Γνώμες

Αντηλιακά Προϊόντα

Γνώμες 26/05/2015 13:00
Αντηλιακά Προϊόντα

Η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και την πρόωρη φωτογήρανση. Ευτυχώς όμως υπάρχουν προiόντα τα οποία συμβάλλουν στην ηλιοπροστασία τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες ηλικίες. Ποια όμως είναι τα καταλληλότερα προiόντα για το ευαίσθητο δέρμα των βρεφών και των παιδιών; Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγονται αυτά τα είδη;

Όλοι μας, έχουμε βρεθεί σε φαρμακεία ή καταστήματα καλλυντικών, διαβάζοντας στις ετικέτες αντηλιακών όρους τους οποίους τις περισσότερες φορές αγνοούμε. Παρακάτω γίνεται μία επεξήγηση αυτών των όρων προκειμένου η αγορά των αντηλιακών να είναι περισσότερο στοχευμένη κι όχι καθοδηγούμενη.

Τα αντηλιακά προiόντα έχουν ως σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Φυσιολογικά τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν τη μελανίνη προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου η ποσότητα της μελανίνης να είναι επαρκής για να αποφευχθούν βλάβες όπως ερυθρότητα, έγκαυμα κτλ.

Τα αντηλιακά προiόντα περιέχουν μία σειρά φίλτρων τα οποία απορροφούν (χημικά) ή αντανακλούν (φυσικά) το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV= Ultra Violet). Οι βλαπτικές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας εντοπίζονται στο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) η οποία χωρίζεται σε UVA και UVB. H UVA καλύπτει το φάσμα μήκους κύματος 320-400 nm και η UVB 280-320 nm. Οπότε οι πληροφορίες στην ετικέτα του αντηλιακού προiόντος αρχικά μας ενημερώνουν για το φάσμα του μήκους κύματος της ακτινοβολίας στο οποίο προστατευόμαστε.

Τα χημικά ή απορροφητικά φίλτρα είναι ουσίες οι οποίες απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία στο φάσμα της UVB και ονομάζονται UVB φίλτρα. Επειδή αποτελούνται από χημικές ουσίες είναι δυνατό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ιδίως στα μικρότερα παιδιά επειδή απορροφούνται από το ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Τα φυσικά ή φωτοανακλαστικά φίλτρα ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία κι αυτό επιτυγχάνεται με τις μεταλλικές ουσίες που περιέχουν (πχ. οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου). Οι μεταλλικές αυτές ουσίες είναι αδρανείς ενώ η σύστασή τους δεν αλλοιώνεται με την επίδραση τους ηλιακού φωτός. Επίσης δεν προκαλούν αλλεργίες και προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία. Συνήθως τα αντηλιακά προiόντα τα οποία περιέχουν φυσικά φίλτρα είναι πιο παχύρευστα και συχνά αφήνουν ένα λευκωπό στρώμα στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους.

Ένας άλλος όρος ο οποίος εμφανίζεται στις ετικέτες των αντηλιακών προiόντων είναι ο SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος υποδηλώνει το χρονικό διάστημα που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε έγκαυμα. Να σημειωθεί όμως ότι ο όρος SPF είναι εργαστηριακός δηλαδή δίνει πληροφορίες για δοκιμασίες που έχουν γίνει εργαστηριακά. Για παράδειγμα, ένα προiόν το οποίο έχει δείκτη προστασίας 15 σημαίνει ότι το άτομο που αρχίζει να παρουσιάζει έγκαυμα μετά από 15 λεπτά έκθεσης μπορεί θεωρητικά να εκτεθεί στον ήλιο για 150 λεπτά προτού προκληθεί ορατή βλάβη στο δέρμα του. Ένα αντηλιακό με SPF 15 εμποδίζει το 94% των UVB ακτίνων ενώ ένα προiόν με SPF 30 εμποδίζει το 97%. Όμως ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι συνθήκες εργαστηρίου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα κι ενδεχομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προστατεύονται στο ποσοστό που πίστευαν καθώς η UVA ακτινοβολία προκαλεί γήρανση του δέρματος και η UVB παρουσιάζει καρκινιγόνο δράση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόλες τις αντικρουόμενες υποθέσεις και αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών των αντηλιακών αυτό που επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο είναι ότι προστατεύουν από τον καρκίνο τους δέρματος. Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ετησίως 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από μελάνωμα κι άλλα 15.000 άτομα από άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Η γενική σύσταση για παιδιά είναι να αναζητούνται προiόντα με SPF30 τα οποία να περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου τα οποία είναι λιγότερο ερεθιστικά και γι’ αυτό το λόγο συστήνονται για παιδική χρήση. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η εφαρμογή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά, διότι ο ιδρώτας και το νερό επηρεάζουν την προστασία που προσφέρεται. Η ποσότητα για το παιδικό σώμα και το πρόσωπο είναι ίση περίπου με 5-7 κουταλάκια του γλυκού.

Πρέπει όμως οι γονείς να γνωρίζουν ότι η χρήση των αντηλιακών δε θα πρέπει να τους ενθαρρύνει για την περαιτέρω παραμονή των παιδιών στον ήλιο. Η υπερβολική ηλιακή έκθεση είναι επικίνδυνη τόσο γα τις αλλοιώσεις του δέρματος όσο και την πρόκληση θερμοπληξίας.

Στις γενικές οδηγίες για την αντηλιακή προστασία ισχύει:

- τα αντηλιακά για τα παιδιά θα πρέπει να είναι ευρέως φάσματος (προστασία από UVA και UVB ακτινοβολία)

- προτίμηση προiόντων με φυσικά φίλτρα

- συχνές επαλήψεις του αντηλιακού προiόντος σε επαρκή ποσότητα

- εφαρμογή καπέλου, προτίμηση βαμβακερών, ανοικτόχρωμων και άνετων ρούχων

- μετά την επιστροφή στο σπίτι θα πρέπει οι γονείς να ξεπλένουν προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα του παιδιού ώστε να απομακρύνουν κάθε ίχνος αντηλιακού

- τέλος, μετά το μπάνιο καθαρισμού μπορεί να εφαρμοστεί ενυδατική κρέμα σώματος και προσώπου προκειμένου να ανακουφίσει την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα.