Επικαιρότητα

Από αναβολή σε αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης για το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου

Κοινωνία 08/10/2015 13:25
Από αναβολή σε αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης για το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου

Ξεκίνησε σήμερα, αλλά δυστυχώς δε συνεχίστηκε, η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στο ειδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, βρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Μυκόνου,Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατηγορούνται για το οικονομικό σκάνδαλο.

Να σημειωθεί ότι οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι "καταχραζόταν" τα τέλη παρεπιδημούντων».

Η δίκη ξεκίνησε με την απουσία του βασικού κατηγορούμενου, Αντώνη Ρουσσάκη, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του, κατέθεσε έγγραφο με το οποίο επικαλούταν λόγους υγείας. Επίσης δεν παραβρέθηκε στο Τριμελές Εφετείο και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Μυκόνου Χρήστου Βερώνη.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης για τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι λόγω.... ασθενείας, αλλά και απουσίας του συνηγόρου του πρώην Δημάρχου, Χρήστου Βερώνη, είχε αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεση και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το ιστορικό του οικονομικού σκανδάλου

Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου. Συνολικά φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, "βάζοντας στην τσέπη τους" τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. Τη λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνουν τρεις υπάλληλοι του δήμου, προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, εισπράκτορας και ταμίας και ένας ξενοδόχος.