Επικαιρότητα

Ερασιτέχνες αλιείς από τη Σύρο, αντιδρούν στην φορολογία των σκαφών

Κοινωνία 09/10/2015 12:35
Ερασιτέχνες αλιείς από τη Σύρο, αντιδρούν στην φορολογία των σκαφών

Έγγραφο με το οποίο αντιδρούν στην φορολόγηση των σκαφών άνω των 5 μέτρων, απέστειλαν προς τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, βουλευτές, περιφέρεια κλπ) οι Ερασιτέχνες Αλιείς Σύρου.

Στο έγγραφό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι εάν προχωρήσει αυτό το φορολογικό μέτρο, θα αναγκαστούν να καταθέσουν τις άδεις που έχουν στην κατοχή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πληγούν οικονομικά και τα συναφή επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο.

Τέλος απαιτούν την αναστολή και την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος.

Η επιστολή των ερασιτεχνών αλιέων

«Με το νόμο ΚΥΑ 8122.1/29/2014/16.07.2014 ( ΦΕΚ 2032/25.07.2014 τεύχος Β’), αυξήθηκαν τα λιμενικά τέλη, σε ποσοστά περίπου 850%, στα σκάφη άνω των 7 μέτρων, μέτρο δυσβάσταχτο για τους ερασιτέχνες αλιείς. Σχετική παρέμβαση- διαμαρτυρία υπήρξε με κοινά έγγραφα των συλλόγων μας ( Αρ.Πρωτ. 83/7-11-2014 και Αρ.Πρωτ. 100/2-22015 ) στα συναρμόδια Υπουργεία και Βουλευτές.

Τώρα με το 3ο μνημόνιο-συμφωνία έρχεται το κράτος βάζοντας ταφόπλακα, να επιβάλλει φόρο στα σκάφη άνω των 5 μέτρων. Γνωρίζετε όλοι σας ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ξύλινες κατασκευές δεκαετιών που με το υστέρημά τους οι ιδιοκτήτες τα συντηρούν (καινούργια ξύλινα σκάφη δεν κατασκευάζονται πλέον και οι παραδοσιακοί ταρσανάδες τείνουν να εκλείψουν σαν παραδοσιακά ναυπηγεία όπως και η παραδοσιακή τέχνη του ξυλοναυπηγού ή καραβομαραγκού ).

Πέραν όλων αυτών η ερασιτεχνική παράκτια αλιεία φέρνει κατά διαστήματα ένα γεύμα στο οικογενειακό τραπέζι της «κρίσης»

Εάν αναγκαστούμε να καταθέσουμε τις άδειες ή να αποσύρουμε τα σκάφη μας ( μικρά και μεγάλα ) για να γίνουν μεγάλες γλάστρες στις αυλές των σπιτιών μας θέλουμε να υπολογίσετε τους επαγγελματίες που συντηρούνται από τις επισκευές τους τι θα γίνουν (καταστήματα ειδών κιγκαλερίας, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, καταστήματα ειδών αλιείας, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, καραβομαραγκοί κ.α.) Υπολογίσετε επίσης τα έσοδα που θα χαθούν από τα Λιμενικά Ταμεία και τα Λιμεναρχεία για λιμενικά τέλη και ανανεώσεις αδειών.

Θεωρούμε πλεονασμό να φορολογούνται ξεχωριστά περιουσιακά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται σαν τεκμαρτό εισόδημα στις φορολογικές μας δηλώσεις.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε:

1/ να ανασταλεί και να επανεξεταστεί το θέμα φορολόγησης πολυτελούς διαβίωσης που αφορά τα σκάφη,

2/ να επανέλθει το παλιό καθεστώς της είσπραξης λιμενικών τελών και

3/ να επανέλθουν οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας ( ατομική και σκάφους ) που απέφεραν αρκετά έσοδα στα ταμεία.

Η αγανάκτηση είναι κακός σύμβουλος και πριν βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς καταστάσεις, νομίζουμε ότι είναι φρόνιμο να υπερβείτε εαυτούς ούτως ώστε να καταργηθούν οι διατάξεις αυτές".