Επικαιρότητα

Διασύνδεση Σύρου με την γραμμή Ραφήνας

Κοινωνία 22/06/2016 22:29
Διασύνδεση Σύρου με την γραμμή Ραφήνας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ζητά τη διασύνδεση της Σύρου με τη γραμμή Ραφήνας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για τη βελτίωση των συνθηκών στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νομού μας, με πιο πρόσφατες α) τη συμμετοχή και κατάθεση των θέσεων μας στο συνέδριο του Σ.Α.Σ. που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο και β) την κατ’ ιδίαν ολιγόλεπτη συνάντηση μας, παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγου, σας ενημερώνουμε και εγγράφως για ένα θέμα που αφορά στις συνδέσεις της πρωτεύουσας του νομού, με τα γειτονικά νησιά.

Από την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή δεν θα υπάρχει επικοινωνία της πρωτεύουσας με τη γειτονική Τήνο κατά τη θερινή περίοδο, που οι ανάγκες διασύνδεσης μετακίνησης είναι αυξημένες τόσο για τους επισκέπτες των νησιών όσο και τους επισκέπτες κρουαζιέρας που επιθυμούν να μετακινηθούν από και προς τα δύο νησιά.

Υποβάλλαμε πρόταση προς την εταιρεία Hellenic Seaways να συμπεριληφθεί η Σύρος στο δρομολόγιο του πλοίου που εκτελεί τη γραμμή Ραφήνα – Τήνος – Μύκονος – Πάρος – Ίος – Σαντορίνη, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, μολονότι με τον τρόπο αυτό, αφενός θα συνδεόταν η Ραφήνα με τη Σύρο και θα λυνόταν και το πρόβλημα της Τήνου ως προς τη σύνδεσή της με την πρωτεύουσα, αφετέρου – το πιο σημαντικό – θα περιόριζε το χρόνιο πρόβλημα που αποτελεί ντροπή για τον πιο τουριστικό νομό της χώρας, όπως είναι η ελλιπής σύνδεση της Σύρου με την Παροναξία και πολύ περισσότερο, με τη Σαντορίνη. Μάλιστα, στην περίπτωση της Σαντορίνης, το πρόβλημα είναι εντονότερο κατά την επιστροφή προς Σύρο.

Σε μια περίοδο που στη γραμμή Ραφήνας – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου, αλλά και στη γραμμή Ραφήνας - Μυκόνου - Παροναξίας – Σαντορίνης, εκτελούνται δρομολόγια περισσότερα του ενός ανά ημέρα, είναι εκτός λογικής να μην συμπεριλαμβάνεται σε κανένα από αυτά η Σύρος, η οποία έχει υποστεί και τις βαρύτερες συνέπειες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ως αποτέλεσμα της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Γνωρίζοντας ότι η δρομολόγηση των πλοίων στις κύριες γραμμές γίνεται ελεύθερα βάσει της κείμενης νομοθεσίας και κατανοώντας ότι προφανώς δεν μπορούμε να απαιτήσουμε αλλαγές στην εμπορική πολιτική των εταιρειών, ζητούμε την από μέρους σας παρέμβαση όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να συμπεριληφθεί η Σύρος κατά προτίμηση στην γραμμή Ραφήνας – Παροναξίας – Σαντορίνης, ή έστω στη γραμμή Ραφήνας – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου.