Επικαιρότητα

Τροπικό...νησί - Από τον Δεκέμβριο βρέχει μια στις δύο ημέρες!

Κοινωνία 31/03/2015 19:12

Σε «τροπική χώρα» μετατράπηκε για έξι μήνες η Ελλάδα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας το παραπάνω διάστημα, έσπασαν ρεκόρ προηγούμενων ετών, αναγκάζοντας τους επιστήμονες να μετρήσουν πρωτόγνωρους όγκους νερού και τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ να κοιτάζουν με ικανοποίηση τους ταμιευτήρες τους που κοντεύουν να ξεχειλίσουν.

Οσο κι αν προκαλεί εντύπωση, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα υπήρξαν περιοχές όπου ο ήλιος κρύφτηκε για περισσότερο από μια εβδομάδα, δίνοντας τη θέση του στο μουντό ουρανό και στα πυκνά σύννεφα που... απελευθέρωσαν αμέτρητους τόνους βροχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας μια στις δύο ημέρες του τελευταίου εξαμήνου ήταν βροχερή. Στα Χανιά έβρεξε το τελευταίο εξάμηνο 89 ημέρες,στην Σύρο 77 ημέρες (σύμφωνα με το site syroswx.gr) στη Λευκάδα 85, στα Γιάννενα 84, στη Λήμνο 78, ενώ στην Αθήνα μια στις τρεις ημέρες ήταν βροχερή. Κι αν στα Δυτικά και στα Βόρεια οι βροχές μπορεί να ήταν αυξημένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, η μεγάλη διαφορά προκλήθηκε στην Ανατολική Ελλάδα, καθώς τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν νομούς της, προξένησαν εντύπωση ακόμα και στους επιστήμονες.

«Αν και έβρεξε αρκετά στα Δυτικά όπου κατά παράδοση έχουμε τις περισσότερες βροχές, ωστόσο δεν σημειώθηκαν ρεκόρ βροχοπτώσεων εκεί. Αντιθέτως οι περισσότερες βροχές του περασμένου εξαμήνου ήρθαν από την Ανατολική Ελλάδα. Χάνια, Εύβοια, Σπάρτη, Λήμνο και Νάξο. Εκεί μετρήθηκαν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε σχέση με τους μέσους όρους τους», λέει στο protothema.gr o ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζοντας προσθέτει: «Οταν έχουμε νοτιάδες επηρεάζονται με βροχοπτώσεις οι δυτικές περιοχές. Το περασμένο διάστημα όμως είχαμε αρκετά συστήματα βορείου ρεύματος τα οποία επηρεάζουν με κρύο και βροχές την ηπειρωτική και ανατολική Ελλάδα. Για αυτό κι είχαμε περισσότερες βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Εύβοια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ύψος της βροχής για το χρονικό διάστημα από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2014 έως και σήμερα έφτασε στα Χανιά τα 740 χιλιοστά, στη Λήμνο τα 775,στην Σύρο 538 (από 338 πέρυσι,σύμφωνα με το site syroswx.gr), στη Νάξο τα 440, στη Σπάρτη τα 760, ενώ στη Στενή Ευβοίας 1.700 χιλιοστά. Στη Κρήτη οι επιστήμονες μέτρησαν στην περιοχή Φουρθουρά Ηρακλείου 1.600 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Φαράγγι της Σαμαριάς 763 χιλιοστά βροχής. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο στο σπάνιας ομορφιάς αξιοθέατο της Κρήτης σημειώθηκε σε ένα εξάμηνο διπλάσιο ποσοστό βροχόπτώσης από ό,τι στην Αθήνα.

protothema.gr