Επικαιρότητα

Το "Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία " στη Σύρο

Πολιτισμός 27/11/2015 13:29
Το "Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία " στη Σύρο

3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο, η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Το "Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία " στη Σύρο

Στο πλαίσιο εορτασμού της “Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία”, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία” (ΘΕ.ΑΜ.Α), διοργανώνουν τη θεατρική παράσταση “Φιλοκτήτης”.

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 στο Θέατρο Απόλλων, στις 21:00, θα παρουσιαστεί ο “Φιλοκτήτης”, ένας μονόλογος βασισμένος στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μια performance που αποτελεί ύμνο στην αποδοχή για ό,τι ξένο....

Η θεμελιώδης αξία της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηρώων, κατά τη διάρκεια της τραγικής πτώσης, είναι αναγνωριστικό Σοφόκλειο στοιχείο. Η “πολιτική “τραγωδία” όλου του σωζόμενου αρχαίου δραματικού έπους εκτυλίσσεται στη σκηνή με τη μορφή μονολόγου του ομώνυμου ήρωα, τονίζοντας το λογισμό και την εσωτερικότητα της τραγικότητας και θέτοντας για πρώτη φορά βασικά ερωτήματα περί αποδοχής του διαφορετικού.

Σκηνοθεσία – Κείμενο: Απολλωνία Τσαντά

Βοηθός Σκηνοθέτης - Μιχάλης Ταμπούκας

Ηχοληψία - Φώτης Κίκιρας

Μετάφραση - Βασίλης Οικονόμου

Κινησιολογία - Η Performer Σοφία Σταυρακάκη

Μουσική Επιμέλεια - Σοφία Σεφεριάδη

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας - Θεοδώρα Τσαποίτη

Ερμηνεύει ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός ΑμεΑ)

Ζωγραφικό έργο: Ιβάν Μαστερόπουλος

Διάρκεια: 50'

Εισιτήριο 10€, μειωμένο 6€, ΑμεΑ δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο Απόλλων από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, 10:00-14:00

Επαγγελματική θεατρική ομάδα "ΘΕ.ΑΜ.Α."

(Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)

Το ΘΕ.ΑΜ.Α αποτελεί μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητική αναπηρία και στοχεύει στην προσβασιμότητα ανθρώπων με αναπηρία στην τέχνη από κάθε άποψη.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας είναι ο σκηνοθέτης-αρχαιολόγος -ηθοποιός ΑμεΑ, Βασίλης Οικονόμου.

Η ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα και με άλλες παθήσεις, αμφισβητώντας την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα έξι χρόνια δραστηριότητας η θεατρική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» έχει καταδειχθεί ως σημαντικός πυρήνας της θεατρικής τέχνης με έργα απαιτήσεων και παραστάσεις αξιώσεων και έχει παρουσιάσει τις εξής:

  • «Λάμια» (2010) της Λίνας Αμπντελχαμίντ
  • «Ήρωες και Μύθοι» (2011) βασισμένο σε κείμενα του Tennessee Williams
  • «Ηλέκτρα» (2012) του Σοφοκλή (Φεστιβάλ 2012 – Τορίνο/Ιταλία)
  • «Αύριο» (2012-13) της Έφης Τούμπα
  • «Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής» (2013) επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το «Έτος Καβάφη 2013»
  • «Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» (2013-2014) TheZooStoryτου EdwardAlbee
  • «Ιάκωβος ή Υποταγή» (2015-2016) JacquesoulaSoumission του E. Ionesco

Πληροφορίες για την ομάδα "ΘΕ.ΑΜ.Α" στο www.distheater.gr