Επικαιρότητα

Αποκλειστικό: Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σύρο

Κοινωνία 03/05/2016 19:54
Αποκλειστικό: Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σύρο

Με αφορμή την έντονη και συνεχή μικροσεισμική δραστηριότητα που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τη Σύρο και έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, το syrostoday.gr, διαμέσου του Συριανού δημοσιογράφου Νίκου Μπορμπαντωνάκη, μίλησε για το θέμα με το γνωστό σεισμολόγο, εντεταλμένο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «μικροσεισμική δραστηριότητα» και σημείωσε ότι η περιοχή των Κυκλάδων αποτελεί ένα “σεισμικό κενό” στον Ελλαδικό χώρο, όπου δεν καταγράφονται έντονα σεισμικά φαινόμενα.

Επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους κατοίκους της Σύρου, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή Χουλιάρα στο Νίκο Μπορμπαντωνάκη:

«Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Σύρο επιστημονικά αποκαλείται “μικροσεισμική δραστηριότητα”. Πρόκειται δηλαδή για μικρού μεγέθους σεισμούς, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες, εβδομάδες έως και μερικούς μήνες, ωστόσο συνήθως σβήνουν χωρίς να προκαλέσουν μεγαλύτερα φαινόμενα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις οι δονήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν έναν ισχυρό σεισμό, δηλαδή να πρόκειται για προσεισμούς μιας μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης.

Εκτός από την Σύρο, παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται επίσης αυτή την περίοδο και στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, ενώ “μικροσεισμική δραστηριότητα” είχαμε και πέρυσι την άνοιξη στη Σαντορίνη, όπου επίσης είχε προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων του νησιού.

Στη Σύρο δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα που να έχει δημιουργήσει σημαντικά φαινόμενα κατά το παρελθόν. Γενικότερα, η περιοχή των Κυκλάδων αποτελεί ένα “σεισμικό κενό” στον Ελλαδικό χώρο, όπου δεν καταγράφονται έντονα σεισμικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα είναι η Κεφαλονιά, η Κρήτη ή ο Κορινθιακός.

Σαν επιστήμονες παρακολουθούμε το φαινόμενο, ωστόσο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο για τους κατοίκους της Σύρου, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού».