Γνώμες

Υπάρχει ελπίδα;

Γνώμες 11/07/2016 11:08
Υπάρχει ελπίδα;

Είναι κοινό μυστικό ότι η χώρα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση, όχι μόνο οικονομική. Οι συνεχείς λυσσαλέες κυβερνητικές επιθέσεις με τις μεγάλες και δυσβάστακτες περικοπές επί περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στις ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και υποβαθμίσεις των κοινωνικών παροχών για την υγεία μας και την περίθαλψή μας, τα φάρμακά μας, όπως και τα χαράτσια έχουν συσσωρεύσει σε όλους μας φοβίες και ανασφάλειες για το τι θα μας ξημερώσει αύριο.

Και αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό ως πολίτες, ως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με το εξοντωτικό, υπερφορολογικό ξεζούμισμά μας δεν έχει προηγούμενο. Ζούμε σε εποχή αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας, αφού φορολογούν ό,τι κινείται, πετάει και κολυμπάει.

Επιπλέον η τρόικα με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλλε στους νησιώτες την χαριστική βολή καταργώντας τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α στα νησιά, που σημαίνει αύξηση του κόστους ζωής για τους κατοίκους και για το μέλλον του τουρισμού και των επιχειρήσεων.

Παρακολουθώντας όμως τα δημοτικά δρώμενα σαν παλαιός αυτοδιοικητικός του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, βλέπω μια χαραμάδα φωτός και ελπίδας στο τοπίο αυτό της ομίχλης που μας περιβάλλει.

Συγκεκριμένα έχουμε ξεφύγει από μια πολυετή, μίζερη, ασθενική και στάσιμη κατάσταση στα καυτά θέματα και προβλήματα του νησιού μας, τα περισσότερα των οποίων παρέμεναν στο συρτάρι κάποιων υπουργείων και του Δήμου μας εδώ και αρκετά χρόνια για να τα τρώει η σκόνη και ο σκόρος.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες, δίνονται λύσεις, κάτι καλό γίνεται για τον τόπο μας και συγκεκριμένα :

Ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης της παραλίας που το καμαρώνουμε και το χαιρόμαστε.

Προ των πυλών για την υλοποίησή του βρίσκεται και το έργο πνοής για την Α΄βάθμια εκπαίδευση της Σύρου αυτό της “Επέκτασης Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Ανέγερση Νηπιαγωγείου”. ‘Eργο το οποίο είχε κολλήσει για πολλά χρόνια και κινδύνευσε ακόμη και με απένταξη από το ΕΣΠΑ.

Ξεκίνησε επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια η τουριστική αξιοποίηση του Στρατοπέδου, που παλαιότερα δίνονταν υποσχέσεις για Στάδιο, ή για Πανεπιστήμιο, ή για Διοικητικό Κέντρο, κ.λ.π και τελικά το θέμα είχε βαλτώσει.

Επιτέλους ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στα παιδιά της περιοχής η παιδική χαρά των Πευκακίων.

Παράλληλα έχει δρομολογηθεί και το μείζον θέμα του νησιού, αυτό της επέκτασης του αεροδρομίου, που ήταν τουλάχιστον για 5 χρόνια στο ….. “περίμενε” ώστε να δέχεται το αεροδρόμιο αεροσκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας και ελπίζουμε την επόμενη τουριστική σεζόν το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Θετικό επίσης κρίνεται και το έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την έστω και προσωρινή κάλυψη της αεροπορικής επικοινωνίας Θεσσαλονίκης – Σύρου, που θα προβάλλει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας στην Βόρειο Ελλάδα.

Ακόμα και η πιο απλή δράση που πήγαινε από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό και έμενε στα αζήτητα, σήμερα γίνεται πραγματικότητα, αυτή της προμήθειας και εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων με παράλληλη προμήθεια δημοτικών ποδηλάτων για την ενθάρρυνση της δράσης αυτής.

Επίσης πολύ καλή δουλειά γίνεται και στον πολιτιστικό, αθλητικό και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα που είναι αλληλένδετοι και μπορούν να βοηθήσουν στην συγκράτηση του εργατικού δυναμικού του νησιού μας, μια και το Νεώριο από ότι φαίνεται δεν μας δίνει πολλές ελπίδες.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να πνέει νέος άνεμος αισιοδοξίας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας. Βέβαια ο χρόνος θα δείξει. Αλλά η ελπίδα υπάρχει.

Το κυκλοφορικό μπάχαλο με την επιλεκτική εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης με βάση τα μικροσυμφέροντα έχει εξαλειφθεί.

Ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχει περιοριστεί αισθητά και έχει τιθασευτεί. Σίγουρα υπάρχει ακόμη πρόβλημα και φυσικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που βουλιάζουμε από οχήματα και αυτό βλάπτει την άνεση της διακίνησης των επισκεπτών στο νησί και την πόλη μας.

Στο παρελθόν είναι σίγουρο ότι, ενώ είχαμε πολύ περισσότερα χρήματα από σήμερα από παροχές Ευρωπαϊκές και κρατικές αυτά δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα υποδομής και επενδύσεις σημαντικές που θα ωφελούσαν τον τόπο μας, όπως η μαρίνα στα Λαζαρέττα που κατασκευάστηκε για να δώσει ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό και κατέληξε σε φιάσκο, και που κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει ελέγξει γιατί έφτασε σε αυτό το τέλμα.

Επομένως παρά την γενική κατήφεια και αγωνία υπάρχει κάποια ελπίδα για ανάκαμψη και μέλλον του νησιού μας.

Όμως δεν φτάνει η δραστηριότητα της νέας δημοτικής αρχής, αλλά απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μακριά από μικροκομματική πολιτική και μικροσυμφέροντα.

Να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε και να ανασκουμπωθούμε, ώστε οι ελπίδες αυτές να μην αποδειχθούν φρούδες.

Καλό Καλοκαίρι.

ΚΩΝ.ΔΑΦΝΑΣ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος