Γνώμες

«Λιμάνι της Σχοινούσας - αδιαφορία και εγκατάλειψη»

Γνώμες 13/08/2016 11:28
«Λιμάνι της Σχοινούσας - αδιαφορία και εγκατάλειψη»

Με αφορμή την δημοσιότητα και την θύελλα που έχει ξεσηκωθεί από όλα τα κόμματα για την παρέμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού στην επένδυση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ήλθαν στο μυαλό μου όσα είχαμε τραβήξει ως Ν.Α. με την απολυταρχική συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπουργείου και τα εμπόδια που έβαζε στην ολοκλήρωση πολλών έργων, και θυμήθηκα το λιμάνι της Σχοινούσας που παραμένει στοιχειωμένο και ατελείωτο από το 2007!

Το 2010 με τους Ν.Σ. της Νάξου, δώσαμε την τελευταία μάχη προκαλώντας την επί τόπου παρουσία εκπροσώπων των διαφόρων εφοριών του Υπουργείου, η οποία φαίνεται ότι απέδωσε διότι, αμέσως μετά την κατάργηση της Ν.Α., με το ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/20538/719/24.2.2011, εγκρίθηκε η τροποποίηση των χερσαίων εγκαταστάσεων που είχαν ζητηθεί τότε, με ορισμένες προϋποθέσεις. Δυστυχώς όμως για το νησί η πλημμελής παρακολούθηση του έργου από τους πολιτικούς προϊσταμένους της Περιφέρειας, και η μη ικανοποίηση των όρων, είχε ως αποτέλεσμα η έγκριση συνέχισης του έργου να δοθεί την 13/8/2015!!!, θέτοντας πάλι κάποιους όρους μικρότερης δυσκολίας από τους προηγούμενους, οι οποίοι όμως άρχισαν να υλοποιούνται από 1/4/2016!!!, ημερομηνία που ζητήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Νάξου να προχωρήσει στο καθορισμό της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένος.

Το χειρότερο όμως είναι ότι μετά τα τεράστια εμπόδια του Υπουργείου Πολιτισμού, και την 6ετή αδιαφορία των πολιτικών προϊσταμένων της Περιφέρειας, τώρα που ανατέθηκε σε κάποιο τεχνικό σύμβουλο η παρακολούθηση και η προώθηση του έργου, προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των τοπικών φορέων για τη χερσαία και αρχαιολογική ζώνη που προτείνει το Υπουργείο. Έτσι το έργο σκάλωσε και πάλι, υλικά εκατοντάδων χιλιάδων € βρίσκονται μέσα στη θάλασσα από το 2007, οι πιστώσεις από εθνικούς πόρους για το έργο κινδυνεύουν να χαθούν, κινδυνεύει να μη μπορεί να ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα συγχρηματοδότησης 2014-2020, και το κυριότερο ολόκληρη η Σχοινούσα εξακολουθεί να είναι ένα γιαπί εξ αιτίας της μη ολοκλήρωση του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από το παλιό στο νέο λιμάνι, και βεβαίως το νησί να στερείται ένα σωστό και ασφαλές λιμάνι!

Με την παρέμβασή μου αυτή δεν έχω σκοπό να αποδώσω ευθύνες, που σίγουρα υπάρχουν, για την απαράδεκτη αδιαφορία και καθυστέρηση, αυτό θα το κάνουν οι κάτοικοι τις Σχοινούσας. Εγώ με την επιστολή μου αυτή προτίθεμαι να φέρω και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα και να καλέσω τους τοπικούς φορείς, [ Περιφέρεια, Δήμο Νάξου, Λιμενικό ταμείο Νάξου, Τοπικό Συμβούλιο Σχοινούσας] να καθίσουν όσο πιο σύντομα μπορούν σε ένα τραπέζι, και για όσο χρόνο απαιτηθεί, να διαμορφώσουν μια ενιαία άποψη και θέση, και με την βοήθεια των τοπικών βουλευτών να την επιβάλουν στο απολυταρχικό και στυγνό Υπουργείο Πολιτισμού όπως θα γίνει με την περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού, που για μένα έχει πολύ μικρότερη αξία από την ζωή των 256 μονίμων κατοίκων της μικρής και ξεχασμένης το χειμώνα Σχοινούσας.

Σύρος 12/8/2016

Δημήτρης Μπάιλας

π. Νομάρχης Κυκλάδων

Υποψήφιος Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης