Επικαιρότητα

Ένα ιστορικό γεγονός για το νησί της Σύρου

Θρησκεία 26/08/2016 11:11
Ένα ιστορικό γεγονός για το νησί της Σύρου

Ήχοι, μουσικές και ιστορία, πλημμύρισαν χθες το βράδυ τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκκλησιαστικού οργάνου του Ιερού Ναού, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο κειμήλιο όχι μόνο για την Καθολική εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη τη Σύρου.

Ο σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου, Χρήστος Παρασκευόπουλος, παρουσίασε μουσικά έργα από την εποχή του Μεσαίωνα έως και τον 21ο αιώνα, καθώς επίσης και το έργο “Syr”, το οποίο συνέθεσε ο Παύλος Βεντούρας (δάσκαλος του Παύλου Παρασκευόπουλου), ειδικά για τη χθεσινή τελετή των εγκαινίων του εκκλησιαστικού οργάνου.

Στον κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, στην τεράστια ιστορία Εκκλησιαστικού Οργάνου, απευθύνοντας παράλληλα μεγάλες ευχαριστίες στον Ιταλό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων κ. Saverio Anselmi Tamburini, στον οργανίστα του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, Γιάννη Ρούσσο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθολικών Πειραιώς, Κώστα Καπέλλο, οι οποίοι επιμελήθηκαν και τη συντήρηση της προσόψεως του Οργάνου, καθώς και στον Χάρη Βεκρή για την καθοριστική, όπως είπε, συνδρομή του.

Ιστορική Αναδρομή

Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει μια ξεχωριστή ιστορία:

Κατασκευάστηκε από τον Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888.

Την ίδια χρονιά δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και έφερε στη Σύρο το ιστορικό όργανο του Αγίου Διονυσίου.

Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα!

Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια).

Η πρωτοβουλία της επισκευής και συντήρησης του εκκλησιαστικού οργάνου ανήκει στον Σεβασμιότατο Επίσκοπο μας, π. Πέτρο Στεφάνου.