Γνώμες

Ασφαλιστικό

Γνώμες 05/02/2016 12:36
Ασφαλιστικό

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα βρίσκεται, βυθισμένη στη δίνη της ύφεσης, να αιμορραγεί από τη φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό λόγω της υπερφορολόγησης και των capital controls. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει σαφή διαπραγματευτική στρατηγική, είναι ανήμπορη να κλείσει την αξιολόγηση, επενδύσεις δεν προσελκύονται, προβλήματα ρευστότητας πάλι παρουσιάζονται και η κοινωνία είναι σε αναταραχή.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο για το ασφαλιστικό σύμφωνα με το οποίο οι εισφορές των αγροτών τριπλασιάζονται και οι εισφορές γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών αυξάνονται δραματικά οδηγώντας στον αφανισμό συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα στην κλίνη του Προκρούστη οδηγούνται οι επικουρικές συντάξεις και οι κύριες συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων με σοβαρό κίνδυνο περικοπών να διατρέχουν οι απολαβές και των νυν συνταξιούχων μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Η κυβέρνηση προκρίνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο οδηγώντας σε νέα λουκέτα στην αγορά και βάλλοντας κατά της κατηγορίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η οποία παίζει καίριο ρόλο στην αντιστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος. Βήματα που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την ανάσχεση της ανεργίας και την τόνωση της οικονομίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αναιρούνται το ένα μετά το άλλο.

Ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση. Ο στόχος να μην ξεπερνά η εθνική δαπάνη για συντάξεις το 15% του ΑΕΠ ήταν διαφορετικός το 2014 όταν το ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο και σαφώς διαφορετικός είναι τώρα που το ΑΕΠ μειώθηκε εξαιτίας της βλάβης που προκλήθηκε στην οικονομία από την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτή την κατάσταση ο Πρωθυπουργός κατηγορεί αυτούς που κυβέρνησαν τον τόπο 40 χρόνια αποσιωπώντας ότι σχεδόν το μισό υπουργικό του συμβούλιο εκπορεύεται από τα κόμματα εξουσίας των περασμένων δεκαετιών. Υποστηρίζει ότι επλήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI, μόνο που δεν αναφέρει ότι η κρατική συνεισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία πενταετία ήταν ύψους 65 δις και είναι ο δικός του προϋπολογισμός που κάνει αναφορά στη μείωση εξυπηρέτησης του χρέους λόγω ακριβώς του PSI.

Ο Πρωθυπουργός εγκαλεί αυτούς που έκαναν μειώσεις συντάξεων τα περασμένα χρόνια, όμως ο ίδιος όχι μόνο δεν πήρε πίσω αυτές τις μειώσεις, όπως ευαγγελιζόταν ότι θα πράξει, αλλά ήδη προχώρησε σε αναδρομικές οριζόντιες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ, μείωσε τις κατώτατες και τις πρόωρες συντάξεις, κατήργησε τη σύνταξη των 260 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δρομολόγησε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Όλα αυτά με τον ίδιο να παραλαμβάνει μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 15,9 % όπως παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δεκαπλασιάστηκαν ( από 500 εκ. έφτασαν τα 5 δις) και η περιουσία τους μειώθηκε κατά 25 % κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ από το 2004 μέχρι το 2009, όμως ο Πρωθυπουργός αυτά επιμελώς τα αποκρύπτει, ορμώμενος από μικροκομματικά ελατήρια.

Ακούμε σήμερα τον Πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι και κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τη συμφωνία του καλοκαιριού, όμως αυτό που ψήφισε η αντιπολίτευση δεν ήταν επιμέρους ζητήματα και μέτρα, αλλά η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, η αποτροπή του σχεδίου Σόιμπλε για grexit και η αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής στην οποία παραλίγο να μας οδηγήσει με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση.

Την ώρα που η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τις οδυνηρές συνέπειες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην κυβέρνηση προχωρούν σε μαζικούς διορισμούς συγγενών και φίλων σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Η προηγούμενη κυβέρνηση με την τροπολογία Στουρνάρα είχε απαγορεύσει τις τοποθετήσεις συγγενών μελών της κυβέρνησης σε θέσεις μετακλητών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν ότι θα αποσυμφορήσει τη Δημόσια Διοίκηση από τις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων, όμως αυτοί έστω και οριακά αυξήθηκαν. Η αύξηση του μισθού τους μόνο οριακή δεν ήταν, αλλά καθίσταται σημαντική, καθώς με την πρόσφατη ρύθμιση φτάνουν σε μισθολογικό κλιμάκιο για το οποίο κάποιος απλός υπάλληλος θα χρειαζόταν από 26 έως 38 χρόνια προϋπηρεσίας.

Η ανοχή της κυβέρνησης στην κριτική είναι ανύπαρκτη και οι διαφορετικές φωνές συχνά στοχοποιούνται. Αρέσκονται να απαντούν στα θέματα αξιοκρατίας με τη γνωστή τους επωδό «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Όμως να μη λησμονούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι το κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να προπαγανδίζει ότι κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίζονται με τους δανειστές, όμως κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ολοένα και πιο εμφατικά ότι η ίδια ακολουθεί τις βουλές της τρόικας.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.