Γνώμες

18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Γνώμες 19/04/2015 21:44
18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Η  UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) καθιέρωσαν την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).

Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Σκοπός της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των χωρών.

Τι εννοούμε όταν λέμε Πολιτιστική Κληρονομιά

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχεια μας. Κείμενα, μουσεία, ιστορικοί χώροι, εκκλησίες αλλά και φιλοσοφία, έθιμα, παραδόσεις, μύθοι και ήχοι, που ταξιδεύουν στον χρόνο και παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχουν προτείνει τις εξής δράσεις: 
1 - Την ελεύθερη είσοδο στα μνημεία όλης της χώρας την ημέρα αυτή. 
2 - Τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλούνται την ημέρα της επετείου. 
3 - Προσδοκούν την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

 

Με εκτίμηση

Υποπλοίαρχος(ε.α.)

Ουρανία Πανταζή Π.Ν.