Επικαιρότητα

20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Πολιτική 23/06/2016 20:10
20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία που διαμορφώνεται μέσα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους, πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακά όρια» είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν ήθελε να φιλοτεχνήσει τη μνήμη του, αλλά αντιθέτως , να αφεθεί και μετά τον θάνατο του στην κρίση του λαού για το τι άλλαξε στον τόπο μας τα χρόνια του Ανδρέα»

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Για κάποιους υπήρξε δημαγωγός, λαοπλάνος, και λαϊκιστής.

Για εμάς που εμπνευστήκαμε από το όραμα του και πορευόμαστε στα βήματα του, για μια ολόκληρη γενιά που τον ζήσαμε και μεγαλώσαμε πολιτικά μαζί του, υπήρξε δάσκαλος και εμπνευστής. Εθνικός ηγέτης και πατριώτης. Μας έδωσε την ευκαιρία να οραματιστούμε μια άλλη Ελλάδα.

Για εμάς, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να «φορτώσουν» στον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της Μεταπολίτευσης θα είναι ο Πρωθυπουργός, που άλλαξε ριζικά τις κοινωνικές δομές στην Χώρα.

Παρέλαβε μια χώρα με λαό διχασμένο, με αναχρονιστικές κοινωνικές δομές και μια Ελλάδα στο περιθώριο.

Παρέδωσε μια Ελλάδα με ισχυρή Δημοκρατία, Εθνικά περήφανη που διεκδίκησε και κατέκτησε την θέση της ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πληθώρα ριζοσπαστικών πολιτικών όπως η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, η ισότητα των δυο φύλων, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, δυναμικών και σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη που οδήγησαν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, σε τολμηρές πολιτικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που άλλαξαν τον ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας όπως η κίνηση των έξι ηγετών για την αποπυρηνικοποίηση ή ακόμα και στην σθεναρή του στάση έναντι των Τούρκων το 87’ καθώς η χώρα έφτασε μια ανάσα από την πολεμική σύρραξη κάτι που άλλαξε των συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.

Κοιτάζοντας όμως σήμερα με την ασφάλεια της ιστορικής απόστασης – ο ριζοσπάστης, ο μεταρρυθμιστής, ο οραματιστής, ο διορατικός ο Ανδρέας που άκουγε πιο καθαρά απ’ όλους τη βουή των επερχόμενων γεγονότων και αλλαγών και είχε προβλέψει την επικράτηση του “Διευθυντηρίου” και την επιβολή της γερμανικής Ευρώπης – ο ηγέτης αυτός ανήκει στην Ιστορία.

Σήμερα η Χώρα μας βάλλεται κι η μορφή του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σήμερα που στερούμαστε ηγέτες.

Σήμερα που οι χθεσινοί “υβριστές” παρευρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεση της Βουλής αφιερώματος στον Ανδρέα Παπανδρέου ως “τιμητές”. Χθες “αντιμνημονιακοί” σήμερα “μνημονιακοί”. Ταυτόχρονα “αριστεροί” και “δεξιοί”.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ηγέτη που θα μιλάει την γλώσσα των νέων και θ’ αγγίζει την ψυχή των μεγαλυτέρων. Έναν νέο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Πατριωτικής Παράταξης.

Ο Ανδρέας πίστευε στους νέους. Ας τον ακολουθήσουμε..