Επικαιρότητα

Στην Σύρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητροτάκης

Πολιτική 24/06/2016 15:29
Στην Σύρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητροτάκης

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, προκειμένου το βράδυ να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του κόμματος.

Δείτε στο WebTV πλάνα από την άφιξη του προέδρου της Ν.Δ.

Τον κ. Μητσοτάκη που έφτασε στο νησί σήμερα το πρωί με το "Νήσος Μύκονος", υποδέχθηκαν στο λιμάνι μικρά παιδιά με λουλούδια και στελέχη του κόμματος της Σύρου και των Κυκλάδων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον πρόεδρο συνόδευσαν ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, καθώς και άλλα στελέχη.

Στη συνέχεια περπάτησε στην παραλία της Ερμούπολης και μέσω της οδού Ελ Βενιζέλου κατευθύνθηκε στο θέατρο "Απόλλων", ενώ πρώτος σταθμός της επαφής του με τους φορείς του νησιού, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β', τον οποίο και επισκέφθηκε στα γραφεία της Μητροπόλεως.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επισκέφθηκε και τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, όπου προσκύνησε την εικόνα του Πολιούχου της πόλης.

Δεύτερος σταθμός του κ. Μητσοτάκη ήταν το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην πλατεία Τσιροπινά, όπου είχε συνομιλία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

Θέματα που αφορούν στην ουσιαστική αναγνώριση και την ενίσχυση  της νησιωτικότητας, στην κατάργηση του Ειδικού Φορολογικού Καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας, με κύριο αίτημα την κατ’ εξαίρεση στελέχωση των υπηρεσιών, έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στέλιος Μπρίγγος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μάρκος Δαδάος και Χρηστιάννα Πάπιτση.

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις πολιτικές και τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η Περιφερειακή Αρχή από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, τις πρωτοβουλίες για την ίδρυση των υδατοδρομίων, την επιδότηση των θέσεων των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά της Π.Ν.Α με μηνιαία αποζημίωση από πόρους της Περιφέρειας, της παγκόσμιας καμπάνιας για τον τουρισμό με έμφαση τη συνεργασία με το κορυφαίο διεθνώς ειδησεογραφικό δίκτυο CNN για την προβολή των νησιών μας και την διεκδίκηση της ύψιστης πανευρωπαϊκής διάκρισης μέσω της υποψηφιότητας ως γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει  στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το «βάρος» που κλήθηκε να σηκώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, να ζητήσει τη συμπαράστασή του στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και  με το κέντρο, καθώς και τη συνδρομή του για την έναρξη των εργασιών επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Σύρου και των έργων βελτίωσης και συντήρησης των αεροδρομίων της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «παρά τις εξαγγελίες,  παραμένουν έπεα  πτερόεντα».

Ο κ. Λεονταρίτης στην τοποθέτησή του εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του οικονομικού πνεύμονα της Σύρου, καλώντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τη διασφάλιση της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση, τους εργαζόμενους του Νεωρίου και την τοπική οικονομία.

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την απένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το  στόχο 2  και τις μειωμένες  χρηματοδοτήσεις των Κοινοτικών πόρων, ζητώντας τη συμπόρευσή του «στην αποκατάσταση της αδικίας, αφού το κριτήριο του ΑΕΠ με το οποίο οι Περιφέρειες κατατάσσονται από την ΕΕ σε λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, πολύ δε περισσότερο στο Νότιο Αιγαίο,  με τα νησιά πολλών και διαφορετικών αναπτυξιακών ταχυτήτων, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να τροποποιηθούν τα σχετικά κριτήρια κατηγοριοποίησης».


Ο Πρόεδρος του κόμματος περπάτησε στον πεζόδρομο των οδών Θ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη όπου είχε επαφές με επιχειρηματίες, με πολίτες, αλλά και με επισκέπτες του νησιού.

Τρίτος σταθμός του κ. Μητσοτάκη ήταν το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου-Ερμούπολης, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ενήμερος για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις αναπτυξιακές προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος, ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και ιδιαίτερα η Σύρος.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο θέμα της υψηλής φορολόγησης και της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ το οποίο αποτελεί ισχυρό πλήγμα και τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στην βιωσιμότητα του ναυπηγείου του ΝΕΩΡΙΟΥ το οποίο αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για τη Σύρο, στον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και του περιβάλλοντος, της τουριστικής ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων, στην αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση του στρατοπέδου της Σύρου, στη δημιουργία τουριστικών υποδομών εντός του λιμένα της Ερμούπολης και στην ανάδειξη της Σύρου, με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ως τουριστικού προορισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα με την αμοιβαία διαβεβαίωση για εποικοδομητική συνεργασία με γνώμονα την ευόδωση των προσπαθειών της δημοτικής αρχής.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από το Δημαρχείο, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην αγορά της Ερμούπολης και κατευθύνθηκε στον τελευταίο σταθμών των επαφών του με τους φορείς, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου είχε εκτενή συζήτηση με τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού (Εμπορικό Σύλλογο κ.α), καθώς επίσης συνομίλησε - μέσω τηλεδιάσκεψης - με επαγγελματίες της Μήλου.

Στόχος της συνάντησης ήταν κατά κύριο λόγο να γνωστοποιηθούν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι Κυκλάδες. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, καταρχήν καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως όποτε κάποιο πολιτικό πρόσωπο επισκέπτεται το Επιμελητήριο δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η συζήτηση ξεκίνησε με το κορυφαίο θέμα της ήττας της νησιωτικότητας αναφορικά με το Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες σχετικά με το action plan για τον Φ.Π.Α.  Στη συνάντηση αυτή, όχι μόνο αποσαφηνίστηκε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καθεστώτα των μειωμένων συντελεστών βρίσκεται σε ισχύ, αλλά ότι επιπλέον με το νέο Σχέδιο Δράσης για τον Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, ανανεώνεται και διευρύνεται η μέχρι τώρα ισχύουσα οδηγία για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές και δίνονται ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στα κράτη-μέλη για διεύρυνση των ειδικών πολιτικών σε θέματα Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει την επαναφορά του μέτρου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, οι υπάρχουσες υποδομές και οι υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, καθώς και το πώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και να τις μετουσιώσει σε ενέργειες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό των Κυκλάδων.

Ειδική αναφορά έγινε, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σύρου, Εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν τα θέματα του Νεωρίου, του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου κ.ά. Σε αυτό το σημείο έγιναν και παρεμβάσεις φορέων.

Στον κ. Μητσοτάκη παραδόθηκε μακροσκελές υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα νησιωτικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ο Φ.Π.Α., το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, η υγεία κ.ά.. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεσμεύθηκαν ότι θα το μελετήσουν προσεκτικά προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που περιέχει. Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε συνοπτικά στα παραπάνω ζητήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Φ.Π.Α., είναι επιτακτική ανάγκη η έννοια της «νησιωτικότητας» να αποκτήσει επιτέλους την πραγματική της διάσταση, όπως άλλωστε της αξίζει, και δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την Τουριστική Πύλη του portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και για το δίκτυο Aegean Cuisine στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που το Επιμελητήριο καταβάλει για την ανάδειξη του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος) φάνηκε απόλυτα ενημερωμένος τόσο για τα τοπικά, όσο και για τα θέματα των Κυκλάδων.