Ανακοινώσεις

Παρουσίαση Artistic Residency: Παναγιώτης Τοφή (Κύπρος) “Documenting emptiness”

24/05/2016 20:01
Παρουσίαση Artistic Residency: Παναγιώτης Τοφή (Κύπρος) “Documenting emptiness”


Υπό μορφή χορογραφικού έργου θα παρουσιαστούν αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα του όρου ‘κενότητα’ (άδειο/κενό), σε κίνηση και σύνθεση με χρήση κειμένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλοξενίας (artistic residency) του Κέντρου Χορού Ακροποδητί.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας δοκιμάστηκαν τρόποι αποκάλυψης ενεργειών, υπαρκτών στον χώρο, μέσω της αποκέντρωσης του ανθρώπινου σώματος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κενότητας. Παράλληλα δημιουργήθηκαν κινητικές φράσεις βασισμένες σε υλικό που προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς, σε μια προσπάθεια μεταποίησης του ανθρώπινου σώματος σε δοχείο/αγωγό ξένων, ανόμοιων ενεργειών, που δύναται να υπάρχουν στον χώρο ή που απροσκάλεστα ξεγλιστρούν από το υποσυνείδητo. Ενέργειες οι οποίες εξελικτικά, μέσω της μεταποίησης και μετακίνησης σωμάτων, προσπαθούν να υπάρξουν σε μια κατάσταση μεταξύ υλικής υπόστασης και νοήματος.

Η έρευνα σχετίζεται με το θεωρητικό έργο των Franco Berardi, Sigmund Freud, Alice Rayner, Avery Gordon και Martin Heidegger.

Σύλληψη/Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Ερμηνευτές σε συνεργασία:
Μαλβίνα Ανδρώνη
Φίλιππος Ευαγγέλου
Ελένη Μαναρώλη
Βιβή Σκλιά
Παναγιώτης Τοφή

Φωτογραφία:Μαλβίνα Ανδρώνη
Διάρκεια: 20 λεπτά

Ο Παναγιώτης Τοφή (γεν. 1982) είναι πτυχιούχος Γραφικών Τεχνών και Διαφημιστικού Σχεδιασμού (Frederic University, 2008), κάτοχος διπλώματος Σπουδών Χορού (Laban Centre, 2011) και πτυχιούχος Σύγχρονου Χορού με διάκριση (Laban Centre, 2014).
Στην Κύπρο έχει συνεργαστεί σαν ερμηνευτής και συνδημιουργός με τους Ασώματες Δυνάμεις, Echo Arts, Nothing to Declare και Αμφίδρομο Χοροθέατρο. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Πάρη Ερωτοκρίτου στην κίνηση για το έργο «Νίτσα», και τον Μάριο Κακουλλή για το έργο «Ένα άλμπουμ ιστορίες».
Από το 2014 βρίσκεται σε πορεία δημιουργίας κίνησης και σύνθεσης, ερευνώντας πιθανότητες της κίνησης του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με τον κενό χώρο, βάσει των όρων απόκρυψη, απόσυρση και διαγραφή, με μέντορα τον κύριο Bush Hartshorn. Σε αυτή την πορεία έχει παρουσιάσει τρία χορογραφικά έργα στην Κύπρο.


Με την υποστήριξη του:

Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ