρθε ως επιστέγασμα του Δικτύου Aegeancuisine, αλλά και του νέου βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας-Προϊόντα και Μαγειρικές των Κυκλάδων», πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την προβολή της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου πιστοποιημένων εστιατορίων και τη σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή, υπογράμμισε ο κ. Ρούσσος, το Δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής και να γευθεί παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

«Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Σύρο, έρχεται λοιπόν να κουμπώσει στις παραπάνω πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, προκειμένου και η Σύρος να ενταχθεί στον Γαστρονομικό Τουρισμό, καθώς προς έκπληξη πολλών, διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα (προϊόντα, παραγωγούς) να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων οι 30 προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν αλλά κυρίως να γευθούν μοναδικές γεύσεις από τα 17 εστιατόρια του Δικτύου Aegean Cuisine, να γνωρίσουν τους τοπικούς παραγωγούς και να αποτυπώσουν με τον καλύτερο τρόπο μία άλλη πλευρά της Σύρου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρούσσος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έκανε λόγο για έναν τεράστιο συντονισμό όλων των φορέων της Σύρου, κυρίως των πιστοποιημένων εστιατορίων με το Δίκτυο της Aegean Cuisine, των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, των παραγωγών κ.α,. «Υπήρξε μία προσπάθεια που απέδωσε εξαιτίας της καλής αύρας και διάθεσης που υπήρξε από όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι πολύ σημαντικό άνθρωποι που έχουν γνώσεις πάνω στην γαστρονομία, να εκφράζουν άριστες κριτικές για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί έχουν επισκεφθεί πολλά μέρη της Ελλάδος και έχουν δοκιμάσει εξίσου πολλά προϊόντα. Ο πρώτος κεντρικός στόχος λοιπόν, δηλαδή η ανάδειξη των προϊόντων της Σύρου, επετεύχθη. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, να σημειώσουμε ότι η κεντρική εκδήλωση που έγινε στο θερινό σινεμά «Παλλάς» το Σάββατο το βράδυ, αγκαλιάστηκε εξίσου με μεγάλο ενθουσιασμό, αφού οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 2.000. Από το κλείσιμο της συγκεκριμένης ημέρας είχε διαφανεί ότι οι δημοσιογράφοι ήταν ενθουσιασμένοι και από τη συλλογικότητα του εγχειρήματος, αλλά και από την πληθώρα των τοπικών προϊόντων».

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι εύκολη η εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι ο κύριος στόχος του Επιμελητηρίου είναι στρέψει τους νέους στον πρωτογενή τομέα και τους συμβουλεύει και τους παροτρύνει στοχευμένα πλέον να παράγουν προϊόντα που θα διατίθενται είτε στο Δίκτυο Aegean Cuisine, είτε γενικότερα. «Εφόσον κάποιος είναι κοντά στο Επιμελητήριο, τα προϊόντα του μπορεί να τα διαθέσει απευθείας. Να σας πω ότι έχουμε κάνει μία συμφωνία με το Δίκτυο των 52 Ελλήνων Εισαγωγέων που διαμένουν στο εξωτερικό και το οποίο προμηθεύει 5.000 ελληνικά εστιατόρια. Όμως αυτή η συμφωνία δεν απέδωσε, διότι δεν προχώρησε η πιστοποίηση των προϊόντων στο βαθμό που περιμέναμε και δεν ήταν τέτοια η επιμονή των παραγωγών, ώστε να υπάρξει απορρόφηση. Ακόμη και μεγάλες εταιρίες δεν προχώρησαν στην εξαγωγή των προϊόντων. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να κινηθούμε πρώτα στα τοπικά προϊόντα και στη διακίνησή τους στο Δίκτυο Aegean Cuisine, που αριθμεί 150 εστιατόρια στις Κυκλάδες. Έχουμε επίσης βρει συστήματα να αποστέλουμε προϊόντα και στα μικρά νησιά με χαμηλή τιμή, καθώς επίσης, έχουμε κτίσει ένα μηχανισμό του «δεσίματος» παραγωγού και εστιατόρων και πολύ σύντομα θα εντάξουμε καταρχήν τα προϊόντα με το σήμα Aegean Cuisine, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε μετά και όλους τους παραγωγούς, προκειμένου να έχουμε αυτό το «πάντρεμα» που επιθυμούμε, δηλαδή παραγωγών και Δικτύου Aegean Cuisine», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι ήδη ξεκινούν όλες εκείνες οι ενέργειες για τη διεξαγωγή και του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Σύρο.

Δείτε στο WebTV τη συνέντευξη.