Επικαιρότητα

"Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής"

Πολιτισμός 01/07/2015 20:17
"Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής"

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός 2015», ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου,  διοργανώνει μία μοναδική έκθεση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με έργα που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση ταξιδεύει και φιλοξενείται στο νησί μας χάρη στην ευγενική χορηγία του ιδρύματος Αντώνη Ε. Κομνηνού και τελεί υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Τις προσεχείς ημέρες, ο κόσμος και οι επισκέπτες της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά πραγματικά αριστουργήματα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός της Εθνικής Πινακοθήκης και να γνωρίσουν μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της νεότερης ελληνικής τέχνης τη θαλασσογραφία, ένα θέμα που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή του λαού μας, την ιστορία και τα βιώματά του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις (3) ενότητες, με βάση χρονολογικά και μορφολογικά κριτήρια. Στην πρώτη περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων μας Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή και Ιωάννη Αλταμούρα, στα οποία διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού. Στην δεύτερη, στεγάζονται πίνακες των καλλιτεχνών που επιχειρούν και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τον πρώτο αυθεντικό ελληνικό υπαιθρισμό, αντλώντας διδάγματα από τα μεταϊμπρεσιoνιστικά κινήματα, ιδιαίτερα του Παρισιού. Το κύριο μέλημά τους είναι να αποδώσουν με χρώμα την ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού φωτός. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτού του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα είναι οι Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά. Τέλος, η τρίτη αντιπροσωπεύεται από πίνακες παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών που ανήκουν σε ποικίλες τάσεις. Εκπρόσωποι ή επίγονοι της Γενιάς του ’30, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος–Γκίκας, Γεράσιμος Στέρης και Αγήνωρ Αστεριάδης, συστεγάζονται σ’ αυτή την ενότητα με καλλιτέχνες όπως οι Θάνος Τσίγκος, Θεόδωρος Στάμος, Πάρις Πρέκας, Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, που έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική τοπιογραφία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στον πραγματικά ανανεωμένο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις 20.30. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο νησί μας από τις 3 Ιουλίου έως και τις 16 Αυγούστου, ενώ το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά το πρωί κατά τις ώρες 11.00 – 13.00 (εκτός Κυριακής και Δευτέρας) και το απόγευμα 19.00 – 22.30.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Αντώνη Κομνηνό για την συνεχή, ουσιαστική και πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό της Σύρου, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, για την ευγενική διάθεση των έργων της έκθεσης, καθώς επίσης και την επιμελήτρια της έκθεσης κα. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου χάρη στη συμβολή της οποίας το κοινό θα απολαύσει ένα πραγματικά μοναδικό αποτέλεσμα.