Επικαιρότητα

«Με ψυχραιμία και συναίσθημα να ταχθούμε υπέρ του ΌΧΙ»

Πολιτική 01/07/2015 13:45
«Με ψυχραιμία και συναίσθημα να ταχθούμε υπέρ του ΌΧΙ»

Στη σοβαρότητα και συνάμα στη σημαντικότητα που έχει το δημοψήφισμά της Κυριακής για την πορεία της χώρας, επικεντρώθηκαν σήμερα οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ της Σύρου.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του διαπραγματευτικού αγώνα που δίνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ένα βροντερό «ΌΧΙ» θα εξοπλίσει με μεγαλύτερη δύναμη τη χώρα να διαπραγματευτεί νέες αναπτυξιακές προτάσεις, οι οποίες δε θα μας ρίξουν εκ νέου σε μία ατέρμονη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία 5 χρόνια.

Τόσο ο κ. Συρίγος, όσο και ο κ. Συρμαλένιος υπογράμμισαν πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ότι το δημοψήφισμα δε σημαίνει σε καμία περίπτωση εάν οι πολίτες επιθυμούν η Ελλάδα να βγει από την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα από το ευρώ.

«Το δημοψήφισμα σημαίνει εάν οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί για ένα σκληρότερο μνημόνιο με πολύ σκληρά μέτρα, μέτρα που θα ισοπεδώσουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, μέτρα που θα εξαθλιώσουν τη χώρα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και οι θεσμοί καταβάλλουν ένα μεγάλο αγώνα παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών, ώστε εκτός από το να τους φοβίσουν, να οδηγήσουν σε παραίτηση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ο σκοπός τους. Να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση», σημείωσαν μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συρμαλένιος σημείωσε ότι το δημοψήφισμα γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με κλειστές τράπεζες, αποτέλεσμα του εκβιασμού των δανειστών, οι οποίοι έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως πάει, βαίνει στη διάλυσή της, διότι δεν πρεσβεύει πλέον τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Τα πράγματα δεν είναι «άσπρα» ή «μαύρα». Δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν απεμπολούμε τον ευρωπαϊσμό μας. Πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε μία διαφορετική Ένωση. Σε μία Ένωση της αλληλεγγύης και της συναδελφοσύνης», σημείωσε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι από την επομένη των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση δίνει έναν τεράστιο διαπραγματευτικό αγώνα, ο οποίος κάθε φορά τορπιλιζόταν από τους θεσμούς.

«Τις κλειστές τράπεζες δεν τις προκαλέσαμε εμείς, αλλά οι δανειστές. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα που προτείνουν, διότι είναι σα να υπογράφουμε το θάνατό μας», τόνισε ο κ. Συρμαλένιος, σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία μετά τη Δευτέρα με αμοιβαίες υποχωρήσεις. «Γίνεται σαφές από τον αγώνα που δίνουμε ότι μία μικρή χώρα σα την Ελλάδα, δεν μπορεί να κερδίσει τα πάντα. Δίνουμε αγώνα για να κερδίσουμε ότι μπορούμε για την ανακούφιση των πολιτών. Με συμβιβασμούς, αλλά και με ρήξη κερδίζουμε τη μάχη και αυτό καλούμαστε να κάνουμε την Κυριακή».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Συρίγος αναφέρθηκε στην κινδυνολογία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, καλώντας τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα. «Η κυβέρνηση επέλεξε το δικαίωμα που της δίνει το Σύνταγμα και επέλεξε να αποφασίσει ο λαός. Το ερώτημα είναι εάν δεχόμαστε τα μέτρα των θεσμών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δεν μπαίνει το θέμα εάν θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ. Είμαστε το ίδιο Ευρωπαίοι. Διαπραγματευόμαστε το κακό που συμβαίνει εδώ και 5 χρόνια στη χώρα μας. Καταθέσαμε δικές μας προτάσεις και αυτό τους ενόχλησε. Υπάρχει μία σύγκρουση της δημοκρατίας που πρεσβεύουμε με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα με τη μάχη για το μέλλον της χώρας μας, δίνουμε και μία μάχη για να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τους ίδιους, το «ΝΑΙ» σημαίνει υποταγή στα απάνθρωπα μέτρα και αυτό δε θα το αποδεχθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ένα «ΝΑΙ» η παραίτηση είναι προ των πυλών», σημείωσαν χαρακτηριστικά.