Επικαιρότητα

"Θέλουμε το Νεώριο ισχυρό"

Κοινωνία 24/04/2015 12:30
"Θέλουμε το Νεώριο ισχυρό"

"Θέλουμε ένα Νεώριο ισχυρό και τους εργαζόμενούς του ικανοποιημένους", δήλωσε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι με τους εργαζόμενους του Νεωρίου.

Συγκεκριμένα, τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου επισκέφθηκε τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και νομική εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μαρία Καζαντζάκη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή με όλους τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα οφειλόμενα 4 ολόκληρων μηνών.

Τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και η κ. Καζαντζάκη εξέφρασαν προς τους εργαζόμενους την απόλυτη στήριξή τους στα "δίκαια", όπως τόνισαν, δικαιώματά τους και στις απαιτήσεις που έχουν από τη διοίκηση.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου ξεκαθάρισαν, δε ότι το θέμα των περιβαλλοντικών όρων του Νεωρίου που θα συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το θέμα των εργαζομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη, έκανε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Ευάγγελος Μάνθος, ο οποίος τις εξέφρασε τις ευχαριστίες των εργαζομένων για τη "νίκη" που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειας που είχαν με τη διοίκηση του Νεωρίου. Μάλιστα, ο κ. Μάνθος απευθυνόμενος προς την κ. Καζαντζάκη την κάλεσε στο βήμα "ως συνάδελφο", αφού ως "συνάδελφο", όπως χαρακτηριστικά είπε, την νιώθουν και την βλέπουν οι εργαζόμενοι.

"Είμαστε κοντά σας και σας στηρίζουμε"

"Είμαστε κοντά σας ως δημοτική αρχή και σας στηρίζουμε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζεται", σημείωσε ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσία όλων των εργαζομένων.

"Βρισκόμαστε εδώ, έμπρακτα και όχι στα λόγια, να εκφράσουμε στη στήριξή μας στους εργαζόμενους της επιχείρησης, δεδομένου ότι η πορεία του Νεωρίου όλα αυτά τα χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του νησιού μας. Θέλω να σας δηλώσω ότι τόσο εγώ, όσο και η δημοτική αρχή, βρισκόμαστε κοντά στους εργαζομένους και θα βρισκόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία δεν είναι καινούρια, να ομαλοποιηθεί.

Η κακή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πανάκια για την ασυνέπεια οποιουδήποτε εργοδότη απέναντι στους εργαζομένους. Το δικαίωμα στην αμειβόμενη εργασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και άρα λοιπόν τόσο εσείς, όσο και τα συνδικαλιστικά σας όργανα, όσο επίσης και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να συμπαρίσταται για να διασφαλίζεται αυτό το δικαίωμα", τόνισε ο κ. Μαραγκός.

"Το σημερινό θέμα επ' ουδενί δεν έχει να κάνει με τους εργαζόμενους"

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε προς τους εργαζόμενους ότι η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τους περιβαλλοντικούς όρους, δεν έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, αλλά και με την εργασίας τους.

"Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά και υπάρχει μία παραφιλολογία, ότι ο Δήμος δε βλέπει με κάλο μάτι το Νεώριο και τους εργαζομένους, βρίσκομαι εδώ προκειμένου να σας μεταφέρω την πλήρη και πραγματική εικόνα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική. Θέλουμε ένα Νεώριο ισχυρό, θέλουμε ένα Νεώριο που θα λειτουργεί με έναν τρόπο θα ικανοποιεί τους εργαζομένους και το νησί. Η προστιθέμενη αξία του ναυπηγείου είναι τεράστια και αντανακλά και σε άλλες δραστηριότητες του νησιού μας.

Είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε να βρεθεί μία λύση, αλλά όχι να λειτουργούμε ως "πιόνια" στα συμφέροντα κάποιων. Δηλαδή, δε θα μπορούσα να δεχθώ και να φανταστώ ότι ο Δήμος για την κατ' επίφαση, μερικές φορές, στήριξη των εργαζομένων, θα τρέχει για να εξασφαλίσει ενδεχομένως δουλειές, για να εξασφαλίσει τροπολογίες και εν τέλη να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Δεν είμαστε υπάλληλοι της διοίκησης του Νεωρίου.

Το απόγευμα έχουμε ένα θέμα για το Νεώριο και συγκεκριμένα την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της επιχείρησης, έπειτα από αίτημα που υπεβλήθη από τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη. Έπειτα από ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν κάποιες διοικητικές πράξεις και παραβάσεις, οι οποίες επιβάλλουν και κάποια πρόστιμα για παραβάσεις. Ο Δήμος έχει αναφαίρετο δικαίωμα να προστατεύει το περιβάλλον, καθώς επίσης και να προστατεύει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού. Άρα το θέμα που έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο σε μία δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, έχει να κάνει με αυτό και μόνο το θέμα, με την τήρηση δηλαδή των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να προασπίζεται η υγεία και η δική σας, αλλά και η υγεία των κατοίκων της Σύρου".

"Με τιμά το γεγονός ότι με αποκαλείτε "συνάδελφο""

Από την πλευρά της η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι την τιμά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου την αποκαλούν "συνάδελφο", τονίζοντας παράλληλα ότι "είναι συγκινητικό για εμένα να είμαι δίπλα σας σε μία δύσκολη περίοδο όπου με κόπο παλεύετε για την εργασία σας. Είναι δίκαιος ο αγώνας σας για την διεκδίκηση των απολαβών σας".

Η κ. Καζαντζάκη αναφέρθηκε στη διαδικασία της δικαστικής υπόθεσης των εργαζομένων με τη διοίκηση του Νεωρίου, αλλά και στη συζήτηση των περιβαλλοντικών όρων στο δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε στο web tv τη συνάντηση του κ. Μαραγκού και της κ. Καζαντζάκη με τους εργαζόμενους.