Γνώμες

«Άρση προστασίας από πλειστηριασμούς»

Γνώμες 23/11/2015 12:47
«Άρση προστασίας από πλειστηριασμούς»

Πριν από λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την κυβέρνηση να φέρνει και να υπερψηφίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Η πλήρης κάλυψη αφορά πια μόνο το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Ο πήχης προστασίας που είχε θέσει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατέβηκε δραματικά, καθώς σύμφωνα με αυτόν προστατεύονταν σπίτια με αντικειμενική αξία ως 375.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι και ως 420.000 ευρώ υπό προϋποθέσεις, ενώ τώρα ο πήχης τίθεται στα 170.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 230.000 ευρώ. Το 40% των δανειοληπτών έμεινε ήδη χωρίς καμία προστασία και το 35% θα προστατεύεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους στους οποίους οι περισσότεροι δε δύνανται να ανταποκριθούν. Στο θέμα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, η κυβέρνηση προέβη σε πλειοδοσία λόγων ευρισκόμενων σε πλήρη δυσαρμονία με τις με τις πράξεις της. Καταψήφισε το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010, για να φέρει τώρα έναν άλλο που οδηγεί χιλιάδες συμπολίτες μας στο ξεσπίτωμα. Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και οι υπουργοί που έλεγαν «δε θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να κατάσχει σπίτι Έλληνα και Ελληνίδας», εμφανιζόμενοι ως εγγυητές της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές και της εκτίναξης των χρηματοδοτικών αναγκών που αυτή έφερε, ενώ η χώρα είχε βγει μετά από αρκετά χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτήριζαν «γερμανοτσολιάδες» και «μερκελιστές» ανθρώπους που επί πέντε χρόνια αποσοβούσαν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τώρα η κυβέρνηση υπογράφει μεγάλο κύμα εξώσεων και πλήθος αυξήσεων στον ΦΠΑ.

Βέβαια έπεται και νέο πακέτο δύσκολων μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει το ασφαλιστικό, τις αυξήσεις στους φόρους των αγροτών, τις εκκρεμείς ρυθμίσεις για την αύξηση φόρου στα ενοίκια και την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικά στο ασφαλιστικό ετοιμάζουν μειώσεις συντάξεων κατά 20% μεσοσταθμικά μέσω νέου τρόπου υπολογισμού με τους τρεις κόφτες: ‘Ετη ασφάλισης, ηλικία και ποσοστό αναπλήρωσης. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, που μόλις κατατέθηκε, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θα ανέλθουν σε 1,8 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Η εξαγγελία για παροχή 13ης σύνταξης κατέστη άλλο ένα ψέμα δίπλα στα τόσα άλλα. Απεναντίας προλειένεται το έδαφος για περικοπή της 12ης και της 11ης σύνταξης. Συγχρόνως εξετάζουν ως λύση για το ασφαλιστικό την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών οι οποίες πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχαν μειωθεί. Πρόκειται για μέτρο κατεξοχήν υφεσιακό που θα αυξήσει την ανεργία, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα μεγαλώσει την αλυσίδα λουκέτων στην αγορά κα θα οξύνει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσει να πορεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκαλώντας τους βουλευτές της, που δε ψηφίζουν τα νομοσχέδια της ότι γνώριζαν τα νομοθετήματα πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Απ’ ό,τι φαίνεται πολύ γρήγορα, μόλις δυο μήνες μετά, ξέχασαν ότι καθόλου δε συζήτησαν για όλα αυτά κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά προέβαλαν ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο πήγε με τη σειρά του στις καλένδες.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.