Επικαιρότητα

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε»

Κοινωνία 08/10/2015 10:51
«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε»

Την αγανάκτησή τους για τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, εκφράζουν με κοινή τους επιστολή οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των Ναυτικών Σύρου και Κυκλάδων, κάνοντας έκκληση στους βουλευτές του νομού, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι «Η ψήφος μας δεν σημαίνει και εξουσιοδότηση για νέες περικοπές στο εισόδημά μας. Έχουν υποχρέωση να τηρούν «το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετούν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» και το σημαντικότερο να θυμούνται τα λόγια της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού ότι «η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις».

 

Η κοινή επιστολή

«Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι και εάν έχει δικαστική απόφαση, που τον δικαιώνει, εντούτοις το Κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της. Εμείς οι Δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την Εκτελεστική Εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις».

http://dikastis.blogspot.gr/2014/10/30-2014.html

Αυτά έλεγε η κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου το 2014 με την ιδιότητα της προέδρου των δικαστών και εισαγγελέων.

Πριν δυο μήνες περίπου ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατείχε το αξίωμα αυτό στη χώρα. Πρόκειται λοιπόν για μια ξεχωριστή προσωπικότητα που οι απόψεις της όπως εκφράζονται παραπάνω έχουν βαρύνουσα σημασία.

Εξάλλου με την απόφαση 4003/14 της ολομέλειας του ΣτΕ και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματική και όπως είχε δηλώσει τον Αύγουστο του 2014 ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος «Πρόκειται για έμμεση δέσμευση περιουσίας».

Μας προκαλεί εντύπωση που τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η σημερινή κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει και παράλληλα σχεδιάζει νέες περικοπές στις συντάξεις και συνέχιση του ΕΝΦΙΑ γράφοντας τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης μας διαβεβαίωσαν ή ορκίστηκαν στην τιμή και στην υπόληψή τους ότι θα τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν το γενικό συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Όμως στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την εκ νέου μείωση των συντάξεων και την συνέχιση του ΕΝΦΙΑ ψάχνοντας παράλληλα νομιμοφανείς τρόπους για να ακυρώσουν ή να παραβλέψουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, ήταν αποφασισμένοι να παραβιάσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, τι νόημα είχε η ορκωμοσία ή η διαβεβαίωση για το αντίθετο; Δεν κατάλαβαν ότι γελοιοποίησαν και τον θεσμό και τον όρκο; Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, διακεκριμένος συνταγματολόγος γιατί δέχτηκε να παρασταθεί σε μια τελετή παρωδία που εκ των προτέρων ήταν άνευ σημασίας και συμβολισμού; εκτός και αν πιστεύει ότι η παραβίαση του συντάγματος είναι αναγκαίο κακό και εξυπηρετεί το συμφέρον του λαού.

Όταν πρόκειται όμως για την μείωση των μισθών και των συντάξεων η παραβίαση του συντάγματος είναι εύκολη με το πρόσχημα ότι «εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον του Ελληνικού λαού» όταν όμως πρόκειται για ευθύνες υπουργών, κρατικές συμβάσεις, προμήθειες, μίζες, κακοδιαχείριση και αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων, αδικήματα δηλαδή που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, ισχυρίζονται ότι για να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος, ο Ελληνικός λαός «πρέπει να περιμένει μέχρι την έναρξη του επόμενου αναθεωρητικού εγχειρήματος»

(Ομιλία Χάρη Καστανίδη Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι γνωστό ότι αρέσκεται στην διενέργεια δημοψηφισμάτων. Ας τολμήσει λοιπόν, ζητώντας την λαϊκή εξουσιοδότηση να παρακάμψει το συνταγματικό τυπικό και να διερευνήσει αντικειμενικά με υπομονή και επιμέλεια όλες τις παραπάνω υποθέσεις και αν χρειαστεί να τιμωρήσει όσους ευθύνονται και παράλληλα να αρνηθεί την πληρωμή των υπερτιμολογήσεων που διόγκωσαν το χρέος που μας πνίγει.

Αντί για αυτό όμως προτιμούν στο βωμό της κοινωνικής δικαιοσύνης να τιμωρούν διαρκώς τους συνεπείς και να προστατεύουν όσους διάλεγαν βαθμίδες εισφορών και συντάξεων και όσους δεν πλήρωναν επαρκείς εισφορές και σήμερα «βολεύονται» με κοινωνικά επιδόματα.

Κακά τα ψέματα όσοι ακόμα και σήμερα παίρνουμε συντάξεις πάνω από 1200€ το μήνα είναι γιατί θεμελιώσαμε με νόμιμο τρόπο το δικαίωμα συνταξιοδότησης, πληρώναμε ανελλιπώς τις υψηλότερες ποσοστιαίες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές και εξασφαλίσαμε με αυτά τα δεδομένα, πλήρη σύνταξη. Αντί λοιπόν να μας επιβραβεύουν που είμαστε συνεπείς και νόμιμοι μας εξισώνουν σταδιακά και βασανιστικά με τους ασυνεπείς και μας υποχρεώνουν κάθε χρόνο να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σαν αλληλεγγύη στις πολιτικές τους, που αντί να μειώνουν την ανεργία , την αυξάνουν.

Επί τέλους η υπομονή μας εξαντλήθηκε, οι απώλειες από τις συνεχείς μειώσεις πλησιάζουν το 60%.

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, μας κουτσούρεψαν τις συντάξεις, μας έκοψαν τα «δώρα», μας άρπαξαν την περιουσία των ταμείων μας, μας έκλεψαν παράνομα τα επικουρικά μας ταμεία για να στηρίξουν τα δικά του ερείπια, μας στέρησαν την στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για την οποία πληρώναμε και πληρώνουμε κάθε μήνα εισφορές που αν τις δίναμε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μας είχε ελικόπτερο στην ταράτσα του σπιτιού μας και τώρα οι πρώην αντιμνημονιακοί με τις νέες περικοπές που σχεδιάζουν προσπαθούν να μας αποτελειώσουν και να μας ξεφορτωθούν οριστικά.

Έτσι που το πάνε, οι Έλληνες συνταξιούχοι θα πληρώσουν επίδομα αλληλεγγύης στη Γερμανία, για την ζημιά που υπέστη από τις απάτες της Φολκσβάγκεν.

Κάνουμε έκκληση στους βουλευτές του νομού μας και τους προειδοποιούμε. Η ψήφος μας δεν σημαίνει και εξουσιοδότηση για νέες περικοπές στο εισόδημά μας. Έχουν υποχρέωση να τηρούν «το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετούν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» και το σημαντικότερο να θυμούνται τα λόγια της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού ότι «η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις».

Πανελλήνια Ομοσ/νδία Συν/χων Ομίλου ΟΤΕ

Αντώνης Σολάρης

 

Περιφερειακό Τμήμα Κυκλάδων Σύνδεσμος Συν/χων ΔΕΗ Κυκλάδων

Νίκος Αγιωτάκης

 

Ένωση Συν/χων Ναυτικών Σύρου – Κυκλάδων

Γιώργος Μηλιός