Γνώμες

Τοπίο στην ομίχλη

Γνώμες 27/07/2015 09:18
Τοπίο στην ομίχλη

Σήμερα ζούμε μια κατάσταση αγωνίας, αβεβαιότητας, άγχους, απόγνωσης και ανασφάλειας για το αύριο, ιδιαίτερα το μέλλον των νέων και φυσικά των ηλικιωμένων και συνταξιούχων. Οι κυβερνώντες παραδέχθηκαν ότι ενώ έδωσαν μεγάλες υποσχέσεις και έταξαν τα πάντα στους πάντες, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να τις πραγματοποιήσουν, αλλά μετά από μια διακυβέρνηση έξι μηνών και διαπραγματεύσεων αναποτελεσματικών και αποτυχημένων , αντιμετώπισαν άκαμπτη σκληρότητα από τους δανειστές «εταίρους».

Βέβαια, όπως και οι ίδιοι οι κρατούντες παραδέχθηκαν, η απειρία και τα δικά τους λάθη επιβάρυναν την όλη κατάσταση με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πολύ οδυνηρά μέτρα και στο 3ο σκληρότερο μνημόνιο, με τις Τράπεζες κλειστές, τα ταμεία να έχουν αδειάσει, τα έργα σε όλη την χώρα να έχουν βαλτώσει, η αγορά και οι επιχειρήσεις να έχουν παραλύσει και όλη η χώρα και οι πολίτες της να είναι όμηροι των capital – controls.

Οι τελευταίες μάλιστα αυξήσεις του Φ.Π.Α στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και σε βασικά είδη διατροφής, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και θα δώσουν ένα ισχυρό ράπισμα στον τουρισμό της πατρίδας μας.

Και δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή. Και κάνουμε τον σταυρό μας να αντέξουμε τα χειρότερα, δηλαδή μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη φτώχεια, μείωση μισθών και συντάξεων, ακρίβεια, μιζέρια, απόγνωση.

Όλα αυτά βέβαια δικαιολογούνται με το σκεπτικό ότι πρέπει να τα υποστούμε διότι ή άλλη λύση θα ήταν η άτακτη χρεοκοπία της χώρας, η γενική στάση πληρωμών, η αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών, η κατάρρευση του Α.Ε.Π, εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και η διεθνής απομόνωση της χώρας.

Μεγάλο μερίδιο από αυτή την λαίλαπα θα εισπράξουν και οι νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα η Σύρος μας, η οποία δεν έχει και μεγάλο τουριστικό μερίδιο στην περιοχή των Κυκλάδων. Είναι φυσικό και επόμενο μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο της αγωνίας, της αβεβαιότητας ,της απόγνωσης και της ανασφάλειας να υπάρχει μια διάχυτη γκρίνια σε βάρος της νέας Δημοτικής αρχής.

Πρέπει να σκεφτούμε όμως, ότι με την γκρίνια και την μιζέρια δεν διορθώνεται τίποτα και ότι η νέα Δημοτική αρχή δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο από την 5ετή θητεία της, αφού τα οικονομικά ανατράπηκαν συθέμελα μιας και η κεντρική διοίκηση δεν έδωσε και δεν δίνει τα χρήματα που εδικαιούτο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλα άδειασε και τα ταμεία για τρέχουσες και επείγουσες ανάγκες.

H παλαιά δημοτική αρχή μέσα σε μια 25ετία και με τις κάνουλες των χρημάτων ανοιχτές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα να τρέχουν, δεν έλυσε όχι μόνο το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά βάλτωσε και το θέμα της μαρίνας μαζί με τόσα άλλα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα του νησιού μας.

Γιατί επικρατούσε το δόγμα «μη μου τους κύκλους τάραττε» και μην ενοχλείτε κανέναν και ιδιαίτερα όσους θέλουν να έχουν το αυτοκίνητό τους στην πόρτα τους.

Σήμερα λοιπόν χρειάζεται υπομονή, σύνεση, σωφροσύνη και να ανασκουμπωθούμε όλοι να βοηθήσουμε τον τόπο μας και το νησί μας, ώστε να μην βουλιάξουμε, αφού όλοι μας είμαστε στην ίδια βάρκα και να επιβιώσουμε. Να περάσουμε τον κάβο.

Τα μικροσυμφέροντα, οι εγωισμοί, οι μικροεξυπηρετήσεις πρέπει να σταματήσουν και να θυσιαστούν στον βωμό του κοινού συμφέροντος για το καλό του νησιού μας.

Όσοι έχουν να προτείνουν κάτι, τεχνοκράτες και άλλοι να συστρατευτούν και να καταθέσουν γνώμες και απόψεις και να βοηθήσουν την δημοτική αρχή για την επίλυση των άμεσων, πιεστικών και χρονιζόντων προβλημάτων του νησιού μας που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Η μεμψιμοιρία και η γκρίνια πρέπει να σταματήσουν, να είμαστε ενωμένοι, υπομονετικοί για την αντιμετώπιση όλων αυτών των απρόβλεπτων και δυσμενών καταστάσεων που έρχονται σαν θύελλες και καταιγίδες.

Χρειάζονται θυσίες, αγώνας, υπομονή, εργασία , να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Πρέπει να πάμε μπροστά. Αλλιώς ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς, κακός, ψυχρός και ανάποδος για όλους μας.

Καλή δύναμη και καλά μυαλά.

 

 

Ευχαριστώ
Για την φιλοξενία

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΑΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος